Следвайте ни

"Досиетата Х" без извънземни в НОИ

viber icon

Като вестникар не ми е работа да се меся в програмната схема, но на националното радио май му е време да възстанови старата рубрика от соца „Дела и документи”. В нов, по-модерен и актуален формат ​- „Дела БЕЗ документи”. Материал за поредицата ​- бол, из дебрите на пловдивското поделение на НОИ. 240 пенсионни преписки изчезнаха от архива там и потънаха в черна дупка, каквато не си представят в чиновническата галактика даже агентите Мълдър и Скъли от „Досиетата Х”. При това без намеса на извънземни. Но съвпаденията със сериала са основно в друга част - дали някой много отвисоко не се опитва да прикрие нещо? 

Шеста година ведомството се мъчи да докаже наново стажа на засегнатите и не успява. Иска си обратно неправомерно взети според него суми от пенсионерите.

Те на свой ред го съдят. Едни по решение на магистратите са се отървали от дълга. Други са го върнали. Трети са останали въобще без пенсия. И на обвиненията на НОИ отговарят с въпроса: Ако ние сме лъгали, на вас пък къде са ви документите, с които да ни разобличите? 

Вече втори месец „Марица” пита всички страни как така и какво всъщност се е случило.

ТП на НОИ отговаря: Хората с липсващи досиета са измамили при първоначалното пенсиониране и тогава навярно са представили други книжа. Вероятно в схемата са участвали и наши служители, които сме дали на прокурор.

Прокуратурата казва: Да, но ние не намерихме доказателства, за да повдигнем обвинение за престъпление по служба и за безстопанственост. 

Централното управление на НОИ предлага да обясни само какви мерки са взети за бъдеще. За миналото мълчи. Впрочем - и за мерките.

Социалният министър Бисер Петков, който по времето, когато е  установен проблемът, е бил управител на НОИ, се измъква: „Не мога да коментирам. Аз от 2 г. не съм в НОИ”. И щом му се припомни, че в момента оглавява Надзорния съвет, добавя: „Надзорният съвет не се занимава с тези въпроси”.

Като на журналист и обикновен гражданин може ли някой да ми обясни кой тогава се занимава с тези въпроси?  Как ще се пенсионираме и дали в един момент няма да изчезнат до една всичките 97 страници в досието на кой да е от нас? Как се опазват личните данни,  когато документи за цял живот труд  се пренасят без опис в чували от един адрес на друг? Как могат да изчезнат един камион книжа и никой да не е виновен? Кой ще установи дали пък не са унищожени нарочно от някой, който с години е издавал документи за фалшив стаж и после е заличил следите?

И за да е съвсем ясно - питам кой се занимава НЕ ФОРМАЛНО, а НАИСТИНА с евентуални злоупотреби и схеми за източване, които ощетяват и държавния бюджет, и всички нас, които го пълним  според силите си с данъци и осигуровки?

Ако действително никой, освен твърдоглави журналисти, „не се занимава с тези въпроси” и не може да даде отговор, значи по-важното питане е друго: Как да вярваме на държава, която съвсем се е оттеглила от отговорностите си? Особено когато тоя филм го гледаме повече от 9-те сезона и 202-та епизода на „Досиетата Х”. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?