Следвайте ни

Експертно: ГЕРБ без Борисов е екзотика

Реформаторите на поредния си кръстопът. Време е да докажат, че за тях властта не е самоцел

viber icon


Първан СИМЕОНОВ, политолог, специално за "Марица"

Решението на президента Плевнелиев да връчи третия мандат на РБ, а не на ПФ, е напълно логично. В Европа не гледат с добро око на идеята националистите да участват в управлението.  Има и още едно обстоятелство - само няколко седмици, след като в България беше избран човек, който говори по-благосклонно за Русия в сравнение с Плевнелиев, сега мандатът може да отиде при политическа сила, която достига доста далече в изявленията си. Всичко това направи така, че бе трудно мандатът да се даде на патриотите. Все пак президентът е прав, като казва, че самият той е по-близък до РБ. Освен това е в края на мандата си и може да прави каквото реши. Така че решението му не е изненада.

А РБ получава шанс да покаже принципно поведение. Ако Реформаторите разсъждават внимателно, трябва да си дадат сметка, че едно вкопчване във властта в този момент би било пагубно за тях. Те получават шанс да кажат - ще се стремим към непряко участие във властта, т. е. да стане тя експертна, програмна. Главното обвинение към РБ беше, че не иска да пусне властта. Ето сега им се дава шанс да покажат, че властта за тях не е самоцел. Ясно е, че в рамките на този парламент, след като ГЕРБ промениха първоначалното си мнение, ще е много трудно да се упражнява пълноценна власт. Най-добрият вариант е да се постигне пълноценна формула на управление, това е възможно да стане след избори. Най-добрият вариант за България е управление, което има достатъчно подкрепа, да прави реформи. Защото ние в България грешно заменихме реформите с някакво внушение за стабилност.

Служебният кабинет трябва да е един и се надявам  Плевнелиев и Радев  да се разберат в тази посока. Иначе напълно разбираемо е нежеланието на Плевнелиев да се сформира служебен кабинет, даже това е държавническо поведение. Нормално е и нежеланието на Радев да съучаства в такава формула, защото тогава всички потенциални негативи биха се лепили на него още от първия му ден. И двамата  в момента действат логично. 

Няма криза във властта. Свикнахме с Бойко Борисов и забравихме, че в политиката има и други освен него. А след предсрочни парламентарни избори е възможно ГЕРБ да е в нелоша кондиция и да е с по-добро обкръжение в следващия парламент. Кризата ще се задълбочи, ако започнем да търсим нестандартни методи. Министър-председателят е усетил, че губи доверие, подава си оставката, отиваме на избори. Това не е криза. Това е акт на политическо честолюбие. Ситуацията в България е далеч от кризисна. След предсрочните избори Марешки вероятно ще бъде сериозно представен в парламента, Патриотите също. Нека видим какво ще прави Слави Трифонов. Най-важно е ГЕРБ да не продължи по инерция надолу, а най-важното за БСП е да продължи нагоре.

Кабинет между ГЕРБ и БСП не е невъзможен, макар че на ГЕРБ не им се нрави като идея. Може да дойде един момент, в който това да е най-стабилната конфигурация. Рано е да се коментира хипотезата ГЕРБ без Бойко Борисов. Каквато и да е бъдещата политическа съдба на Борисов, той ще остане нещо като почетен председател. ГЕРБ без Борисов изглежда като екзотика.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?