ДАНСинг с кебапчета и доносници

Или как реформите върнаха старите практики на ДС и замириса на Студена война

Последните избори за евродепутати едва ли ще оставят отпечатък в политическите хроники освен с ниска активност и добре организиран корпоративен вот. Вероятно и със скъпата и скучна предизборна кампания.

Репортажите за платено гласуване вървяха на конвейер по всички телевизии, а партиите си разменяха взаимни обвинения. Въпреки това обаче нямаше нито един заловен продавач на гласове. За купувачи пък да не говорим. Преди изборите бяха сформирани щабове - прокурори, полицаи, агенти от ДАНС, всички мобилизирани да опазят вота неопетнен. От последващите изказвания на висши политици обаче стана ясно, че мерките не са дали никакъв резултат, а „пазачите” никаква не са я свършили.

Но видно от документ, до който „Марица” се добра, се оказва, че агентите, които трябва да защитават национална сигурност (час от която е вотът на гражданите), имат далеч по-важна работа. Те се занимават с училищни проекти!

С писмо, изпратено до всички училища, пловдивската  ДАНС е задължила директорите в рамките на седмица да предоставят пълен отчет за международните проекти, програми и инициативи, по които работят, да докладват за чествания и празници, на които са присъствали дипломати на дружи държави, а също така да предоставят данни за чуждите граждани - представители на държави във и извън ЕС, с които са контактували. За повечето директори писмото било като леден полъх от времето на Студената война. След 20 години опити за демокрация (явно неуспешни), агенцията, наследник на ДС, се връща към добрите стари практики за шпионаж и доноси. В стремежа си за тотален контрол на обществото вече са стигнали и до средното училище. Широките параметри на изискваната информация могат да означават две неща: или опит да се прикрие интерес към конкретни лица и събития, или стремеж за получаване наготово голям обем от данни, с които да се отчете някаква дейност.  (Не бива да се забравя, че проектите, финансирани с евросредства, са публични и се контролират на няколко нива). Периодът на исканите отчети касае година и четири месеца - от януари 2013 до април 2014. На каква база е определен той, обаче не е ясно. Ясно е обаче, че през този период резултатите от работата на агенцията, поне на местно ниво са повече от скромни. Или ако има сериозни разработки, то те са забулени в дълбока тайна. Публично достояние станаха само спецакциите зад стадион „Ботев”,  когато под надзора на агентите бе изкопан огромен ров и после заровен (тъй като сигналът, че в него има закопани взривни материали, се оказа фалшив) и тази край Куклен, когато бе заловен „наркотрафикант” с 1 кг... брашно.

В този период също така бяха слети ДАНС и бившата Дирекция за борба за организираната престъпност (БОП). Бе извършена задължителната чистка в териториалните дирекции, а ръководните постове, според запознати, са били поверени на агенти от дирекция „Контраразузнаване” на ДАНС, ръководена преди от началника на кабината на министър Цветлин Йовчев Георги Великов. Според мнозина той е и „сивият кардинал” на ДАНС.

Дейностите и правомощията на ДАНС по опазване на националната сигурност, разписани в закона, действително са огромни като започват от екологията, минават през шпионаж, фалшифициране на пари и документи, търговия с наркотици, корупционни схеми по висшите етажи на властта, тероризъм, контрабанда и злоупотреби с еврофондове. На фона на тази огромна отговорност, другата активност на агентите по отношение на кебапчийниците по Гребната база, също буди недоумение.

Но фактът, че кебапчето вече задължителен изборен атрибут, точно както и бюлетината, може би обяснява нещата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Десезация

Десезация

11.06.2014 | 07:54

В понеделник 09.06.2014г., психически неуравновесен (психично болен) агент на ВКР (след като ме заплаши с убийство с нож), написа донос срещу мен... Използва служебното си положение за лична изгода... саморазправа... Проблемът не е в българските граждани... Проблемът е, че в тези служби (на ДС), се вербоваха и се вербоват единствено агресивни и най често психически нестабилни послушни и изпълнителни идиоти... Не само 6-ти отдел, всички отдели на ДС трябва да бъдат закрити и лустрирани... Горепосоченият изрод нееднократно е заплашвал да убива американци, европейци и католици и да заминава като доброволец на страната на руснаците в Украйна... Както казваше Босия - `бати разузнавача...

Отговори
0 0
Cobra

Cobra

09.06.2014 | 21:50

В уникална държава живеем Параскева. Обърнали сме човешките полюси. ДАНС се занимава с неща от студената воина , Цветанов, Бареков с политика , мутри станаха топ бизнесмени , журналисти и медии-PR агенти на политици, празноглави момчета и момичета от сутрин до вечер ни учат на морал, издигнахме примата в герои. Е Параскева това сме ние . Всички ние, които го гледаме и допуснахме тези години

Отговори
0 0
батко

батко

09.06.2014 | 18:48

При Бойко било полицейщина! Оле боже, кой го лае това. Московското куче Гей- нишев. А при гея и злодея е направо терор!!!\nАххх да идват предсрочните избори колкото може по-бързо, че да ви мята Цветанов, няма време. Много золуми сътворихте за 24 г.мамицата ви комунистическа!!! Аз предните 45 г. да не говорим!!!

Отговори
0 0
ДС

ДС

09.06.2014 | 13:53

Парашкево,Парашкево-о-о,и на теб ли ДС ти е виновна за всичко?! Минаха 25 години и все с ДС си изтривате нас...ните задници.Къфа!Я се вземете в ръце,бачкайте,че нали видяхте как,без нас,\"демократично\",я докарахте доникъде...

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?