46

Десет причини Колежа да остане задълго на Акт 10

На Колежа не му върви. За втори път в последните 10 години строителството му започва с фанфари и завършва с Акт 10 - замразяване.    

И през 2013-а един силен на деня човек, обгърнат с любовта на феновете, самонадеяно започна да строи. Месеци по-късно той вече не бе толкова силен, а политическите му и бизнес опоненти го прогониха от България. От голямото строителство на бул. "Източен" останаха да събират ръжда арматурите, стърчащи от две огромни купчини бетон. През 2019-а отново силен на деня човек обеща цветя и рози за Колежа. Днес въпросният доскорошен любимец има проблеми с опонентите си и на този етап изобщо не му е до Колежа. 

Дежавю.  

И в него се разчитат поне 10 причини строителството да остане задълго на Акт 10:

1. Строителните материали, трудът и горивата поскъпнаха драстично и вече е съвсем ясно, че Колежа няма как да бъде завършен с осигурените 28 млн. (25 от кабинета "Борисов 3" и 3 от Общината). 

2. Строителят в лицето на Илиян Филипов изглежда изтрезнял от  първоначалния ентусиазъм. Като добър бизнесмен той е наясно, че повечето подобекти на Колежа ще са на загуба или на мижава печалба според разписаното в офертата, с която фирмата му спечели обществената поръчка.

3. Новите управляващи в София гледат под лупа всяко строителство с публични средства. И ако спрат далаверата, няма кой да строи по обществени поръчки за 2-3% печалба. Дори да е лудо влюбен в ПФК "Ботев 1912". 

4. Затегнати са редиците и на строителния контрол. В момента никак не е добре първо да строиш, а после да попълваш документите. Както и да правиш пазарни проучвания и избор на изпълнители без ясен проект и количествено-стойностни сметки.    

5. Строителството на стадиони май не е приоритет на Кирил Петков и Асен Василев, за да се надяваме на нова държавна помощ. Те явно смятат да си осигурят народната любов по друг начин (пенсии, доходи и безплатни детски градини), а не с командироване на различни бизнесмени във футболните клубове, за да са доволни фенските маси. 

6. Ако спортният министър Радостин Василев все пак издейства държавна помощ за стадионите, със сигурност първите пари ще поемат към Армията.

7. Кметът на Пловдив (който и да е той)  няма как да осигури парите, необходими за завършването на стадиона. При всяка дума за вдигане на данъците (откъдето единствено могат да дойдат въпросните средства) будните граждани плашат с протести, с каквито си служат и феновете, за да изнудват кмета. Между другото, жълто-черните запалянковци също са сред тези, които никак не желаят данъците им да се вдигат и настояват някой друг да плати сметката за стадиона. 

8. Няма банка, която да даде пари за завършването на стадиона. Защото за управлението му никой не е седнал да напише бизнес план, който да отговори на въпроса "как ще върнете парите".

9. Опитите на феновете на Ботев да събират пари за разни каузи показаха, че в крайна сметка, футболните запалянковци са доста стиснати хора. В този смисъл не е възможно строежът да бъде продължен със средства от благотворителност. 

10. Няма как да стане и с доброволен труд, защото, за разлика от 1943-та, когато така е построен стадион "Марица", мащабите и изискванията към условията за безопасност на обектите днес са различни. А и времето на бригадирското движение и истинските ентусиасти отдавна е отминало.   

Така единственият начин стадионът да бъде завършен остава инициативата на собствениците на ПФК "Ботев 1912", каквито са и част от феновете. Да, в момента жълто-черните си нямат акционер с широките пръсти на Цветан Василев, но биха могли да се мобилизират и да привлекат заможни хора, които са готови реално да инвестират в бъдещето на клуба. Ако наистина е финансово стабилен, ПФК "Ботев 1912" може да вземе от Общината стадиона на  етап на строителството, до който може да се стигне с вече отпуснатите 28 милиона. След това собствениците на клуба да достроят стадиона и да го ползват безвъзмездно, докато не си върнат инвестицията. Щом има пари за дълги лагери в Дубай и петцифрени заплати в евро за треньори и футболисти, би трябвало да се намерят и за завършването на стадиона. Само така ще е честно. Другото е извиване на ръце, което май вече не хваща дикиш. Защото новите управници дойдоха на власт именно на гребена на вълната от протести и е видно, че не треперят като предишните от лозунгите на всяка малка група, решила да получи с уличен натиск това, което смята, че й се пада по право.  

 

 

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?