49

Да губиш от собственост! Това го може само Общината

Общините са единственият стопански субект, който губи от своята собственост. Ако това се случи в бизнеса, означава само едно - фалит. Да, при Общината е различно, защото тя изпълнява основно социални функции и смисълът на общинската икономика не е да трупа печалби. При добро управление обаче различните ​общински предприятия и търговски дружества могат значително да подпомагат кмета при реализиране на важните политики в градоустройството, развитието и поддържането на пътната и подземната инфраструктура, развитието на зелената система, подобряването на качеството на въздуха, транспортната свързаност и т.н. Защото, ако не броим ДДД (държавно делегираните дейности), средствата за изпълнение на капиталовата програма и останалите ангажименти на местната администрация идват основно по 6 пера - местни данъци и такси, държавни трансфери и субсидии, приходи от управление на общинска собственост (наеми и продажби), глоби и такси в синя зона, приходи от общинската икономика и средства от ЕС и други донорски програми. 

Ясно е,  че данъците и таксите се вдигат само в краен случай, защото гражданите по правило не харесват този, който им бърка в джоба. През последните 3 години нямаше много възможности за приходи и от европейските програми, а парите от държавата не стигат за важните инфраструктурни проекти. Няма много и за продаване, защото всички апетитни общински имоти вече са изтъргувани.

Какво му остава на кмета, 

за да осигури достатъчно приходи в бюджета и да реализира управленската си програма? Оптимизация на разходите и съживяване на общинската икономика. В Пловдив вече има добър пример с работата на няколко общински предприятия. След като дълги години, в които синя зона се самозадоволяваше и въпреки че улиците за платено паркиране се множаха, а цените растяха, приходите отиваха основно за заплати, през 2022-ра тя е на печалба с близо 6 милиона лева. Подобна тенденция има и в ОП "Общински пазари". 

Най-голямото ОП - "Жилфонд", обаче все така си остава каца без дъно и вместо да носи приходи, всяка година се субсидира, за да съществува. 

Малко данни от интервю на шефа на "Жилфонд" Милко Кафтански пред „Марица“

"В баланса на  предприятието са заведени 3603 жилищни имота, в това число са 3365 апартамента и 238 къщи. Те представляват 3738 жилища, защото в някои къщи има по две и повече жилища. Повече от половината - 54 процента, или близо 2000  жилища, са на територията на район „Източен“, като голяма част са в „Столипиново“. Най-малко апартаменти - 62, се намират  в „Централен“. Във фонда имаме стари жилища (предимно къщите), макар че всяка година получаваме и нови апартаменти. Както и всеки стар фонд, трудно се поддържат. По време на валежите имаше доста сигнали за течове, особено за апартаменти на последните етажи. Опитваме се да отреагираме навсякъде, но срещаме много трудности при необходимост от ремонт на общите части,  като покриви и  фасади", казва шефът на "Жилфонд". 

Може ли предприятието да се управлява по-добре и да не тежи като камък на шията за общинския бюджет? Да, но се иска мерак, повечко работа и определени умения. През годините е имало различни идеи (някои от които реализирани), за да се промени ситуацията. 

1. Специалистите в Общината трябва да направят анализ колко от жилищата са дълготрайно нерентабилни и как Общината може да се отърве от тях. Юридическите форми могат да са различни, тъй като най-лесната ​- продажба, е трудно осъществима заради невъзможността на Общината да продава под стойността на данъчната оценка. В същото време пазарната цена, която може да се постигне за много от апартаментите в „Източен“, е по-ниска от данъчната оценка.

2. Да се прецени кои къщи (от общо 238 на брой) биха могли да се извадят от активите на "Жилфонд" и да се предложат на инвеститори за застрояване срещу обезщетение. Тази практика е добре позната и работеше ефективно във втория мандат на Иван Чомаков и мандата на Славчо Атанасов, но бе зарязана от Тотев. Тя обаче е много по-ефективна и носи повече ползи за Общината от директните продажби на имоти. Справка - случаят с огромната сграда в парк "Лаута", където теренът от 3,1 дка е продаден за по-малко 300 000 лева, а инвеститорът реализира огромно РЗП. Ако имотът бе даден за застрояване срещу обезщетение на пазарен принцип, Общината щеше да получи собственост най-малко за 1,5 млн. лева.

Новият комплекс “Лаута гардън”, издигнат върху някогашния общински терен, продаден на инвеститорите за по-малко от 300 000 лева

 

3. За да няма съмнения за корупция и лобизъм при такива сделки, Общинският съвет може да разработи и гласува програма за управление на имотите, придобити чрез сделките „строителство срещу обезщетение“. Тук съществуват различни варианти - продажба, отдаване под наем или обновяване на резервния фонд на Общината. 

Вместо това "Жилфонд" продължава да трупа загуби, които, естествено, са за сметка на Общината и данъкоплатците.  

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?