Следвайте ни

Да надмогнем балканската стихия на напънатия смелчага

viber icon

Своя позиция за поведението на българите пред заплахата от коронавируса огласи и един от най-успешните актьори и режисьори у нас Камен Донев, чиито спектакли са сред най-посещаваните и пълнят дори столичната зала "Армеец". Ето и неговия коментар, който вече предизвика вълна от коментари в социалните мрежи:

Братя и сестри, българи! Обръщам се към всички ви, с открито сърце, надежда и съкровена молба. Изправени сме пред голяма битка. Такава, каквато не сме водили до сега. Тази битка не е срещу врага, наречен коронавирус… Тази битка е срещу нас. Срещу нашите навици, манталитет, житейска философия и социална ангажираност.

Тази битка започва с едно самопризнание. Много важно и навременно. Самопризнание, в което няма нищо срамно и осъдително. А именно – че трябва да спрем да мислим за себе си, за собственото си спасение, сигурност и комфорт. Трябва да мислим и действаме за НАС! Всеки да се грижи и за другия. За този, който не му е роднина и приятел. За този, който случайно е наблизо и който може би няма да срещнем скоро в живота си.

Ние сме заедно. Заедно дишаме, работим, пеем, танцуваме, спортуваме, градим живота си. Никой от нас не може без другия, всеки от нас рано или късно среща някого, заради нещо. Ние се разделяме и събираме, обичаме и избягваме. Ние ежедневно правим какво ли не със себе си и другите, водени от своите цели и намерения. Но сега това трябва да спре! Трябва да проумеем, че сега идва време да се опазим един друг, за да сме заедно после! Простете моята патетика, но тя е искрена и неизбежна.

Ще се радвам колеги и граждани с изграден авторитет и позиция в обществото да ме подкрепят. Призовавам ви! Нека спрем излишните дейности! Нека намалим случайното общуване. Нека оставим веселбите и неуместния хумор за по-нататък.

Нека вярваме и се доверим на хората, които разбират и контролират ситуацията! Нека надмогнем балканската стихия на напънатия смелчага, който просто е на „въпреки”, защото му е в кръвта! Нека се смирим и помислим за възрастните хора и за всичко, което ги очаква, ако се разболеят! Нека се бием, както са го правили нашите герои!

Да, войната е на друг фронт, но е война и всички сме войници в нея! Нека се бием сърцато и до крайна победа! Братя и сестри, истината е, че се изисква толкова малко… Просто да надмогнем ненужното, да приемем всичко сериозно и да се подчиним на онези, които командват. Обичам ви и ви прегръщам! Ваш Камен Донев".

Обръщението е публикувано в interview.to. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Надежда

15.03.2020 | 10:32

има някаква... Че съществуват и мислещи хора, не само чалготекен продукт, метащ салфетки и демонстриращ простотията си с "мисли" за недосегаемост.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?