Следвайте ни

Да махнем "изкуствата и занаятите" от името на Капана

От 2017 година досега там са отворили над 25 нови заведения, ресторанти и кафетерии

Все още помня момента преди 7-8 години, в който за първи път се заговори за приобщаването на Капана към активната градска част. Помня и стартирането на проекта за съживяване на квартала, при който близо 20 творци и занаятчии получиха помещения там срещу минимален наем. Това се случи през 2013 година. Тогава нямаше нито една пешеходна улица, а целият Капана беше любимата паркинг зона на всички, идващи към Главната. 

Картинката днес обаче е доста по-различна. Капана се превърна в нещо "модерно". Кварталът на занаятите, творчеството и изкуствата се асоциира с бира, ресторанти и борба за всеки сантиметър тротоарно право. Не че това е лошо,

 но къде остава културата в квартала, 

от който се очакваше да отсрами, поне той, яловата ни Европейска столица на културата? От всички тези близо 20 занаятчии и хора, поставили началото на възраждането на квартала, в момента той приютява едва трима-четирима от тях. 

От 2017 година досега в Капана са отворили над 25 нови заведения - ресторанти и кафетерии. Някои от тях се опитват да съчетаят културата с търговската печалба, но за повечето това се оказва мисия невъзможна. Това не значи, че Капана няма своето място в туристическата карта на Пловдив. Но просто не трябва да продължаваме да го рекламираме като "квартал на изкуствата и занаятите".  

В началото на годината имах гости от Италия, които държаха непременно да видят Капана и да се докоснат до атмосферата там. Чужденците харесаха архитектурата, павираните улички и атмосферата, която това място носи. Не разбраха обаче

защо във фейсбук и инстаграм пише "Кapana - creative district"

("Капана - квартал на творческите индустрии" - б.а.), след като преброиха на една от вътрешните улици в квартала 17 заведения, два обекта за бързо хранене и само една галерия и два магазина (единият от които не продаваше нищо, свързано с творчеството и занаятите). 


Икономическият ефект от Капана със сигурност е огромен. Цените на имотите там се повишиха близо 4 пъти само за няколко години. Редица необитаеми сгради, които стояха като карантинна зона в самия център на Пловдив, бяха възродени, реновирани и получиха шанс за нов живот.

Общината също е доволна 

- повечето заведения водят до повече ежемесечни постъпления от такси за тротоарно право в най-скъпата зона на града. Десетки предприемачи създадоха там своя бизнес, а заедно с него и стотици работни места за младите в Пловдив. Капана се превърна в любимо място на цял Пловдив, стана декор за филми, сериали, музикални клипове и телевизионни предавания. Снимките му обиколиха земното кълбо и целият свят разбра, че в Пловдив има "квартал на творческите индустрии".

Най-голямото творчество днес в квартала на изкуствата и занаятите май е как ще бъде обзаведено поредното ново заведение.  

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?