Следвайте ни

Eadem sed aliter, г-н Тотев, или по същия път, но иначе

Рядко се случва, но днес в Пловдив това е факт – политици и общественици да се обединят около общи проекти за развитието на града. Видя се, че спорове за това кои да са обектите, с леки нюанси – нямаме. 

Това са завършването на пътен възел Модър-Царевец, завършването на Водния проект, предприемане на мерки по Транспортния проект, така че да функционира нормално, изграждането на Околовръстното с помощта на държавата, на стадион „Пловдив“ – също, на Голямоконарско шосе, на нов мост над р. Марица, изграждане на нови детски градини и голям басейн в града, на нови паркове, на нови места за паркиране, опазване чистотата на въздуха.

Това е пътят. Но трябва да вървим иначе.

Иначе, защото всички тези безспорно нужни за града проекти, трябва да се изграждат на много по-ниски цени, отколкото сега. Много по-качествено, отколкото сега. За много по-кратки срокове. И без порочната практика само няколко богоизбрани фирми да взимат обществените поръчки. 

Тъкмо се канех да похваля г-н Тотев за това, че за първи път от 8 години насам дойде на важно обществено обсъждане и разви един чудесен философски трактат за щастието и парите – за това как щастието на хората не се заключава единствено в парите, но че в същото време общината е в чудесно финансово състояние. Когато той взе, че ……си тръгна. С аргумента, че имал много работа. И остави администрацията да бъде разпъната на кръст от гражданите. Като, например, как така едно паркомясто струва 17 хил.лв. 

Г-н Тотев, и аз се интересувам от философия и история. Но когато става дума за харчене на обществени средства философията съвсем не е достатъчна. Най-малкото, защото влиза в действие една друга наука, наречена математика. 

И тук стигаме да въпроса за 17-те хиляди лева за едно паркомясто. Защото такива цени едва ли има дори в Манхатън или Лас Вегас. И аз съм бил кмет и знам, че едно паркомясто в зависимост от терена и локацията, струва между 1 200 и 2 000 лв. Тезата ми бе потвърдена и от част от вашите районни кметове, г-н Тотев. Вие бихте ли дали 17 хил.лв. за едно паркомясто в частните обекти на фамилията си? И колко години след тази безумна цена, инвестицията ще може да бъде изплатена?

Твърдите, че оставяте общината в идеално финансово състояние. Нашите финансисти обаче казват, че това съвсем не е така. Ще оставите Пловдив с дългове от над 50 млн.лв. Аз като кмет не Ви оставих нито един лев дълг. Да, исках да изтегля заем в размер на 30 млн.лв. , защитен пред ЕБВР, за реновирането на вътрешно-кварталните улици на Пловдив. Но тогава с Вашето активно участие този заем беше спрян. И тогава аргументът Ви беше, че натоварвате общината с непосилни финансови задължения за следващия кмет. А днес?

А сега по същество за важните за пловдивчани проекти от вчерашното обществено обсъждане: 

Да, заем трябва да се вземе, но за значими за града проекти като Модър-Царевец, новия мост над р. Марица и продължението на бул. „Северен“ – все проекти, които ще подобрят рязко трафика в града. 

Да, многоетажните паркинги са важни за града, но те трябва да се изграждат по линията на публично-частните партньорства. Една концесия от 35 години ще позволи да се привлекат сериозни инвеститори. 

Да, Пловдив има нужда от стадиони и те трябва да се изградят по пътя на концесията, а стадион „Пловдив“ - с помощта на държавата.

Въпреки Вашите твърдения, в момента няма информация за истинското финансово състояние на общината. И за това първата работа на новия екип, който ще влезе на „Стамболов“ 1 трябва да е пълна ревизия. Едва тогава ще се оформи и капиталовата програма на общината занапред. 

За значимите за града проекти като бъдещето на Бетонния мост, пробива под Централна гара и жп линията до гара Филипово – ще търсим мнението на пловдивчани. За целта ще се използва целия инструментариум – от социологически проучвания до референдуми.

И не на последно място – стилът ни на управление ще бъде открит. Най-важното е да казваме истината за състоянието на общината и за плановете на управленския екип. Защото това е честното и почтено отношение към пловдивчани.

Затова - Eadem sed aliter, г-н Тотев, или по същия път, но иначе.

*Eadem sed aliter - Същото, но различно (цитат, лат. по Артур Шопенхауер)

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?