4020

Да се забрани софиянци да взимат мандати в провинцията

Коментар на бившия заместник кмет на Пловдив Александър Константинов

 

Защо никой не говори за представителството на провинцията в ръководните органи на партиите​? Практиката да се изпращат хора от София да оглавят листите в провинцията довежда до това, че сега в парламента имаме около 80% хора от София. Това е практика във всички партии, но това създава пропаст между 4,5 млн. души в провинцията и 1,5 млн. души в столицата. Това е едно от обясненията за ниската избирателна активност. Тази практика се мултиплицира в останалите държавни органи. В министерства, агенции, митници, органи за сигурност над 90% са хора от София. Затова средната работна заплата в столицата ​е два пъти по-висока от тази в регионите.

В БСП също има такова заболяване. Например в най-високия ръководен орган на партията - Националния съвет, трябва да заседават 180 души, но традиционно се събират около 100. Ако се направи профил на тези 100 души, ще видите, че над 90% са хора от София. Разбираемо е, че от Добрич и Силистра е много по-трудно да пътуваш до "Позитано" 20, отколкото някой, който хваща метрото и за 15 минути е в залата. Само че проблемите на хората в Силистра или Видин са съвсем различни от тези в столицата. Така е много лесно да се произвеждат "удобни мнозинства" в зависимост от желанията на тесен кръг от 10-15 души. Всичко прилича на прословутите руски дървени кукли, които влизат една в друга. Официално имаме много кукли, но реално управлява най-малката, скрита в другите по-големи.

 


За да имаме истински демократично представителство както в парламента, така и в държавната администрация, трябва да се забрани делегирането на софийски функционери извън София. Точно това е така наречената "партийна аристокрация", която се възпроизвежда и завладява все повече властта. Това се отнася и за тези функционери, на които първата работа, когато отидат в столицата, е да си купят жилище и да пренесат семейството си в София. След като имаш постоянен адрес в София, ти си вече столичанин и не можеш да си депутат от Варна или Бургас. Може ли някой да ми каже кои са представителите на Пловдив, Варна и Бургас в Изпълнителното бюро и дали са с постоянен адрес в тези градове?. Имат ли тези хора всяка седмица ден, в който могат да се срещнат с хората от града?

 


Концентрирането на цялата власт в София довежда до отчуждаването на цялата страна, а тя все още е 3 пъти по-голяма по население от столицата. 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?