49

Д-р Юлия Юрдекова: Диагнозата на PISA е обидна щампа за българските ученици

Резултатите от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика, поставиха България на последно място в ЕС по математика, а по четене (с разбиране) - на предпоследно. Под средните за ОИСР са и постиженията на родните ученици по природни науки. Огласените данни от проведеното през миналата година проучване предизвика вълна от коментари защо и къде куца родното образование.  По този повод  видният пловдивски педагог д-р Юлия Юрдекова, доктор по икономика и управление, потърси "Марица", за да изрази своето мнение. Тя дълги години беше директор на Търговската гимназия, беше избрана и за обществен посредник на Пловдив. Предоставяме на читателите становището й.

За да е достоверно всяко изследване, е необходим алгоритъм, приложим към дадена група хора с обявено местоположение на територията на държавата.

Нерегламентирано, но и в телеграфен стил, всички български медии оглушително заклеймиха със завидно безразличие българските ученици. Ако диагнозата на PISA „неграмотни“ и „нечетящи“ се възприема безусловно - тогава къде са приложими компетенциите на МОН, РУО и всички съпричастни с образованието направления в общините, проявяващи оглушително мълчание.

Българските деца във всяко кътче на страната ни още от детската градина са научени „на четмо и писмо“ и доказано са по-оправни от връстниците си в чужбина, управлявайки анемичните си финанси и прилагайки знанията си от средното образование в често неубедителното образование във вузовете.

Констатацията на PISA несправедливо накърнява достойнството на българските ученици и тежко въздейства на техните учители, които периодично се квалифицират, и родители - отрудени данъкоплатци. Тя заклеймява техния често подценяван труд и усилия и обезличава призовите завоевания на олимпиадите по математика и български език само с лаконичното „браво“ за учителите треньори. 

За стремежа да се унижава българското самочувствие е необходимо публично застъпничество от националния омбудсман, от ресорните експерти в общините от  широкия спектър на образователната система. 

Констатацията на PISA уличава в безразличие българските университети, училищните настоятелства, обществените съвети, синдикати и ученически съвети. Оглушителното мълчание в българското общество, касаещо преднамерено ниската оценка на българските ученици под общ знаменател, е повод за съпътстващи (гласно) размисли в целия ни настоящ житейски формат.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 47 оценки
3.3/5 от 47 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Всичко е пред нас

Всичко е пред нас

23.02.2024 | 20:03

Всичко е пред нас! Просто трябва да го видим! Но кой би изобретил такива Очила! ESSILOR ZEIS и другите не могат! Китайците също!

Отговори
0 0
След като се

След като се

23.02.2024 | 19:57

След като се цени зубренето! Трябва да цениш и Упадъка си!

Отговори
0 0
Хайде!

Хайде!

25.01.2024 | 18:44

Хайде! Не стега че сме Крантави! Ами и сега се Обиждаме!

Отговори
1 0
защо

защо

25.12.2023 | 12:59

Защо да е Обидна? Просто истината е Такава! Аз ни се срамувам че съм Т.ъп! Но знам повече неща от някои професори!

Отговори
4 0
защо

защо

25.12.2023 | 13:08

Тва все пак е Обективно Обстоятелство! Но след като не познаваш Обективните обстоятелства! Някак не можеш да приемеш това Обективно Обстоятелство!

Отговори
3 0
Даскалов

Даскалов

24.12.2023 | 15:53

Кой казва, че директорките са педагози? Те са всичко друго, но не и това.

Отговори
5 0
Тома

Тома

18.12.2023 | 23:10

Ама какъв виден педагог...никога не е преподавала. Била е номенклатурен директор, на които други са вършили работата, а тя си е присвоявала заслуги. Дори копчето на компютъра не знае къде е! Марица пак се излагате!

Отговори
16 9
Дядо Коце

Дядо Коце

24.12.2023 | 15:54

Перушина чок юрдек йок, казваше за такива дядо

Отговори
3 0
Гост

Гост

18.12.2023 | 21:15

Тая плещи пълни глупости!А да не говорим за Оксфорд, МИТ и т.н.Не включвам иХарвард/за тия където са го завършили /.

Отговори
8 7
Ivan

Ivan

18.12.2023 | 23:07

Absolutno kuku. Nishto ne razbira. Dobre, che ya izritaha ot obrazovanieto!

Отговори
7 5
Хм…

Хм…

18.12.2023 | 17:22

Тия интернешънъл класации не струват пукната пара. Първо зависи от провеждащите ги. После от измислените им пред мониторите критерии. Така мрачните необщителни скандинавци всеки път ги изкарват най-щастливите хора на света, понеже градският им транспорт бил редовен и социалните плащания редовни. Та същото и с глупавите ни деца според същите тия. Не им обръщайте внимание. Същите деца печелят на международни състезания срещу обявените си за гениални връстници.

Отговори
25 4
Хъм, мъм, това е

Хъм, мъм, това е

30.12.2023 | 15:45

Средното ниво, другарю, е това. Единиците, за които говорите, са изключения. Приемете го, и си действайте, започнете от вашата кочинка с прасенца, та да може средното ниво някога да стане пак високо. Другарката директорка, както всеки ганьо, отново се мисли за по-умна от всички останали, та оценки ще дава на международни институции. Каква визионерка, какъв нечуван гений!

Отговори
2 0
АзиС, СлаФчо, ХЪлвадЗян, СтоичкоФ, Гъни, РЪчков, ...и още бoклук

АзиС, СлаФчо, ХЪлвадЗян, СтоичкоФ, Гъни, РЪчков, ...и още бoклук

18.12.2023 | 14:34

Коа тая ЙУрдекова?

Отговори
9 14
Мдааа

Мдааа

18.12.2023 | 14:26

Научете учениците поне едно грамотно CV да се научат да пишат. Поне това !!!

Отговори
25 12

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?