49

Диктатура на пролетариата, или как работникът стана началник

Срещнах един човек. Той знаеше как пенсиите да станат 1000 лв., а заплатите - 3000. Как токът и парното да паднат наполовина. Знаеше човекът и как да оправим държавата за 1 година. Обаче нямало кой да му кара таксито, докато изпълнява тази отговорна задача.  

Това е виц, но както се казва ​- добре че е майтапът, та да си кажем истината. Така е у нас - знаем всичко, искаме по много, но не ни хрумва да се замислим даваме ли достатъчно. А и как иначе? Та нали българинът се страхува най-много от две неща: да не настине и да не се мине. 

„Аз на тоя ли да му работя? Аз? На тоя? Да му работя?“ Справедливият гняв пролетарски се излива право върху главата на клетия съвременен робовладелец. И се надига диктатура на пролетариата. Познато ли ви звучи? Ако онази в годините на ранния социализъм обаче не успя, то тази има всички шансове да завладее ако не държавата, то поне трудовия пазар.

Не стига че ходя на работа, ами трябва и да работя

Според родния герой на труда е върховна несправедливост хем да ходи на работа, хем на всичкото отгоре да работи.

Да се измъкне от кревата след пиянска нощ нерядко е толкова сложна задача, че изчерпва енергията му за целия ден. Ако след това се наложи да търка зъби, да глади риза и да хване автобус до офиса, вече е толкова изтощен, че е неописуемо нахалство от него да се иска трудов ентусиазъм. Ако шефът го изхвърли, не му пука ​- сестра му ще праща пари от Германия. И да не помогне кака, ще е мама. Цял живот е драпала да се издигне в частна фирма, сега с право бере плодове. С които и той се подслажда, няма как ​- дете й е.

За да получиш, трябва да дадеш

Предполага се, че „ценният“ кадър, извиващ ръцете на началството си, трябва да има поне малко „очи“, за да си поиска заплатата. Онеправданият пролетариат обаче пие бира по време на работа, говори с часове по телефона или чати във Вайбър, гледа филми, а нерядко и похърква. Български шеф разказа наскоро как работниците му от производството са изобретили аларма, която ги буди по време на нощната смяна, щом машината спре. Така не губят от ценното си време за спане. Същите отрудени особи се възползвали от ноу-хауто и денем, докато чатят или гледат сериал в стаята за персонал. Никак не се смущавали обаче да се изредят пред шефа с искане за над 2 бона заплата. И то през месеци, в които работодателят, притиснат от сметките за ток, се опитвал всячески да запази бизнеса си и работните места. 

Разбира се, монетата винаги има две страни. Трудно е да си обичаш работата, когато си мразиш заплатата. Но и голямата заплата няма да те направи професионалист, нито ще ти вдигне КПД-то, ако си безделник и тежка гемия. Нещо повече ​- вече има фирми, които не се скъпят да плащат щедро, ако „мат’рялът“ наистина си заслужава. Бедата е, че трудно го откриват. И никой не може да ги вини, че не вдигат заплати само защото на работника не му стигат парите да си плати вечерята и наема. За да получи повече, той трябва и да даде. Останалото е просто - ако има бизнес, ще има конкуренция и по-високи заплати. Ако няма бизнес, пазарът на труда потъва. Да смяташ обратното, означава, че или имаш възрастен чичо с парички, или тяло за чичко-паричко. По-вероятно е обаче просто да си изгубил връзка с реалността. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
пролетарски работник

пролетарски работник

15.10.2022 | 10:14

колкото и малко да ми плащат не могат да ми платят толкова малко колкото малко аз ще им работа!

Отговори
5 0
да ама не

да ама не

15.10.2022 | 10:13

не беше диктатура НА ПРОЛЕТАРИЯТА а диктатура НАД пролетарията

Отговори
4 0
Коментар

Коментар

07.10.2022 | 15:14

Никога не имало диктатура на пролетариата. Това тръгва от Маркс, който никога не си е изкарвал прехраната, Енгелс, наследникът фабрикант, болшевиките, или дворяни, или евреи интелектуалци. Преценили са, че могат да използват работниците, за да вземат властта за себе си и решили да ги забаламосат. Постигат какво? Една тромава бюрократична система с постоянни дефицити, липса на свобода и мотивация за работа. Накрая се оказва, че в социална Скандинавия например работниците живееха в пъти по-добре.

Отговори
18 3
Бай Тошо

Бай Тошо

07.10.2022 | 15:00

При диктатурата на пролетариата бяхме 9 млн. другарко, а сега при експлататорите ви олигарси и соросоядската ви държава 2,5 милиона са дали фира! Вярвам сигурно само от мързел - по тъпата ви статия! Олигарсите си имат медии, в които продажните им журнаглисти и соросоядстват или я за някой грант от Америка за България пишат точно такива статии!

Отговори
11 16
Бай Тошо, бай Тошо,

Бай Тошо, бай Тошо,

07.10.2022 | 16:39

Имаше изходни визи по твое време. И ДС преценяваше дали да ти разреши. В Титова Югославия им разрешаваха и милиони заминаха като Боривое Шурдилович - Шурда, от хубавия сръбски сериал Горещ вятър.

Отговори
12 1
Западняк

Западняк

07.10.2022 | 16:59

“Фирата” се дължи не само на мързел, но и на простотия, некадърност и неграмотност на такива като тебе. Хората бягат от кочината. Кой свесен човек иска да живее с такива като тебе?

Отговори
12 4
Иван

Иван

07.10.2022 | 13:08

Доста безмислена статия. Но пък прави бройка и заработва заплата.

Отговори
15 6
Западняк

Западняк

07.10.2022 | 17:01

Истината боли.

Отговори
5 5
ЧОВЕК ОТ НАРОДА ГЛЕДАЛА ЛИ СИ?

ЧОВЕК ОТ НАРОДА ГЛЕДАЛА ЛИ СИ?

07.10.2022 | 12:29

ИМА ГО, СВАЛИ СИ ГО И ВИЖ ЗА КАКВО ЖИВОТ НО СТАВА ВЪПРОС :)

Отговори
3 0
Да,!

Да,!

07.10.2022 | 12:26

Има едно понятие "работническа аристокрация", тя се зароди и процъфтява на едно място на североизток от нас.

Отговори
4 4
АКО ТИ СТИСНЕМ НОСА

АКО ТИ СТИСНЕМ НОСА

07.10.2022 | 12:15

ЩЕ ТИ МИНЕ ЛИ СЧУПЕНИЯ КРАК? :)

Отговори
5 0
МАРА МАЛЕЕВА

МАРА МАЛЕЕВА

07.10.2022 | 12:09

КАТО БАНКЕРКАТА НА Т И К В А Т А - БОЙНО АЛИБИ И ЛЕГЕНДА ЗА ВНЕДРЯВАНЕ :)

Отговори
5 2
КОЙ НАЗНАЧИ

КОЙ НАЗНАЧИ

07.10.2022 | 12:08

П Е Д Е Р А С Т А ТОДОР ЖИВКОВ '56Г? :)

Отговори
9 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?