1553

Експертът Любомир Куртев: Армията ни закъса, защото политиците не слушат експертите

......

При паритет на бойните действия, както е в Украйна, приоритет взима техниката, която е с по-високи технологии

Трябва да търсим начин да сменим по-бързо съветската техника, може и с оръжие на лизинг

Превъоръжаването на армията не може да е за сметка на икономиката 

.....

 

- Полковник Куртев, официално организацията Global Firepower обяви, че разполагаме само с 11 летящи изтребителя МиГ-29. Оттук нататък едва ли ще можем да ги ремонтираме в Русия. Какво бъдеще ги чака?

- Официално нямаме данни за това каква е бройката на изтребителите ни, но от анализа, който е правен за международната икономическа и политическа обстановка, бойните ни руски самолети само ще намаляват. Оттук и състоянието на армията само ще се влошава, ако не се вземат мерки за превъоръжаване. Няма как да продължим да експлоатираме авиационната техника от времето на Съветския съюз.

Може би само някои образци въоръжение, които българският военнопромишлен комплекс предоставя, ще продължат да съществуват. Но и те ще са морално остарели. Нужно е решително превъоръжаване, трябва да се даде шанс на нашите научни организации да работят все по-плътно с военната промишленост и да се въвеждат новите технологии.

- Всички военни експерти и наблюдатели, които следят войната в Украйна, казват, че трябва да се хвърлят усилия за създаването на дронова авиация.

- Дроновете са доста дискусионна тема, тъй като бяха преекспонирани още преди войната. Вижда се, че има много голяма разлика между симетрични и асиметрични бойни действия. В първия случай военният потенциал на противниците е изравнен - срещу изтребител излиза изтребител.

Когато ситуацията е както в момента в Украйна, тя върви към паритет на бойното поле, приоритет взима техниката, която е с по-високи технологии. Тази, която позволява по-прецизно насочване, която е малогабаритна, но е с по-голяма огнева мощ и тъй като е по-мобилна, успява да маневрира в хода на бойните действия.

Използват се много активно мрежово-центричните системи за свръзка с разузнаването, с целеуказването и работата с добра координация на съвместното използване на войските. И това става, като се работи съвместно между сухопътни войски, авиация и разузнаване и се използват високите технологии на интернет комуникациите и връзките с партньорски организации.

Трябва всичко да е много добре синхронизирано по време, тъй като ударите си вървят един след друг и липсата на маневреност е пагубна. Виждаме, че на практика руската авиация не може да наложи пълно господство във въздуха.

- Още не сме подписали договора за втората партида американски самолети F-16 Block 70, но можем ли вече да приемем, че ще имаме една пълна ескадрила след няколко години?

- Договорът за вторите 8 самолета още не е подписан, но е крайно време да разберем, че без приемственост в стратегическите решения страната само губи ресурси. Трябва да се направи едно дългосрочно планиране, да се върви последователно и да има приемственост в областта на сигурността и отбраната.

Това е много важно - не можем вече да си позволяваме и за миг да си помислим, че може да се отклоним от пътя, който е приет за стратегическото развитие на армията. Всички проекти, които са започнати, трябва да бъдат финансирани в най-кратки срокове.

- Чехия поръча 24 броя F-35, Гърция - 20, Полша подписа договор за 32, само за нас сякаш е някакво табу да говорим за покупка на изтребители пето поколение?

- Тези страни имат по-висок Брутен вътрешен продукт и могат да си позволят по-скъпи и по-иновативни технологии. За нас няма забрана в избора на високотехнологично оръжие - това е въпрос на преценка за най-необходимото, което е за страната и което тя може да си позволи.

Превъоръжаването трябва да е плавно и то не трябва да се отразява на икономическото развитие на страната, а и на социалната политика. В една такава обстановка не може да се оставят хората да мизерстват. Трябва да се намери добрият баланс.

- Това го говорим повече от 20 години и резултатът е налице - имаме военна мощ на нивото на Еквадор и сме най-слабата армия на Балканите, която изпреварва само тази на Северна Македония!

- При нас най-големият недостатък е липсата на последователност, защото можеше да се решат тези въпроси много по-евтино и много по-рано, но непрекъснатото отлагане накрая води до преразход на ресурси.

- Мъдро ли постъпиха страни като Словакия, Чехия и Полша, които си предоставиха старото съветско въоръжение на Украйна?

- Сигурно. Няма готово решение - всяка страна трябва за себе си да анализира и да прецени коя техника й трябва, коя може да извади от строя и да я предостави на партньорски организации. Това са много специфични решения, които трябва да бъдат подпомогнати от експертно ниво. Според мен би трябвало да се върви точно в тази насока.

Наскоро слушах коментари от министъра на отбраната на служебното правителство, той го каза много ясно: "Най-лесният вариант да се решат проблемите с поддръжката на техниката е да се вземат на лизинг или някакви оборотни техники, които да заместят техниката от съветско време". Поне докато получим нови образци въоръжение.

- Унгария има 12 самолета „СААБ Грипен”, които са на лизинг до 2026-а. Защо никой не помисли за такава шведска опция досега?

- Приказките, които говориха тук, че „Грипен” не отговаряли на натовските стандарти, вече не отговарят на истината, защото Швеция влезе в НАТО. Ако слушаме коментарите на западните експерти, Швеция се е интегрирала по стандартите на НАТО още преди десет години. Шведите работиха точно в тази посока - тяхното въоръжение напълно да съответства на стандартите на Алианса.

И „Грипен”-ът беше хубаво решение като изтребител за авиацията, имаше и други варианти, но след като сме избрали някакво решение, трябва да сме последователни и да завършим процеса така, както сме го започнали.

- Какво ще правим с 14-те щурмови Су-25, които точно преди войната модернизирахме за много милиони в Беларус?

- Очаква ги същата съдба като МиГ-29. Трябва да се гледа напред. От експертна гледна точка най-добре е да има приемственост в правителствата. Дали са служебни, или редовни, дали са за кратко, или за по-дълъг период - въоръжените сили са доста консервативна и инертна структура. За тях не може да се взимат краткотрайни решения и те самите често да се сменят.

- Преди 13 години обявихме решението да имаме боен флот без подводници! За това време руският флот в Черно море увеличи подводниците си от 1 на 9. Кога ще бъде преосмислена тази глупост?

- Много глупости се натвориха през последните десетилетия - говориха, че нямаме нужда и от авиация, и от флот - наслушах се на много неща! Истината е, че трябва да се върви към едно балансирано развитие на всичките въоръжени сили, на всички структури едновременно.

Съвременните бойни действия са съвместни, важна е координацията между видовете въоръжени сили и не можем да си позволим да развиваме един вид въоръжени сили за сметка на друг. Това се отразява директно върху огневата мощ и върху оперативните способности. Без да съм военноморски експерт, мисля, че трябва да се възстановят способностите, свързани с подводния ни флот.

- Как ще има последователност, при условие че имаме два вида партии - русофилски и русофобски?

- Въпросите трябва да се наложат на по-широко обществено обсъждане, за да може самите избиратели да вземат правилните решения.

- Да не искате решенията за отбраната да взимат фризьорки и таксиджии?

- Казвам да има по-широко обществено обсъждане - да може експертите да си комуникират с обществеността, а не да слушаме интерпретации на политически интереси.

 

Визитка

 Любомир Куртев е полковник от резерва, летец 1. клас. Между 2014 и 2015 г. е началник на Главния щаб на ВВС. След завършване на училището в Долна Митрополия е назначен за старши пилот в 21-ви изтребителен авиополк в Узунджово. Летял е на L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ-29. Преди няколко дни Global Firepower обяви годишната си класация за способностите на различните армии и оттам стана ясно, че вече сме на нивото на военното джудже Еквадор и на Балканите армията ни е по-силна само от тази на Северна Македония.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
dimitar

dimitar

21.08.2022 | 20:27

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0
ОМБРЕТО

ОМБРЕТО

21.08.2022 | 17:56

ОМРЪЗНАХА НИ ТИЯ СОРОСКИ АГИТАТОРИ САМО АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ СТАВАТ А ГЕРМАНСКИ ШВЕДСКИ ФРЕНСКИ НЕ СТАВАТ

Отговори
1 0
унищожение

унищожение

19.08.2022 | 16:54

Къде е нашата бойна техника? Защо и под чие давление беше унищожена преди влизането ни в НАТО? Къде са хилядите танкове, стотици самолети, хеликоптери? Кой нареди да бъдат нарязани ракетите ни? Кога виновните лица ще отговарят пред съда?

Отговори
4 0
Друг експерт

Друг експерт

19.08.2022 | 14:49

Колега, в Украйна няма паритет. ВКС на Русия разполага с доста по модерни оръжия от западните образци на Укрите. Числеността на ''агресорите'' е в четири пъти по малка от ВСУ. Резултат е виден. Медиите спряха да отразяват бойните действия, победителят е ясен. НАТО подви опашка.

Отговори
4 1
БРАВО

БРАВО

21.08.2022 | 17:58

ЕДИН ЧОВЕК ВИДЯЛ ИСТИНАТА

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

19.08.2022 | 08:47

КАЗАРМАТА раждае и оформяше МЪЖЕ

Отговори
5 2
Хаххаха

Хаххаха

19.08.2022 | 09:30

Баш тия “мъже” окрадоха държавата и още крадат.Айде у лево с тия опорки

Отговори
3 6
Що?

Що?

19.08.2022 | 11:09

Сега като останаха само джендъри,ходещи на епилация по-добре ли сме?Нямаме армия..,нищо?!

Отговори
4 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

19.08.2022 | 08:46

БНА бе УНИЩОЖЕНА след 1989 ГОДИНА а ПОЛИТИЦИТЕ са АЛЧНИ СРЕБРЛЮБИВИ за ВЛАСТ

Отговори
4 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?