Следвайте ни

Доц. Стойчо Стойчев: Коалицията ГЕРБ-ОП е по-силна без Волен

В патриотичния спектър има място само за една силна формация и това е тази, която ДПС припознае като опонент

viber icon

В патриотичния спектър няма място за повече от една силна формация, а към момента са три, с амбициите за пробив на още една -  „Възраждане” на Костадин Костадинов. По принцип измежду тези четири формации основна е не най-кресливата и най-често шестващата по телевизиите по патриотични теми, а тази, която ДПС припознае за основен опонент. И в момента, в който се измести този фокус и ДПС  вече не е в пряка полемика с Волен Сидеров и с Атака, беше ясно, че партията полека-лека си отива от политическата карта на България. Това, разбира се, изнервя много Волен Сидеров, защото той е вложил в тази партия не само стратегията за политическото си, но и за житейско-битовото си оцеляване. Защото партийното лидерство на

Атака гарантира на Сидеров стандарт на живот, който той иначе не би могъл да си позволи.

Така че в момента всичко, което той прави, включително и през партийната телевизия, е да се опита да се закрепи обратно. Изпуснал е обаче момента да го направи, проспал е момента, в който можеше да си укрепи позициите, и вече няма връщане назад. Предполагам, че тези четирима депутати от Атака, които все още не са изключени от парламентарната група, чисто стратегически ще предпочетат да останат в групата на Обединени патриоти.

Сметките са направени. И от ГЕРБ демонстрират твърдо спокойствие. Най-вероятно са договорили парламентарното мнозинство не само с оставащите четирима депутати от Атака, но и с хората на Веселин Марешки от Воля. Така че към момента мнозинството е закрепено, не е необходимо да се разчита на гласовете на ДПС, за да минават ключови гласувания. Не смятам, че има нещо притеснително по отношение на стабилността. Имаше момент, в който можеше да се реагира емоционално - веднага след европейските избори, когато хвърчаха нападки между Волен Сидеров, Ангел Джамбазки, Краси Каракачанов и Валери Симеонов.

Но те изчакаха доста време, преди да обявят раздялата. През този период във

ВМРО и НФСБ са си направили сметките

как ще продължават да крепят мнозинството. Взетото на доста по-късен етап решение означава, че е изключително добре премислено от страна на Каракачанов и Симеонов, а и съгласувано с ГЕРБ. Няма заложени бомби за предсрочни избори.

А и самото гласуване покрай сделката със самолетите показа новото разделение в българския политически спектър - станаха ясни партиите, които подкрепят сделката и противниците й. Това е гласуване не по технически въпроси, а абсолютно политическо, което показва кой за каква геостратегическа ориентация на България е в българския парламент. Трите партии, които подкрепиха сделката със самолетите -ГЕРБ, ВМРО и ДПС, подкрепят и натовското членство и пълната интеграция на България в пакта. Съответно другите партии, най-вече БСП, защитават по-скоро обратната теза - да сме маргинален член на НАТО или да търсим друг вид реализация.

Сегашната ситуация устройва ГЕРБ,

това е по-стабилният вариант. И от предния мандат е ясно, че когато Борисов вижда, че няма адекватно мнозинство в парламента, директно прекратява мандата. Тогава проблемите не идваха от Патриотичния фронт, а от Реформаторския блок и постоянните скандали в него. Това беше реалната причина да се отиде до предсрочни парламентарни избори. Загубата на президентските избори беше просто повод. В един момент Борисов видя, че повече не може нормално да управлява, защото няма адекватно мнозинство в Народното събрание. Ако това беше случаят в сегашния момент, щеше да има далече по-динамично развитие, а не изключителното спокойствие, което наблюдаваме в момента.      

Това е ясен признак, че ГЕРБ не чувстват абсолютно никакво притеснение по отношение на парламентарното мнозинство. Винаги в българския, както и във всеки друг парламент, има депутати, които подкрепят управляващото мнозинство.

Дали Сидеров е бита карта - зависи доколко ДПС го припознават като партньор опонент и доколко руснаците ще продължат да го поддържат. В момента, в който той загуби тяхното доверие, нещата за него приключват. В момента, в който оставят Сидеров без финансиране и след като вече не е уникален с тази си ултрапроруска позиция, той много трудно ще успее да направи каквото и да било оттук нататък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

мнение

мнение

03.08.2019 | 20:41

Още малко и ГЕРБ ще е съгласен да се коалира с всеки, само да не изпадне от властта! Защото изпаднат ли от там, всички далалвери ще лъснат! Апартаменти, офшорки, комисионни, къщи с европейски пари... Нямат край! Прокурорката Кьовеши ще има работа до пенсия само у нас....

Отговори
1 0
Д.Кънев

Д.Кънев

29.07.2019 | 22:03

Виждам че този тъпунгер се възхищава на Бойко.Но забравя едно че Бойко не прощава даже и златен пръст.Предателите винаги са убивани от тези на които са се предали.

Отговори
2 2
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

29.07.2019 | 20:23

ИСТИНАТА Е, ЧЕ СИДЕРОВ Е НЕУДОБЕН НА ПРЕДАТЕЛСКАТА ВЛАСТ, ОБЯВИ СЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ЗА ВДИГАНЕ НА ДОХОДИТЕ, ЗА РЕАЛИЗИРАМЕ НА ПЕЧЕЛИВШИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ, ПРОТИВ ДЖЕНДЪРСКАТА КОНВЕНЦИЯ, ПРОТИВ ПАКТА ЗА МИГРАЦИЯТА , ПРОТИВ ЗАГРОБВАЩАТА СДЕЛКА ЗА Ф-16!!! ДОКАТО ВМРО И НФСБ СА ТОЧНО НА ОБРАТНАТА ПОЗИЦИЯ, ТЕ СА СЛУГИНАЖ НА КОЛОНИАЛИСТКА АМЕРИКА

Отговори
5 2
Д.Кънев

Д.Кънев

29.07.2019 | 18:29

Е не е весело просто Волен /Болен /си плаща вече за златното си пръстче.Е това очаква и ББВЦ Валери и онзи от Русе който слугувашест на БКП а сега слугува и на Бойко.

Отговори
2 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?