Следвайте ни

Емил Кабаиванов: Шест милиона годишно не стигат за 70 общински болници

viber icon

Протестираме срещу неправомерните и  злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор с МБАЛ „Д-р Киро Попов” за 12 акушеро-гинекологични пътеки. Тези пътеки не са само за 50-те хиляди жители на Карловска община, те  са за населението на  Сопотска, част от Пирдопска и Хисарска и за Павелбанска община.  Целият  район е с население около 110 хиляди души.  Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 хиляди лева и населението от здравна помощ по тези 12 клинични пътеки. Това е тежък удар срещу общинското здравеопазване. 

МБАЛ „Д-р Киро Попов” оспори тази заповед на директора на  РЗОК и  Пловдивският административен съд  миналата седмица постанови,  че спира  нейното изпълнение. Оказа се, че  ние сме прави. Сега очакваме вероятно директорът на РЗОК да оспорва решението на съда. А от юридическа гледна точка след като заповедта на РЗОК не действа, отделението работи и ще продължи да работи. И ние ще продължим да се борим. 

Каня  д-р Дечев, новия управител на НЗОК, да види как работи  РЗОК - Пловдив, да дойде да види как работи болницата в Карлово. А министрите на  финансите и здравеопазването да направят груби сметки как с 6 милиона годишно работят 70 общински болници  в България. Та това означава 2.50 лв. на човек за здравеопазването! 

Бюджетите на общинските болници се формират от НЗОК, която ни режи и удря когато  и както иска, общините  заделяме някакви средства, каквато възможност имаме, а министерството на здравеопазването дава и 6 милиона лева годишно за всичките 70 общински болници.  Ако МЗ иска да подкрепи  общинското здравеопазване, то трябва да планира минимум 25-30 млн. лева годишно. С тях  общинските болници да плащат  режийните си разноски - ток, вода  и т.н. 

Целта на общинското здравеопазване не е да се конкурира  с частните, държавните и университетските.  Целта ни е да осигурим най-бърза, най-близка до хората и най-евтина медицинска помощ. Ние сме първият фронт, който поема здравните грижи за хората. Ако МЗ иска хората от всички села и градове да ходят в частните болници в големите градове, да го каже пред целия народ. 

Ние протестираме исрещу липсата на помощ от тези две министрества . 

Всяка година 50-те хиляди жители на карловска община внасят 12-13 милиона лева в здравни осигуровки в НЗОК. Целият бюджет на общинската болница в Карлово е  около 3.5 милиона лева. Само четвърт от здравните осигуровки идват в Карлово. Освен това всички приходи от данък доход върху физическите лица отиват  в държавния бюджет, без стотинка да влиза в българските общини. Как да издържаме общинските болници?

Заб.: Късно снощи Здравната каса и БЛС подписаха указания за прилагане на Националния рамков договор в полза на болницата в Карлово

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?