Следвайте ни

Цветан Цветанов: Русия ще се намеси в изборите у нас

Не е изключено венецуелски активи да се изнасят и към България

Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България. Виждам какво се случва в държавите от ЕС, какви са притесненията им. В някои от министерствата в държавите членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят.

Комисията за контрол над службите за сигурност ще направи изслушване на компетентните органи и институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“.


Българските служби вече са в контакт с британските си колеги по повод на информацията, че офицерът от военното разузнаване на Русия - Сергей Федотов, свързан със случая "Скрипал“, е бил в България няколко дни преди инцидента с отравянето на Гебрев.  


Когато излиза информация в определени медии, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на бизнесмена, съвсем нормално и закономерно е парламентът да има съответната информираност от компетентните органи. Затова в четвъртък ще има такава среща. 


Убеден съм, че по този начин ще можем да ограничим възможността за някакви спекулации и че ще може да се говори по същество и за взаимодействието, което имаме с нашите европейски партньори.


Трябва да разберем първо дали има съвпадение на датите и периодите, в които е посещавал страната ни и Великобритания. За Великобритания вече е установено, че е имало присъствие на този служител на службите на Русия. Ако има подобно присъствие в същия период в България, когато съвпада с казуса „Гебрев”, тогава ще има много интересни въпроси, които ще бъдат зададени на компетентните органи и на тези, които трябва да отговорят.


Така поднесената информация за публикация от венецуелски депутат в „Туитър”, че е имало опит да се изнесат активи на „Петролеос де Венесуела” в България,  изглежда част от хибридна война. Не изключвам обаче вероятността венецуелските власти да използват подобни подходи за изнасяне на държавни средства зад граница.

При такива тоталитарни общества, когато ситуацията е критична и когато се говори вече за смяна на режима, разбира се, че това са подходите. А това е правено и от българската комунистическа партия, когато всъщност вече приключваше тяхната ера и трябваше да предприемат действия за изнасяне на капитали извън страната, за да може след това под една или друга форма да си влизат вече като инвестиции в страната.

През 2016 г. избрахме президент, който не си спази принципите. Той беше номиниран от Корнелия Нинова по проекта "Решетников“ (руски генерал от запаса, бивш резидент на руското външно разузнаване в България, бел.ред.).

Избрахме човек, който не си спази принципите, които изповядва до 2012 г. След 2012 г. има промяна във възгледите на президента Радев, когато той възнамерява да се занимава с политика.

Президентът търси постоянна конфронтация с правителството и парламента. За три години колко пъти президентът Радев се е обърнал от трибуната на българския парламент? Държавният глава трябва да разбере, че външната политика се формира от правителството. 


Начинът, по който президентът заяви своята позиция, допълнително създава напрежение и предпоставки за разделение в обществото.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?