71

Дузина изменници на Слави или ГЕРБ спасяват кабинета на малцинството

Ако планът на харвардци се провали, отиваме пред урните през септември

Слави Трифонов ритна столчето на управляващата коалиция и отсече, че шоуто свърши. Кирил Петков и Асен Василев обаче обявиха, че ще спасяват властта с кабинет на малцинството. Големият въпрос в този сценарий е как ще се осигури нужната подкрепа в парламента.

Досега коалицията разполагаше със 134 депутати, но с излизането на "Има такъв народ" техният брой пада до 109. А нужното мнозинство е поне от 121 депутата. До момента обаче никой от опозицията не е показвал готовност да спасява сегашния кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първо настояваше да не се бърза с предсрочни избори, за да може народът да се отврати напълно от "Продължаваме промяната" и съюзниците им.

Сега обаче той вече зове спешно да се ходи до урните, "за да не съсипят напълно държавата". От ДПС призоваха електората си да се готви за извънредни избори още по време на Рамазан байрама през април. "Възраждане" са на гребена на вълната и са най-нетърпеливи за ново раздаване на изборните карти. При това положение е много вероятно ПП, БСП и "Демократична България" да прибегнат към необичаен ход, привличайки депутати от ИТН. Нужни са им 12 изменници на Слави Трифонов, които

да се обявят за независими и да осигурят нужното мнозинство на кабинета в малцинство.

Депутатите на ИТН са напълно разнородна компания и е много е вероятно някои от тях да се изкушат да опазят местата си в Народното събрание, които едва ли ще получат при нов вот. Много от тях никога не са срещали очи в очи със своя лидер, а и са в обтегнати отношения със сценаристите на шоумена, начело с Тошко Йорданов, които дърпат конците на партията. Ако не се намерят дузина депутати, които да предадат четата на Слави, харвардците Кирил Петков и Асен Петков ще трябва да опитат пазарлъци с опозицията. Според политолозите много е вероятно изненадата да поднесе Бойко Борисов, който получава на тепсия шанса ГЕРБ да бъде реабилитиран и пожелан за партньор във властта. Това ще стане под лозунга да се запази на всяка цена проатлантическия курс на държавата в момент на война. За това вероятно върху ГЕРБ ще бъде оказан натиск и от някои западни посолства. Ако на трите управляващи партии им е твърде неудобно това да стане официално, подкрепата ще бъде дискретна с нужните гласове в парламента. Когато става въпрос за уйдурма, ДПС също винаги са достатъчно гъвкави, ако намерят начин да получат своето. Проблемът е дали трите управляващи партии ще могат да оправдаят пред електората подобна цена на оцеляването.  

Ако сценарият управлението да премине в кабинет на малцинството пропадне, предсрочните избори пак не са неизбежни. При падане на правителството на Кирил Петков.

Предстоят три опита за съставяне на кабинет в рамките на сегашното Народно събрание.

Мандати се полагат отново на "Промяната", след това на ГЕРБ и третият се решава от президента Румен Радев. Очаква се подобна въртележка, която включва все пак актуализация на бюджета, оставка на кабинета, нови мандати и преговори, да отнеме близо два месеца. Ако опитите ударят на камък и се стигне до разпускането на парламента, президентът трябва да назначи служебен кабинет, който има два месеца да организира нови избори. Най- вероятно е българите пак да потеглят към урните през септември.  

Засега обаче първо предстои четиримата министри на ИТН Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Александър Николов да подадат оставки пред премиера Кирил Петков. А той да ги приеме и предложи за гласуване на Народното събрание.

Заедно с оставките Петков следва да опита и запазване на правителството, предлагайки  четирима нови министри. Тогава идва и ключовият момент дали "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще намерят недостигащите им гласове. Ако това не се случи, изборите са неизбежни. След тях идва и най-големият кошмар, защото отсега е ясно, че следващата управляваща коалиция ще бъде по-абсурдна и от досегашната. Ако изобщо се сформира. Защото да вземеш властта във вихъра на инфлацията и рикошета от войната ще бъде нещо доста по-лошо от купуването на фабрика на 9 септември. Което пък може да доведе до дълго управление на президента Румен Радев чрез поредния му служебен кабинет.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
33 коментара
Полански

Полански

13.06.2022 | 11:54

Славчо е хем гадняр хем лайнар, питайте Марта, Тончо, Зуека и ред други. Държи се непочтено и лошо с колегите си. Ама те са ЗАВИСИМИ от него (говоря за последните), защото той разпределя баницата! Не така стоят нещата с депутатите от ИТН, те са НЕЗАВИСИМИ от него, най важното НЕ СА КУКЛИ НА КОНЦИ. Имат разум, това не се отнася за Тошко Африкански, Балабанчо (никому неизвестен цървул до преди година), креСЛИВАТА Ива, дето предаде четата в предишния парламент!, но има и други които са свестни и имат СВОЙ разум. За тях пиша, да му теглят ШУТА на това цървулче Слави Трифонов, предало се в обятията и материалното на друго цървулче казващо се Боко ТИКВАТА.

Отговори
7 1
Чалга Учиндол

Чалга Учиндол

13.06.2022 | 07:51

Когато разбираш от чалга и далавери и се мислиш за бог е добре да се мълчи. Хората се опитват да правят най накрая реформи без корупция, но болният чалга певеца с голямото его все сънува и бълнува съседите ни от Македония. Итн е същотп като Дпс и Държавна Сигурност от Библиотекарския институт

Отговори
10 4
Стига са ни лъгали

Стига са ни лъгали

13.06.2022 | 00:53

По-хубаво избори отколкото лъжи

Отговори
6 5
Иво

Иво

12.06.2022 | 12:20

Няма кой да разговаря с ГЕРП. Иска ми се на Боко малоумний.

Отговори
9 2
Диди

Диди

11.06.2022 | 19:47

П.Р експертите са получили транш от мафията. По всички медии се юрнаха да бранят престъпното правителство

Отговори
8 8
Шиши

Шиши

11.06.2022 | 15:36

Изтрихте ли Коментара ми благодаря

Отговори
8 0
Шиши

Шиши

11.06.2022 | 15:34

От Слави се очакваше,той за това направи партия за да спъва. развитието на държавата.така му е наредено.познайте от кого.

Отговори
18 6
Срамна държава!

Срамна държава!

10.06.2022 | 18:19

Какво очаквате от държава която мери времето по Рамазан байряма?? В по горното писание на гяура Васко Вълчев четем: “От ДПС призоваха електората си да се готви за извънредни избори още по време на Рамазан байряма…” България никога няма да бъде държава и Марица никога няма и да се доближи до вестник.

Отговори
11 7
Срамна държава!

Срамна държава!

10.06.2022 | 18:11

Каква държава, какво чудо! Всеки е срещу всеки замо и само да има некаква причина да бълва злоба и да оправдае простотията и некадърността си. Виновни са евреите, турците, американците, руснаците и извънземните за нещастието на българите. А те са си просто родени нещастници и това е окончателно!

Отговори
30 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

10.06.2022 | 07:58

честито драги съграждани това се вика убождане по харвардски наместете си кочана удобно в дивия и чакайте благоденствието дето ви обещаха

Отговори
9 17

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”