Следвайте ни

Доц. д-р Григорий Вазов: Помощ само за живите предприятия и без популизъм

viber icon

Доц. д-р Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Фискалния съвет на България. Пред "Мениджър Нюз" той коментира как ще се отрази кризата с коронавируса на бизнеса у нас.   

Ситуацията е много трудна в момента, но тя може да има и оздравителен ефект - това, което е създадено изкуствено по някакви причини, ще загине. 

Н​ай-важното е да не натоварваме бюджета прекомерно.  Допреди няколко седмици имахме една изключително добра икономика и бюджетът може да поеме тези първи 5-6 или 7 милиарда извънредни разходи. Но не повече от това, което досега е направено. Това е максимумът - който си мисли, че може и още, ще съсипе държавата. Виждате и Доналд Тръмп как действа - до един момент прави разходи, но после каза, че икономиката е на първо място.

Това е една обикновена пандемия, която ще мине и замине, но остават живите и държавата трябва да продължи да работи. 

Голяма грешка ще бъде, ако правителството продължи да инвестира в разходи, които не могат да бъдат компенсирани след това. Трябва да се инвестира само в живи формули за развитие на икономиката. 

Преминем ли на потребителска инвестиция - ще съсипем държавата.

 Аз всичко разбирам като инвестиция, дори и това харчене на пари в момента. Дори и тези инвестиции, които се правят в момента, като изключим тези за медицински нужди и предпазни средства - са пилеене на пари. И популизъм.

При потребителската инвестиция се влиза в една спирала, която в крайна сметка ще съсипе държавата. Възстановяването на икономиката ще бъде много по-трудно. Болезнено е това, което го казвам, но за мен е истината. Много е важно правителството да не се увлече по различни социалистически популистки изказвания и разбирания. Защото политиците много често са готови заради своите политически интереси да съсипват държави - това го доказва историята. 

Моята рецепта е правителството да диагностицира кои са действително живите предприятия, които могат да продължат да съществуват. И инвестициите да бъдат там. Защото много по-лесно е, когато имаме добри, правилни инвестиции, приходи в държавната хазна - след това да се правят такива потребителски инвестиции, които вече бюджетът може да поеме. Ако се тръгне с популизъм още от сега, ако започнем да спасяваме политически имидж - това означава да бъде съсипана държавата.

Трябва да се внимава много. Радостното е, че в момента наистина се внимава, но въпросът е да не се продължи в този аспект. Много, много, много строги, изключително бавни, изключително премерени мерки и под никаква форма да не се разпилява ресурс в резултат на емоции. 

Защото пандемията за мен е повече емоционална, ще отшуми, но разсипвайки икономиката. Ако тази пандемия мине за 3-4-5 месеца, съсипаната икономика няма да може да бъде възстановена за 5-6-10 години. И ще си мечтаем за този икономически растеж и за този брутен вътрешен продукт, който имаме в момента. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

икономист

02.04.2020 | 22:33

Много добра препоръка, финансова помощ за важните предприятия, земеделие и животновъдство , хим. пром. , храните,

Отговори
0 0

Tomas Madzharov

31.03.2020 | 11:32

Dobre kazano !

Отговори
2 2

Мислител

31.03.2020 | 10:50

Много общи приказки, нищо конкретно и явен опит за тласкане на общественото мнение към раздаване на бюджетни пари към ,,наши"' фирми, разбира се с ,,конкурс".

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?