3906

Докога ще харчим пари за неефективни проекти и ще си изпати ли някой за това?

В Пловдив сме царе да харчим пари за неефективни проекти. Заедно с корупцията това е най-лошата управленска практика от последните 30 години, която ни прави бедни и обезверени. Хвърляме на вятъра както обществени средства, събрани от данъците на българите, така и пари от европейските фондове.  И най-големият проблем е, че липсва контрол - граждански, съдебен и институционален, което пък позволява на порочния модел да се възпроизвежда безнаказано.  

Похарчените 20 милиона от т.нар. Проект за модернизация и интегриран градски транспорт, с които трябваше да бъдат изградени информационна система по спирките и в автобусите и да бъде въведено електронното таксуване, са типичен пример за хвърлени пари на вятъра. За всички е ясно, че двете системи не работят, но от това нищо не произлиза за виновниците. А сега гражданите трябва отново да си бръкнат в джоба, за да бъдат „надградени” двете системи. И до днес не е потърсена сметка на безотговорните управленци и служители от Община Пловдив, МРРБ и Управляващия орган на финансиращата програма, които са сложили подписите си в уверение на това, че всичко с проекта е наред и действа.

Отдавна е известно, че в Пловдив сме виртуози в отчитането на въображаеми реалности, които или не съществуват, или ги има проформа, но не вършат работа. Важният въпрос е дали най-после някой политик или управник ще си изпати за това.

А що се отнася до харченето на пари за неефективни проекти, тук можем да сме в ролята на откриватели. Справка ​- многофункционалната спортна зала „Колодрума” и нейният труден живот, след като в нея бяха заровени 60 милиона лева държавни и общински пари (разбирай наши, на редовите данъкоплатци), както и злополучният пловдивски зоопарк.  

Тъжното е, че за белите с обществени  средства няма възмездие, ако не броим поредицата медийни публикации, подминавани с насмешка от участниците в схемите на принципа „кучето си лае, керванът си върви”. 

И така до следващия неефективен, но прескъпо заплатен проект, от който някои хора ще станат още по-богати.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 15 оценки
4.3/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
35 коментара
Пловдивчанка

Пловдивчанка

09.07.2023 | 10:31

Защо не се търси отговорност за отишли незнайно къде средства от бившия кмет Иван Тотев.Защо винаги името му се заобикаля,когато се заговори за пари,отишли някъде? Или да не си мислята тези от герб, че ще ни го на третата пак за кмет.Но и той сега се крие зад имунитета си.Докога?

Отговори
23 1
корупционна демокрация

корупционна демокрация

09.07.2023 | 08:13

Проектите са неефективни, защото са корупционни. А корупцията процъфтява защото няма ефективно правосъдие.

Отговори
25 0
факти

факти

08.07.2023 | 21:08

*Управител ЕВРОКОНСУЛТ АГРИ МДМ EООД 19.02.2013 - До момента (10 години 6 месеца) Пловдив Лого на МЕДИЯ КОМ ДРД EООД Управител МЕДИЯ КОМ ДРД EООД 11.06.2011 - До момента (12 години 3 месеца) Пловдив* путрисъвъщу!

Отговори
3 0
Главен Проблем

Главен Проблем

08.07.2023 | 03:30

Най-напред поздравления за първото писание на Руси Чернев с отворени коментари за простолюдието. Това е напредък. Но напредъкът е до тук. Всичко споменато по-горе е верно и правилно, но на мене ми мирише на криворазбрана журналистика. Чернев само констатира, че до днес не е потърсена отговорност от виновниците. Моят въпрос към Чернев като Главен е какво прави Марица за разобличаването на виновниците. Чувал ли е Чернев за investigative journalism (разследваща журналистика). Не е ли това главната задача на съвременната честна журналистика? Оставете дупарите на мира и се заемете с разобличаване на неправдите в Пловдив.

Отговори
22 2
Боко тиквата

Боко тиквата

07.07.2023 | 12:25

Докато ми пълните чекмеджето и съм във властта така ще е!!! Свиквайте, балъци!

Отговори
26 6
Читател

Читател

07.07.2023 | 09:52

До 2007 година имаше ДФК, но го закриха за да може да се краде безконтролно. Нуякой казват че при соца е имало крадене, но каквото има сега никога не е имало.

Отговори
23 1
Т.Ш.

Т.Ш.

06.07.2023 | 16:05

"Керванът си върви ,кучетата си лаят"- за съжаление и в този случай народът е прав!Руси,години наред си изнасял и изнасяш факти ,разнищващ схеми ,сочиш с пръст овластени хора,които с действия и бездействия нанасят огромни щети и буквално взломяват обществения интерес.Любопитно ми е-поне веднъж прокуратурата сезирала ли се е ,ако да по-кой случай?

Отговори
21 5
петмез

петмез

07.07.2023 | 20:20

Да,прав си,и на мене и доста други ни е интересно как *руси* стана гл.редактор и собственик,а трола */боко тиквата* се пищоли ненаказуем от мудиратурчито!

Отговори
8 1
Иван

Иван

06.07.2023 | 11:42

Забравиха локалните платна на Асеновградско шосе.Забравиха В и К подмяната на Кукленско шосе.От Асеновградско шосе за летището няма кръгово,а незабележимо отклонение.Ако го подминеш ще видиш самолета на хоризонта.ПРОЕКТАНТСКИ неволи- Чл.219 НК...

Отговори
39 1
Димо

Димо

06.07.2023 | 07:06

Руси не е луд този, който яде баницата. Лошото е че няма кой да го удари през ръцете.

Отговори
18 0
Западняк

Западняк

05.07.2023 | 21:44

Нима в дирекцията все още има недобросъвестни служители? А имате ли понятие как са назначени? Дали не е по шуробаджанашкия начин? Какви са резултатите от изследванията в тази област?

Отговори
22 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата