Следвайте ни

Да убиеш болница

viber icon

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

В романа си "Окончателна диагноза" Артър Хейли дава следното определение за добра болница - съчетание на 5-звезден хотел, оборудван с модерна апаратура и управляван от квалифициран медицински персонал. На практика никой до момента не е измислил нов критерий за високо качество на живот от доброто медицинско обслужване. В страните, към които се стремим да стигнем, медицинската инфраструктура е организирана на най-високо ниво. Здравеопазването е съчетание на най-важната социална система и отлично организиран бизнес. В болниците работят висококвалифицирани и високоплатени специалисти, които дават по-висок стандарт на живот в съответните градове.

Така е и тук. 

Пловдив е благословен с Медицински университет и много медицински центрове и болници - държавни, общински и частни. Пандемията от Ковид-19 показа значението на този медицински клъстер за града и за цяла Южна България. В същото време Пловдив е градът, чиито управленци са закрили една голяма болница, няколко поликлиники, превърнати в ДКЦ-та със статут на агенции за недвижими имоти, а замалко не затриха и още една. 

Спорът дали да се съживи Белодробна е порочен по принцип. Общината притежава един прекрасен имот, който до 2013 г. беше най-голямата Белодробна болница в Южна България. Тя имаше своите проблеми още от началото на века, но с помощ от Общината е отговаряла на нуждите на пациентите. Независимо че голямата част от тях идваха от други общини и области, през мандата 2007 - 2011 г. Общината даде милиони от своите средства, за да я съхрани.

Решението да се затвори болницата през 2013-а беше грешка, която се вижда отчетливо в момента. Пандемията от Ковид-19 довежда до белодробни усложнения, а и обикновеният грип често носи тежки пневмонии. Практиката показа, че в малките общински болници няма необходимата апаратура и специалисти за лекуване на тези болести. Такава болница трябва да има в Пловдив, като естествен център на Южна България. Само в Пловдив може да се осигурят достатъчно медицински специалисти за такава болница.

Легендата, че има апетити на частни инвеститори към този терен, битува отдавна. Реално обаче сделка с него е възможна, защото имотът е публична общинска собственост, която не може да се продава. Според всички решения на Общински съвет този имот може да се ползва само за общинското здравеопазване. Рано или късно Общината ще трябва да реши как да продължи да развива този имот в системата на общинското здравеопазване. Сега моментът е много подходящ да бъде поставено с подготовката на проект за реконструкция на сградата, за да се превърне тя в модерна болница. Това е във възможностите на Общината за финансиране. Управляващият екип трябва да подготви техническо задание, като могат да привлекат специалисти за него. След това може да се обяви конкурс по ЗОП за подготовката на технически проект.

Самият проект ще отговори на всички въпроси относно необходимото време и финансиране за реализацията му. Тогава Общината ще има основание да се обърне към държавата за помощ за реализацията му. След това, което се случва в ситуация на пандемия, управляващите вече разбират, че освен самолети, стадиони и магистрали, трябва да имаме и добри болници. Защото самолети все отнякъде ще кацнат, но здравето на хората, които са най-големият капитал на една нация, зависи от самите нас. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Коко

Коко

28.11.2020 | 21:33

Не плюй в кладенеца пакще ожаднееш!

Отговори
0 0
Бивш лекар от Белодробна

Бивш лекар от Белодробна

19.11.2020 | 19:54

ЕДНА МНОГО ВАЖНА ПОПРАВКА ПЕТКО.АТАНАСОВ ПОДСИГУРИ ПАРИТЕ НЕ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА,ПЕТКО,А ОТ СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ЗА БОЛНИЦАТА И ГРАДА.

Отговори
20 0
Петко

Петко

19.11.2020 | 18:15

Болницата лекуваше и туберкулоза, а Славчо Атанасов уреди голям транш от Световната банка за лаборатория.

Отговори
5 1
някой имат къса памет.Защи ли????

някой имат къса памет.Защи ли????

19.11.2020 | 16:57

Айде стига пак глупости някой ръсят.Болницата беше ремонтирана и оборудвана от Славчо Атанасов.Какъв тотев какви пет лева.Тотев не е забил един пирон в нея.Единственото вярно е че я ЛИКВИДИРА.

Отговори
12 0
Тошко

Тошко

19.11.2020 | 10:36

БСП прави политика, като използва пандемията и страха на хората! Това е нечовешко. Радев също!

Отговори
2 7
Прокуроркатааааа???

Прокуроркатааааа???

19.11.2020 | 10:13

Здравко да започва възстановяване то и!!! Чакаме го !!! Пловдивчани имат нужда от тази болница !!!

Отговори
16 0
Прокуроркатааааа???

Прокуроркатааааа???

19.11.2020 | 10:11

Лесно се затрива, трудно се създава ??? Пловдивчани имат нужда от такава /тази/ болница!!! Здравко да започва възстановяването и !!!

Отговори
11 0
до кога

до кога

19.11.2020 | 10:09

Болницата беше ремонтирана, оборудвана и ... ликвидирана! От бившия кмет! председател на управляващата партия в града!

Отговори
18 0
Всички управници са ни идиоти

Всички управници са ни идиоти

19.11.2020 | 09:48

Просто още не са му намерили вратичка.Иначе веч щеше да е продаден целият имот. Подобен пример-сградата на ДКЦ 6 / бившата кръвопреливна /също беше дарение с ползване за медицинска дейност,но Тотев и намери цаката и скоро ще бъде бутната и продадена като другите общ. имоти.

Отговори
14 0
Каназитера прикрива престъпления в болница

Каназитера прикрива престъпления в болница

19.11.2020 | 08:43

МНОГО ИНТЕРЕСНА СТАТИЯ https://www.plovdivtown.com/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2/

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?