Следвайте ни

Епизод VII: Психоаналитикът на „Марица” отговаря на вашите въпроси

viber icon

Драги читатели, 

Ето че отново сме заедно. За добро или лошо ние човеците сме обречени всеки ден да се срещаме, да общуваме по между си, да мислим един за друг. Тези срещи постепенно ни правят еднообразни, делнични, скучни. Ето защо вместо да свикваме с монотонността на ежедневието, ние трябва да проявим мъничко изобретателност и чувство за хумор, за да освежим нашите отношения. Малко „лудост” не ни е излишна, особено в предверието на летния сезон:

„Д-р Петков, от няколко години обичам един младеж, но връзката ни е несподелена и неосъществена. Страхувам се. Ами ако той разбере за чувствата ми, а не може да ми отговори със същите? М.С. Пазарджик.”

Драга М.С., вместо да се измъчвате, споделете чувствата си, които толкова дълго таите. Нека всички разберат, че обичате, че може да изпитвате това най-висше човешко чувство. Освен това вие пишете, че обичате този младеж, а не неговия отговор на вашите чувства. Последното е по-скоро нещо егоистично и подличко…  Ето още едно писмо с подобен проблем:

„Уважаеми д-р Петков, аз съм 23-годишна и в продължение на 3 години искрено обичам един младеж. Когато се срещнем, той се държи на дистанция, макар да се досеща за моите чувства. Измъчвам се от мисълта, че може да съм му безразлична. Как да го спечеля? М.А. от Пловдив.”

Уважаема, отговорът ми е същият, както по-горе. Знай, че любов не се печели, а се дарява. Споделените чувства са рядко явление. Ето защо любовта е продължително сладко мъчение.

„Д-р Петков, 21-годишна съм и допреди 2 месеца имах приятел, с който се разделихме, но аз още го обичам. Същевременно съм влюбена в момче много по-малко от мен. Объркана съм. Н.Г. от Стрелча.”

Н.Г. от Стрелча, слава Богу, само двама са и вие лесно може да решите. Или трябва да се откажете от навика да мислите за отминалата връзка и да се отдадете на новата си любов, или да приемете, че това много по-малко от вас момче е още хлапе и да се опитате да възкресите предишната си любов. Във всеки случай не продължавайте и с двамата. Това за една жена е пагубно.

"Д-р Петков, сега съм на 23 години, болна съм, не неизлечимо, но никои не ме обича. Нямам приятел, а казват, че съм хубава. П.Х. от Батак.”

Уважаема г-це, съветвам ви да не се притеснявате, щом сте млада и хубава. Освен това в 2020-та година всички ние, особено в България, се оплакваме от някаква болест. Любовта е рядко срещано птиче, но аз не се съмнявам, че то ще кацне и на твоето рамо. А сега се грижи за здравето си и за своята външност. Останалото ще дойде само.

„Д-р Петков, 27-годишна съм и трябва да се разделя с голямата си любов поради много и основателни причини. Направих няколко опита да се оттегля, но все не успявам – все едно ми режат ръката. Моля ми предложете ми най-безболезнения начин да се оттегля. С.И. Стамболийски.”

Уважаема, щом все още има любов, безболезнени начини за оттегляне няма. Такова оттегляне е насилие над душата, а това боли повече и по-дълго от ампутиране на ръка. Може би трябва да заминеш някъде за известно време, но с компания, а не сама.

„Скъпи докторе, на 29 години съм, омъжена от 8 години с дете. Отдавна нещо в брака ни не върви. Той много обича детето и се грижи за него, но ние вече почти не се любим. Мисля, че той си има любовница. Нито ми се мисли за развод, нито мога да живея така. К.Ш. от Септември.”

Госпожо, това наистина не е живот. Вашият случай за съжаление е типичен за хиляди семейства. Ето защо потърсете и вие онова, което ви липсва извън дома.

Ако не сте в състояние да направите това, то колкото и да не ви се иска ще трябва да помислите за развод. В противен случай има опасност да се превърнете в една застаряла пренебрегвана домашна прислужница.

„Здравейте г-н Петков, на 17 г., съм  и от 3 години водя полов живот с моя приятел. Той ме пази и аз не съм забременяла досега. Но чувам разни слухове, че този мой живот може да ми попречи да забременея по-нататък, когато искам това. Вярно ли е? В.Г. Велинград.”

Мило момиче, вярно е, че си започнала твърде рано да водиш полов живот – на 14 години. Имаш късмет, че досега не си забременяла. Това вече е опасно. Пази се!

„Д-р Петков, аз съм ваша редовна читателка. От известно време правя редовно анален полов акт, при който свършвам невероятно. Въпросите ми са: вреден ли е този начин на любене и нормално ли е, че така стигам до края. Р.А.Н. Пловдив.”

Уважаема, в леглото нищо, което доставя удоволствие на двамата партньори не е вредно или ненормално. Не забравяйте обаче, че Господ ви е създал жена и вие не трябва толкова „редовно” да го обиждате.

„Уважаеми докторе, пише ви едно семейство от Пловдив. Ние не вярваме, че съществуването на този д-р Милен Петков. Затова публикувайте личния му телефон и адреса му, за да го видим тоя доктор на живо.”

Уважаемо „едно семейство от Пловдив”, никой на тоя свят не ви кара насила да вярвате в нещо, още повече в съществуването на моята скромна особа. Блазня се от мисълта, че не съм маймуна, която да бъде разглеждана „на живо”, а и мога да ви уверя, че не съм нищо особено. Освен това в-к „Марица” не е телефонен указател за любопитни. Съветвам ви, щом нямате никакви проблеми, занапред да не си губите време в писане на е-мейли и да продължите безоблачния си семеен живот.   

Дами и господа, 

За днес времето ни изтече. Надявам се да не съм ви отегчил много с думите си, а вие да сте открили за себе си нещо рационално в тях. Приемете моите почитания. 

Д-р Милен Петков, психоаналитик  

 

    

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?