Следвайте ни

Дани Каназирева: Похарчихме 20 млн. лв. за ремонти и пак се налага ремонт

Европейският проект в квартала до Стария град показва модела на управление на Община Пловдив

viber icon

Община Пловдив харчи европейските средства безконтролно и безотговорно. Това е мнението на гражданите в квартала до Стария град, където от август 2018 г. се изпълнява проектът за подобряване на градската среда на стойност над 20 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ е осигурена по Оперативна програма „Региони в растеж“.


В приемната на „Съюз за Пловдив“ са получени множество сигнали на живеещите в квартала за това, че при подготовката на проекта са допуснати сериозни пропуски,  качеството на уличните ремонти е лошо, организацията на работа е слаба, а контролът от страна на Община Пловдив е силно занижен.


Групата на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ ще иска среща с  ръководителя на проекта, защото проблемите остават нерешени, а въпреки похарчените милиони за ремонти отново се налага ремонт.


Основните въпроси са как се извършва контролът и какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителите на поръчките заради ниското качество.  Безброй са примерите за недопустимото пилеене на публичните средства.

 


Проблем № 1.

 


Жителите в зоната между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и „Марица юг“ с основание се възмущават, че в проекта не е предвидена рехабилитация на водопроводната и канализационна система. По време на ремонтите на някои улици се стигна до абсурдна ситуация - разкопаване на новата настилка заради аварии на водопровода.

 


В квартала е извършена само частична подмяна на тръбите, макар че почти на всички улици те са много стари, още от средата на миналия век. Това означава, че ще се повтори случаят с бул. „Цар Борис III Обединител“, където първо сложиха нов асфалт,  а след това няколко пъти го къртиха, за да отстраняват повредите на изгнилия водопровод.

 


Проблем № 2.


Сериозен пропуск  на администрацията на Община Пловдив е, че част от улиците няма изобщо да бъдат ремонтирани въпреки голямата инвестиция от 20 млн. лв. Това са ул. „Неофит Бозвели“, чийто ремонт свършва до ул. „Марагидик“, а оттам на север остава разбит калдъръм, кал и прах, ул. „Александър Пушкин“, ул. „Драгоя Божилов“, ул. „Страхил“, ул. „Ивац Войвода“ и ул. „Райно Попович“. Странното е, че те са включени в разрешението за строеж с № 38 от 12.02.2015 г. за рехабилитация и реконструиране на улици и тротоари в карето между бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Източен“, бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Шести септември“. Но след това същата администрация не ги включва в обществената поръчка от 3.11.2017 г.


„Напълно разбираме разочарованието и гнева на жителите, чиито проблеми с лошата инфраструктура са игнорирани от градската управа“, коментират съветниците.


Според „Съюз за Пловдив“ този случай отново показва модела на управление на града - без рационално и разумно изразходване на парите, особено когато става дума за милиони. Те припомнят, че до този момент няма ясна програма кога ще се ремонтират „забравените“ улици.

 


Проблем № 3.

Целият квартал ще бъде под вода, защото канализационните шахти са пълни с боклуци след т.нар. ремонти. „Марагидик“ е една от улиците, за която ни сигнализираха гражданите, че в шахтите се хвърля дори и строителният отпадък.

 


На ул. „Панайот Пипков“ нивото на пътното платно е повдигнато с 20 см. Наклонът на тротоара до Пловдивската духовна семинария е толкова голям, че отсрещните къщи и дворове ще бъдат залети при по-силен дъжд. Линейният отводнител е пълен с пясък и мръсотия след ремонта и едва ли ще спаси имотите на хората от наводняване.

 


Живеещите в квартала негодуват, че на повечето улици височината на тротоара е толкова ниска, че при един порой, както се случва често през пролетта и лятото, целият квартал ще е под вода.

 


Проблем № 4.

 Нови тротоари се разбиват, за да се прокарат подземни комуникации и да се изградят шахти. За тази организация, която противоречи на всички правила в строителството, ни информираха гражданите, които живеят на ул. „Макгахан“ и „Марагидик“. На ул. „Ивац Войвода“ тротоарът беше разкопан за прокарване на интернет и изоставен. На всички ремонтирани улици се оставят неприбрани тръби от кабелна мрежа, защото навреме не е сменено уличното осветление.

Абсурдът е, че всичко се прави наопаки. Това увеличава разхищението, а качеството е видимо незадоволително.


Недоволството на живеещите в квартала има още едно основание - ремонтите продължават повече от половин година и през това време улиците остават разкопани. Това е още едно доказателство за лошата организация и липсата на контрол и всичко това е за сметка на хората, които изпитват огромни затруднения.

 


Отправяме следните въпроси към ръководителя на проекта и Община Пловдив:

 

1. Защо част от улиците и участъци от тях не са включени в проекта за подобряване на градската среда, въпреки че са включени в издаденото строително разрешение?


2. Кога на тези улици ще бъдат извършени ремонти и с какви средства?


3. Защо е повдигнато нивото на ул. „Панайот Пипков“, което създава предпоставка за наводняване на имотите?

4. Защо на ул. „Макгахан“ и „Марагидик“ се наложи да разрушават готовите тротоари и кой ще плати тази двойна работа?


5. Как се извършва контролът на строително-монтажните работи?


6. Какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителите?


7. В какъв срок трябва да бъдат изпълнени договорите с избраните изпълнители?

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?