Следвайте ни

Д-р Москов, след е-здравеопазването ви чака и Спешната помощ

На опашка пред министъра чакат много нерешени проблеми

viber icon

Приятел от Германия ми каза веднъж, че в портфейла си носи четири неща - документ за самоличност, кредитна карта, шофьорска книжка. И задължително - здравна карта. Това е неговото "право”, че е осигурен. Обясни ми в какъв фонд се осигурява и какъв процент са здравните му вноски. Стреснатата ми физиономия от сумата бе променена, след като чух какви пари получава. Подчерта няколко пъти колко е важен документът.   

Това беше преди две-три години. Преди няколко дни новият здравен министър д-р Петър Москов в интервю по Нова телевизия заложи главата си, че до края на 2015 година у нас ще има електронна здравна система. Ще направи нужното българските пациенти да разполагат с електронни здравни карти, да разполагат с електронни досиета и електронни рецепти. Обясни го, без да забърка обичайния в такива случаи словесен миш-маш. Говореше толкова убедено, че няма как да не му повярваме. И може би ще успее да се справи, ако не започнат да го спъват.  

Дори само електронното здравеопазване да успее да въведе д-р Москов, ще направи голям скок. Макар куп лекари да подскочиха, че проблемът на здравеопазването ни съвсем не е електронната здравна карта. Отново се припомни, че цялата ни система е сбъркана, че цари нормативен хаос, че моделът в момента няма никаква икономическа логика, което е докарало сектора до клинична смърт. Добре, но това се говори с години. И не ми се вярва д-р Москов да не го знае.

Някак си не мога да повярвам, че той ще се занимава само с е-здравеопазването. Защото на опашката чакат много нерешени проблеми. И смятам, че сред най-важните е Спешна помощ. Добрата спешна помощ е в основата на модерното здравеопазване. А какво се случи във втория по големина център това лято, помните ли? Изпадна в такъв недостиг на кадри, че кани лекари от болници да дават дежурства, за да върже графика. Впрочем лекарите предупреждаваха, че това ще се случи. Предупреждаваха и за галимацията с телефон 112, и за агресията, и за липсата на персонал. Един от работещите попита защо законите се правят само от хора, които са виждали линейка на филм. Интересно защо не се черпи отпит от Румъния. Твърди се, че северната ни съседка е успяла да превърне своята спешна помощ в една от най-добрите в Европа.

Тежка е задачата на д-р Москов. Някои лекари твърдят, че заместниците му ще му пречат. Други негови колеги считат, че в системата е пълно с "чудовища",  от които той трябва да се отърве. Трети смятат, че не трябва да се поддава на натиск. А пациентите не искат да се чувстват повече като опитни мишлета, подложени на експерименти в научна лаборатория. Нито да чуват шаблонни изрази като "гарантиране на по-добро качество на живот чрез качествено здравеопазване", "свободен избор" и подобни, които звучат като извадени от комсомолски доклади.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

_1886_

_1886_

19.11.2014 | 02:37

след 25 години преход сме длъжни да дадем 1 година на д-р Москов да реализира идеите си без да му се пречи...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?