Следвайте ни

Да обявим обществена поръчка за ВИП крило в Централния затвор

viber icon

Вчера жълтите павета почерняха от полиция. Това все по-често срещано явление този път доведе до арести в Държавната комисия по хазарта.

Закопчан бе включително и председателят Александър Георгиев. Паралелно с това служителите на МВР обискираха и офисите на най-богатия българин Васил Божков. Самият той се оказа в чужбина, но пък изрази готовност веднага да се върне.

Срядата беше двойно критичен ден за него, защото парламентът придвижи експресно и законодателството по връщането на лотарийните игри, където Божков е ключов играч, в държавни ръце.

Само преди година подобна информация щеше да попадне в рубриката с фалшиви новини или дори в ненаучната фантастика.

Васил Божков бе един от плеядата недосегаеми в държавата независимо кой е на власт. Дори вървеше шегата, че най-сигурното парламентарно мнозинство е на видния бизнесмен, който си имаше лоби във всички партии.

Човек, който дирижираше дневния ред на държавните институции и партийните централи, благославяше назначения на министри и високопоставени чиновници.

В угода на неговия хазартен бизнес се преправяха закони и правилници дотолкова, че компаниите му успяха да си спестят десетки милиони от данъци и такси.

Само преди седмици стана и друго чудо невиждано - посред бял ден бе арестуван цял министър.

Нено Димов ще отговаря за предизвиканата от алчност и глупост водна катастрофа в Перник и за превръщането на България в глобална площадка за горене на боклук.

През последните години започва да изкристализира тенденцията по разчистването на  олигарсите, изправянето им пред съд и отнемане на неправомерно придобитото им имущество.

Последователно службите и прокуратурата подхванаха едрите акули като Николай Банев, Ветко Арабаджиев и Миньо Стайков. За разлика от предишните оперетни процеси, този път работата е сериозна - те лежат с месеци в арестите, хвърчат обвинителни актове и искания за отнемане на имущество.

Този изненадващ почин несъмнено ще бъде добре приет от широката общественост. Задава се обаче голям проблем, за който властите трябва да вземат спешни мерки.

Незабавно трябва да помисл​ят за обществена поръчка за изграждането на ново ВИП​ крило на Централния затвор, където да бъдат подслонявани доскорошните недосегаеми олигарси.

Както е тръгнало, скоро ще привърши мястото в обикновените килии, а пък и животът и здравето на мултимилионерите може да бъд​ат застрашени от съприкосновението им с обикновените джебчии и лошата хигиена в старите сгради.

Правителството дори може да призове елитните ни бизнесмени да вложат пари в построяването на бъдещия ВИП затвор. Все пак може да се наложи един ден те да лежат в луксозните килии. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?