Следвайте ни

Църквите ни падат, за "Нотр Дам" плачем

viber icon

Българите винаги сме били по- католици и от папата. Първи сме да помагаме при всяка световна трагедия, е не можем да излезем от собствената си мизерия.

Общини и институции се юрнаха  да помагат  за спасяването на "Нотр Дам" в Париж. Бедна България, която не може да опази собствените си храмове, ще помага на богата Франция, която успя за 48 часа да събере 1 млрд. евро. Да, световно наследство е катедралата, ама те французите ще си я възстановят и без нашето пъчене. Ние като сме толкова щедри защо не ремонтираме родните си храмове. Тези, рушащите се, изоставените, каквито има във всяко населено място. Онези, които ти е страшно да ги гледаш, без да се запиташ що за народ е този, които е изоставил храмовете си.

20 години в Хасково с кански мъки градим църква. Парите за нея се събират  от дарения, сувенири, изработени от деца,  на час по лъжичка и от избори до избори. На 150 г. т.г. става църквата в Георги Добрево, само че е за събаряне, тъй като не е  поддържана, та селяните се чудят как да съберат пари за нова.  Така че преди да жалим "Нотр Дам", е хубаво да се замислим за себе си. Не може да милеем за световното наследство, когато сме загърбили своето. Въпрос на култура е, не на демонстрации на съпричастност.

Иначе французите  ще си я възстановят Парижката Св. Богородица по – бързо отколкото ние ще завършим „Св. Рилски“ и тази в Георги Добрево. Само се моля, дано, малчуганите, които правят сувенирите днес в помощ  на недостроения хасковски храм,  след години да могат  да заведат  в него собствените си деца, за  да запалят свещ.  Пред възстановената "Нотр Дам" със сигурност ще отидат да се снимат.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (1)

23.04.2019 | 11:26
0 0

За Нотр Дам плаче онзи мазен популист от Банкя. Нормалните хора мислят така, както е написано в статията.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?