46

Дишай, ако можеш: Въздухът мръсен, а белите дробове на Пловдив се свиват

Зелената система е константен приоритет за политическите сили в предизборно време. Когато са в кампания, всички говорят за парковете на Пловдив. След това бързо ги забравят.

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Миналата седмица при традиционния слаб интерес сред гражданите мина общественото обсъждане на Бюджет 2022. Повечето предложения бяха свързани с пътни ремонти, ПУП-ове и проблеми, свързани с обществения транспорт и сградата на Хуманитарната гимназия. Явно предизборната кампания все още не е започнала, защото зелената система на Пловдив пак остана натикана в ъгъла. Дискусията е вяла, макар наскоро градът да излъчи съпредседател на участващото в управлението "зелено движение", чиято основна задача би трябвало да е именно развитието на зелената система. Гласът на госпожата обаче едва се чува, както и на останалите визионери, общественици и чиновници, които от години, уж, се борят за подобряване на жизнената среда в Пловдив. 

Пловдив има проблем с качеството на въздуха и развитието на ефективна зелена система е един от начините за намаляване на щетите от човешките дейности върху околната среда.  

Какво реално правим в Пловдив по въпросите за чистия въздух и зелената система? 

Почти нищо. Внимателният прочит на Капиталовата програма за 2022 година показва едва 8 проекта, свързани със зелената система /виж таблицата/.

Общо Капиталовата програма финансирана от бюджета, е 119 млн.лв., или предвидените за зелената система пари са 1,6%. Ето това е красноречив пример за това дали зелената система наистина е приоритет за управляващите.

Кои са важните липсващи в проекта за бюджет 2022 година?

Няма нищо за големия проект „Екопарк Марица”, който трябваше да се развие на 650 дка площ. Липсва и проектът за социализацията на коритото на река Марица. Има един проект, изготвен от предишния кмет г - н Тотев, който струва 38 млн.лв. Река Марица е градообразуващ фактор със своите над 10 000 дка площ, а ролята й за климата на града е решаваща. Отново за поредна година в програмата липсва единственият парк в район "Северен" - "Рибница". Много години вече се чака за реконструкцията на този важен за хората парк. Няма го и любимия на жителите на район "Тракия" парк "Лаута". Ландшафтните архитекти от години говорят с тревога за състоянието на гората. Дърветата боледуват и непрекъснато умират. Налагат се спешни мерки за реконструкция на растителността с нови устойчиви на нашия климат видове. Липсват и другите паркове на район "Тракия" - "Кан Крум", "Ротари парк" и т.н. Накрая искам да се спра на най стария парк на Пловдив - Дондуковата градина.

Първият проект за реконструкцията на този емблематичен парк е изготвен през 2010 година

съвместно от Общината и район "Централен". След това три администрации го обновяваха и никога не се намериха пари за неговата реализация. Сега имаме проект за 3,5 млн. лв., имаме проведена процедура по ЗОП, а кметът на Общината е дал за него „огромната" сума от 20 000 лв. Това е демонстрация на отношението на управляващите към пловдивчани. Въпросът е ще позволят ли общинските съветници този геноцид към най-стария парк на Пловдив да продължи.

Всеки трябва да си поеме отговорността, която обществото му е вменило, давайки му власт. Кметът е предложил един проект, който ще стане действащ документ, след като го приеме Общинският съвет. В този колективен орган има и опозиция, колкото и да е условна до момента тя.

Всички те трябва да помнят, че има и следващ мандат, а като дойде време за избори, гражданите ще съдят политиците по делата им. 

          

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?