Следвайте ни

Дилиян Манолов: Изолацията води към бърнаут, много хора се нуждаят от психолог

viber icon

Дилиян Манолов е български младежки делегат към ООН с мандат 2018-2019 г., младежки УНИЦЕФ лидер за социална и поведенческа промяна 2020-2022 г., действащ психолог, основател на фондация "Визионер", както и писател. Участията му в конференции и делегации му позволява да се запознае от първа ръка с препоръките и социалните политики на Европа и Америка, а ето какво е мнението му за ситуацията не само с физическата, но и психическа изолация на българите. 

Като психолог и човек на изкуството в кризата с коронавируса виждам само възможност да се научим. Първото, което можем да изградим, е психологична култура. Доста често “Стегни се!” работи, но сгъстените ни графици, стресът от десетките ни роли, в които влизаме всеки ден, всъщност ни държат предостатъчно стегнати. Сега всички сме затворени вкъщи или би трябвало да сме. На първо четене това води до изолация. Но нещото, което наблюдавам, е че хората, особено работещи в западни компании, всъщност поемат повече работа. Най-честите две причини, които изтъкват нашите клиенти, са “Защото съм си вкъщи” и “Защото децата така мълчат”.

Тук аз виждам две опасни тенденции - да започнем да се борим не само с ефектите на изолация, но и на потенциален бърнаут. Второто опасно нещо е, че децата трябва да мълчат, да се занимават сами, да са тихи. Никой не е изследвал какво и как се случва при изолирано дете. В тази ситуация няма виновни. Говорим за статистически незначителна извадка на 27 семейства от Пловдив и София, но е тенденция, която се очертава рязко. 

Една добра психологическа култура би помогнала за промяната на общуване в самите семейства и на работното място. Част от образованието и опита ми идват от Белгия и Холандия. Там колегите организационни психолози, заедно с компаниите, които управляват човешките ресурси на фирмите, разписват кризисни алгоритми за разпределяне на работата и за недопускане на бърнаут. Понеже в Западна Европа тази тенденция на зариване в работа е още по-ярка оттук. Детски и педагогически психолози са включени в преправянето на учебното съдържание за децата. Не апелирам да преписваме практики от Белгия или Холандия, но в основата на психологическата култура трябва да стои закон.

По създаването на закон за психологията се работи още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Още оттогава и политиците, и ние психолозите не правим достатъчното в здравните ни осигуровки да залегне психологическа подкрепа или грижа. В България открай време от политиците се очаква популистка риторика. Това е причината обраният и ясен изказ на експертите толкова бързо да бъде харесван от хората. Политиците не могат да си позволят да нямат психологическа култура.  

Не трябва да забравяме и друг бъдещ момент - хилядите хора, които са загубили работата си. Хората, които ще се принудят да изтеглят още кредити. Семействата с лоши взаимоотношения, които живеят в риск, множеството малки бизнеси, които не работят, но трябва да плащат наеми. Хората с хронични заболявания, инвалидите и самотните родители. Всички тези групи ще се нуждаят от психологическа подкрепа.  

Социалната изолация е труден спорт! Той води до агресия, депресивност, чувство, че никой не те разбира, чувство за самота и незначителност. Но стотици хиляди хора с хронични болести или живеещи в опасни квартали прекарват в изолация почти целия си живот. Социалната изолация не е  коронавирусът на социалното общество! Нека, ако почувстваме симптоми, просто да се възползваме от това, че има доказани начини на лечение. Нека всеки да направи малка стъпка, за да ни е по-лесно на всички. И понеже говорим за психологическа култура, духовната също вече има нужда от финансова и обществена подкрепа. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?