49
Следвайте ни

Дебатьорите в Общинския съвет - влизат патки, излизат гъски

viber icon

Руси Чернев, главен редактор на в. "Марица"

 

За всеки човек, ако не е кръгъл идиот, се предполага, че когато достатъчно дълго върши една работа, накрая все трябва да схване какъв е чалъмът.  

Не и за дебатьорите в Общинския съвет. 

Някои карат трети и  четвърти мандат, но цялото изречение с правилен словоред и завършена мисъл е все така недостижима цел за тях. Да не говорим за тези, аргументи, визия за Пловдив, обществен  интерес и т.н. Влизат в местния парламент патки и излизат гъски, ако не броим малките промени в имотното им състояние и кредитните досиета.

За няма и 2 часа вчера 40 „старейшини” заработиха колкото много служители в комуналните общински предприятия получават за месец труд на слънце и студ. Някои не обелиха и дума в залата, забили поглед в смартфоните, и единственото им усилие бе да натискат копчето, както е решил началникът на съответната група. Тези пък, които взеха думата, по-добре да си бяха мълчали.

На нивото на великите дебатьори бе и администрацията. След дългата пауза по празниците тя едва роди 9 точки за дневния ред, две от които паднаха още преди да влязат в зала заради различни недомислици.

И така, докато за гражданите е все така загадка какво пише в проекта за Бюджет 2022 и какви политики са заложили в него управляващите, съветниците трябваше да решават дали Пловдив да вземе стотина хиляди лева за акциите си в отдавна фалиралото дружество „Градски транспорт” АД.  Спор се заформи и за бъдещето на парче земя в подножието на Стария град.  Докато Пловдив се презастроява главоломно, а новият Общ устройствен план (ОУП), който уж трябва да се превърне в оръжие на местната власт срещу агресивните инвеститори, стои на трупчета някъде в Общината, съветниците спорят дали на въпросните 200 кв.м да има паркинг или райграс с пейка, лампа и някой друг храст.

Жалка работа.

За да се разбере, че в Общинския съвет са събрани отговорни политици, а не някакви глухонеми кибици, шефът на най-голямата група дръпна кратка програмна реч ​- за Партията майка, как се изпързаляхме, че пак я вкарахме във властта, и още нещо умно, което ораторът явно искаше да каже, но нямаше възможност.

Пълна мъка.  

И понеже не е важно какво се е случило в залата, а какво ще напишат вестниците, на ход са журналистите. Те трябва да имат наистина огромен талант, за да заинтересуват гражданите с нещо вълнуващо от напълно безсмислената бърборилня на техните избраници.

Ако на репортерите не им стига въображение, Илф и Петров са насреща:     

…И като се събраха и се спогледаха, негодуваха и спореха. Имаха потни, благородни лица, чисти очи, чудесни чела…

Между тях глупаци, разбира се, нямаше…

Няма, защото тарторите на местния парламент ръководят добре процеса. Те може да не са царе на дебата, но са хитри и схватливи хора. И без да четат Патрик О'Рурк, те отдавна са разбрали - ако процесът на покупко-продажба се управлява от законодателството, първото, което се купува и продава, са самите законодатели. За градските наредби и закони (какъвто е ОУП), разбирай -  общинските съветници.  

А гражданите ли? Те да пасат трева до следващите избори. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?