Следвайте ни

Докато в Пловдив се наумуваме за инвестициите на Онкото, Бургас пак ни изпревари

viber icon

 

В КОЦ-Бургас вече разполагат модерна и щадяща пациентите апаратура за гама-лечение, каквато под тепетата щяхме да закупуваме още през 2018 г.

Когато става дума за здравето на хората и особено за онкоболните, парите не са от значение. С тези думи и сълзи в очите бившият кмет на Пловдив Иван Тотев защити през 2016 година бившия директор на Комплексния онкологичен център Красимир Вальов, обвинен, че е закупил медицинска техника на завишени цени.

 По-късно съдът оневини д-р Вальов въпреки атаките срещу него, но той вече бе хвърлил оставка. 

Сега инвестиционната програма на Онкото отново вдигна градуса на напрежението в Пловдив. Тя предвижда закупуването на линеен ускорител и апаратура за гама-лечение от най-висок клас, както и строителство на специални помещения, в които лекарите ще работят с новото оборудване. След кратка дискусия и без сериозни аргументи по съществото на инвестицията и медицинските ползи от нея общинските съветници блокираха предложението на администрацията да се даде зелена светлина за проекта. Покрай ушите на "старейшините" мина и обяснението на администрацията, че финансирането на проекта няма нищо общо с парите за лечение на онкоболните, каквито внушения бяха направени преднамерено в публичното пространство. 

Мотивът на съветниците е, че мандатът на действащия управител на КОЦ Парашкев Цветков изтича и ако друг специалист спечели конкурса, той не бива да бъде обвързван с инвестиционната програма и идеите на сегашното ръководство.  Местните парламентаристи вероятно са забравили, че лечението на онкоболните не е мандатна работа като тяхната, а ежеминутен и отговорен процес. Не си направиха труда да попитат лекарите от Онкото какво е състоянието и натовареността на техниката, с която сега разполагат. Никой не обърна внимание и на забележката на управителя на КОЦ д-р Парашкев Цветков, че за съжаление, броят на пациентите непрекъснато расте (с 3421 нови случая само през последната година), а в момента КОЦ разполага с един линеен ускоритeл, който е на пет години и е на трисменен режим на работа.

Покрай ушите на съветниците мина и второто предложение на администрацията  -  да се промени инвестиционната програма на КОЦ, одобрена през юли 2018 година, като са отпуснат средства за закупуването на хибридна СПЕК/КТ система, гама-камера и томограф.

Именно с такава от началото на 2019 г. разполага КОЦ-Стара Загора, а от миналия месец - и КОЦ-Бургас. 

Защо Бургас пак ни изпревари?

Защото там явно наистина вярват, че когато става дума за здравето на хората и особено за онкоболните, парите не са от значение. Както уж смяташе и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев преди 4 години. Ако Тотев беше искрен, КОЦ-Пловдив отдавна щеше да разполага с техниката, с която отскоро работят лекарите в Бургас. Цялата модернизация на Корпус 3 в КОЦ-Бургас е на стойност 9 млн. лева. От тях 2,5 млн. са за строителство, а 6,5 млн. - за апаратура. За разлика от сплетните в Пловдив, инвестицията там е приета единодушно от местния парламент.   

За сравнение, в пловдивския КОЦ за осигуряването на хибридната СПЕК/КТ система, гама-камера и томограф е обявена обществена поръчка с прогнозна цена 700 000 лева. При тези условия на конкурса не се е явил нито един кандидат. При направеното пазарно проучване са получени индикативни оферти на стойност 1,4 млн. лева. За да се реализира инвестицията, макар и 2 години по-късно, зам.-кметът с ресор здравеопазване Илия Кирчев внесе предложение за актуализиране на инвестиционната програма на КОЦ. И то обаче бе оставено да чака избора на нов управител заедно с проекта за строителството на новата сграда и закупуването на втори линеен ускорител.

Другата разлика е, че в Бургас и в Стара Загора техниката е закупена с финансиране по инициативата  JESSICA, част от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г., средства, каквито в Община Пловдив никога не дойдоха. 

Днес в КОЦ-Пловдив се надяват конкурсът за нов управител да мине без засечки и в срок, а местният парламент да загърби интригите и да даде зелена светлина за проекта, който е изключително важен и за лекарите, и за пациентите.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Турева

Турева

06.07.2020 | 16:30

Никой не се трогва от съдбата на онкоболните за съжаление. Всеки от тях дърпа чергата към себе си,а го дели само една крачка да бъде от другата страна-пациент.Добре е да се замислят за това...

Отговори
6 0
рф54ж4г4гкк

рф54ж4г4гкк

04.07.2020 | 12:01

Бургас отдавна ни е изпреварил, защото има за ръководители хора, които знаят и могат доста повече от нашите партийни блюдолизци и нагаждачи, които са явно неспособни да управляват, а за това, колкото и да не ви се иска, са необходими качества, други качества!

Отговори
9 4
Реалист

Реалист

04.07.2020 | 11:31

много ясно че Бургас ще ни изпревари даже и малките градове на изпреварват вече а Пловдив загива от първия мандат на Тотев Пловдив върви назад даже още от времето на чомаков кмета

Отговори
5 5
Пенчев

Пенчев

04.07.2020 | 11:13

Споко, всичко в Пловдив ще стане, но на Зиково лято! С тоя кмет -толкова. Няма капацитет за повече.

Отговори
8 7
Коко

Коко

06.07.2020 | 13:54

Ей тролче, точно Зико настояваше да се закупи апарата, но такива като теб от свитата на бившия бяха против!

Отговори
3 2
Менчев

Менчев

06.07.2020 | 16:26

Тролче, прочети статията в Тотев24 на Георги Кирилов от 22 06 и ще ти стане ясно кой бе против закупуването!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?