Следвайте ни

Да поканим Горан Брегович за кмет на Пловдив

Полицията, съдът и прокуратурата събират едва 6.3 на сто от вота на съгражданите ни според анкета на marica.bg

viber icon

Когато Горан Брегович е решил да изнесе концерт в Пловдив, едва ли е подозирал, че градът ни е най-подходящото място за подобно събитие. Ако знаеше какво му е на душата на пловдивчанина, с радост би му отстъпил легендарния си Оркестър за сватби и погребения. Не за друго, а за да озвучава дейността на най-добре работещите институции в града.

Защото, както се оказва, за съгражданите ни животът е радост и тъга. 70% от тях са посочили в анкета на marica.bg, че са най-доволни от работата две общински предприятия - "Радостни обреди" и "Траурни дейности". През дългия промеждутък от появата им на бял свят до преселването им в отвъдното на читателите ни изглежда не се случва почти нищо интересно. Или поне не гъмжи от събития, които да ги изпълват с одобрение и възторг. А причината вероятно не е само в таланта им да се веселят и да отдават почит на покойниците.

Но да разгледаме резултатите от анкетата, в която попитахме гражданите "Коя институция в Пловдив работи най-добре?".  

Оказва се, че с най-висок процент одобрение сред съгражданите ни - цели 33,2%, се ползва общинското предприятие "Радостни обреди". Резултатът е напълно закономерен предвид факта, че всеки, дори да не обича да се жени, с удоволствие тропа хора по чужди сватби. За радостта да му се раждат деца и внучета пък изобщо няма какво да говорим.

Ще замълчим тактично и пред второто място в анкетата, отредено от читателите ни на ОП "Траурни дейности". За него, както се казва, или добро, или нищо. Като се замисли човек, няма опасност някога да фалира. Независимо от сезона и политическата конюнктура, дейност там винаги ще кипи. Ако не друго, поставяйки предприятието толкова високо в класацията с 32,6% от гласовете си, пловдивчани доказват, че имат чувство за хумор, пък макар и черно.

На трето място с резултат от 7,1% се нареждат кметът и общинската администрация. Когато си след "Траурни обреди" обаче, вече нищо няма значение.

Съвсем малко по-надолу в анкетата откриваме дирекция "Местни данъци и такси", подкрепена от  6,9 на сто от гласовете на пловдивчани, и ТД на НАП с 5,8%. Примирени, че винаги ще се намери начин да им вземат парите, читателите ни сигурно отчитат факта, че на тези две места това става бързо, безболезнено и без опашки. Не са на същото мнение обаче, когато опрат до КАТ. Там, въпреки реформите в системата, на които възложиха толкова надежди, явно има какво да се желае при резултат едва 2,8 на сто.

Вотът от 4,5% за районните кметства също не е блестящ, но пък си е направо постижение в сравнение с гласовете, подкрепящи полицията, съда и прокуратурата. Трите институции, взети заедно, събират малко над 6% одобрение въпреки брилянтните отчети за разкриваемостта на престъпленията, произнесените присъди и дейността на органите на реда в полза на обществото.

Като заговорихме за общество, няма как да подминем и Общинския съвет, който се мъдри в дъното на класацията с 0,8 на сто от гласовете на пловдивчани. Като гледа резултата, на човек му хрумва еретичната мисъл защо изобщо съществува институция, която се радва на толкова скромна подкрепа от страна на тези, в чието име всъщност е създадена. И дали не е по-мъдро да вложим парите, с които я финансираме, в един пловдивски Оркестър за сватби и погребения? А Брегович да поканим за кмет.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?