Следвайте ни

Диалогът власт-протестиращи е възможен, Дани Каназирева го доказа

viber icon

За целта управляващите трябва да са сигурни, че няма какво да крият, а опонентите им от улицата да разпишат по-ясно дневния ред на исканата промяна

 

Диалогът между управляващите и протестиращите в България може би все пак е възможен. Показа го Дани Каназирева, която миналия четвъртък в разгара на второто Велико народно въстание изчака до късна доба шествието да стигне до сградата на Областната управа в Пловдив и изненада множеството, като излезе да разговаря с активистите. Крехката дама не се уплаши от виковете „Оставка“ и „Мутри вън“. Тя стана първият представител на изпълнителната власт, а и на местната в регионите, доминирани от ГЕРБ, който се изправи лице в лице с протестиращите. Изслуша ги и попита дали им изглежда като мутра и от какво точно в нейните действия активистите не са доволни, за да се налага да напусне поста си.

„Винаги съм имала смелостта и не съм се страхувала да изляза и да се срещна с всеки един пловдивчанин и жител на областта. Няма какво да крия и няма от какво да се притеснявам. Винаги съм защитавала обществения интерес и не съм правила стъпка назад от това“, каза Каназирева. И припомни позициите си по горещи теми като замърсяванията по река Марица и хвостохранилищата в Лъки, кариерите в Белащица, биоцентралата в Труд, мини ВЕЦ-а край Брестовица, нерегламентираното депо за отпадъци в община Садово и т.н. Настоя, че във всички тези случаи е действала като отговорен държавник, като едновременно с това била на страната на хората.  

Изненадата дойде, когато въпреки кресливите освирквания от малка група активисти останалите протестиращи поискаха да я чуят.

Тази кратка среща пред сградата на Областната управа в Пловдив е знакова, защото даде отговор на основния въпрос - дали диалогът власт-протестиращи е възможен. Да. Но за целта управляващите трябва да са сигурни, че няма какво да крият от гражданите, които са ги изпратили във властта. Опонентите им от улицата пък все някога ще трябва да разпишат ясно своя план за желаната промяна и да го защитават. Но не с крясъци, бомбички и яйца, а с инструментите на демокрацията и аргументите на гражданското общество.  

Ако примерът от Пловдив се окаже заразителен, и протестът, и управляващите могат най-после да улучат ваксата. В резултат днешното ожесточено противопоставяне може да се превърне в ползотворен диалог, в който да надделяват идеите как да направим България нормална държава с върховенство на закона и ясни правила за житейски просперитет.

Децата и младите хора заслужават това.

Другото е инат, който води до ерозия и на държавността, и на гражданското общество, за което всички толкова много приказват от площадните мегафони, телевизионните студиа и профилите на държавните мъже в социалните мрежи.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (51)

ДО МАРИЦА ,ОТ СПЕЦ И СИМПАТИЗАНТ НА МЕДИЯТА

ДО МАРИЦА ,ОТ СПЕЦ И СИМПАТИЗАНТ НА МЕДИЯТА

19.09.2020 | 10:02

Когато една стабилна медия започва да си позволява да пише поръчкови хвалебствени коментари за нищожества,това е краят на тази медия,като авторитет и сериозен информационен източник.Още повече,че още не са ви зараснали раните ви по накърненият авторитет,когато на изборите много явно и грубо застанахте на страната на Здравко Димитров ипишехте льжи,мерзости и дивотии по беспорно почтен човек ,като Славчо Атанасов.С Каназирева просто пресолявате нещата.Ние сме малък град и всеки знае какво представлява каназирева.когато представяте това елементарно момиче ,едва ли не ,като новата ТАчър,губите авторитет,ставате смешни и съм убеден,че самите вие не си вярвате в истиността на написаното.Да си журналист е велико призвание.Не срамете професията си.

Отговори
4 0
От какво да се учи кмета от измамната невестулка

От какво да се учи кмета от измамната невестулка

19.09.2020 | 09:08

На какво да се учи зико от дана невестулката.На това как се фалшифицират избори ли,чрез екзитполовете на 4 агенции.Дори и тук пак не е най-добра.тук спецове са цвинокио ,маминия,баба мента.

Отговори
1 0
ГЕРБ

ГЕРБ

17.09.2020 | 21:58

До Кмета на Пловдив , кмете гледай и се учи ! Каназирева знае защо е Областен , знае какво прави и до къде иска да стигне и депутат ще става . Един ден се сърди на себе си !!!

Отговори
2 2
Адвокат Х.

Адвокат Х.

17.09.2020 | 07:55

Явно женицата, на която в главата й се въртят само две думи: "Дани, пари, Дани, пари..." продължава да си плаща на медиите, за да я хвалят. Само, че вие губите, всички я знаем каква е.

Отговори
6 2
Апостолови

Апостолови

17.09.2020 | 20:46

Защо колкото си по-прост, по-алчен, по-елементарен и си плащаш да те хвалят... Каква е тази наша България? Жалко и срамно е. На какво да учим децата си. На безсрамие ли?

Отговори
4 2
Заради поръчковата статия.......

Заради поръчковата статия.......

17.09.2020 | 07:32

Топна ли чушката Чернев в застарялата хралупа

Отговори
6 2
Роза Импексова

Роза Импексова

15.09.2020 | 21:56

И Руси Чернев ли е мераклия да опита плода на греха от шантана като Евгени Тодоров?

Отговори
5 3
Попето

Попето

15.09.2020 | 17:24

Ако има символ на задкулисните игри това е Тя. През целия си живот е обслужвала тъмния бизнес. Няма морални измерения които не е прекрачила.

Отговори
15 4
Стаменов

Стаменов

16.09.2020 | 02:34

Тази е безсрамна. За власт и пари е готова на всичко.

Отговори
15 3
Чичо Манчо

Чичо Манчо

15.09.2020 | 16:42

Тази фамозна особа, с тъмно минало, част от подземния нощен свят на Пловдив, е един пълен фалшификат. Биографията й, кариерата й, дори името й не е истинско. И искат от нас да вярваме? #ФостаВКАта и вън!

Отговори
16 2
Фани Маназирева

Фани Маназирева

15.09.2020 | 16:37

Кака е мегазле, заеква и фъфли, истерично нервозна, та чак й проличават пъпките под фондьотена. Мераците й за власт са огромни, но възможностите й са доста скромни. Амбициозна и нахално пробивна, но не може да разсъждава самостоятелно, може само да учи текстове наизуст пред огледалото. Няма интелектуален капацитет за политик, за адвокат също, наема си истински адвокати да работят от нейно име. Е, това ли заслужава Пловдив? Едно ГМО, полуфабрикат, поредният неставамзанищо, но пък искам да управлявам. Сори, няма да стане и този път.

Отговори
17 3
Шамандурков

Шамандурков

15.09.2020 | 16:27

Я виж ти, Пловдив подкрепял Каназиркина. Верно ли? А защо тогава за пореден път не стигна до балотажа? А помним ли как излъга четири социологически агенции и изманиполира екзитпола, така че голяма част от пловдивчани да се откажат и да не излязат да гласуват. Как трепкаше вечерта по телевизиите - аз съм, аз отивам на балотаж. После социолозите казаха, че нейните застъпници са атакували анкетите и са изкривили преброяването и тя всъщност е далеч назад в резултата. Да, но цял ден се тръбеше, че тя е втора. Ето за тази безпрецедентна изборна измама я направиха областен, буквално три дни по-късно, но и влезе в учебниците като "Случаят Каназирева". Тази ли е достойната, тя ли може да управлява?!? А помним ли, че в началото на ковида, заради некадърието й заразените лекари бяха повече от пациентите, щото кака даваше нон стоп брифинги, вместо да намери и раздаде предпазни средства? А в политическото й минало да се поровим ли? Излюпена като една от адвокатките на Гергата, сурната после в герб, след това отиде при Кунева, разруши партията й, за което получи чисто ново скъпарско бяло ауди, после Козела и братя Кисьови й направиха собствена партия, а сега се е приютила под крилото на Мека топлина. Чиста проба политическа проституция, момиче на повикване за мокри поръчки. Сега вече копае гроба на довчерашния си приятел и съюзник Зико. Това е истината за нея.

Отговори
17 2
Фен

Фен

16.09.2020 | 02:37

Зико да я разкара овреме.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?