Следвайте ни

Циганизацията на нацията

viber icon

С две дузини незаконни постройки Войводиново влезе в световните новини преди 2 седмици, след като двама братя пребиха ефрейтор от Специалните сили. Понеже побойниците бяха роми, селото настръхна, а към него едновременно тръгнаха политиците, телевизиите и обичайните заподозрени мизантропи с многото татуировки и качулките на главите. Под обществения натиск на будната гражданска съвест багерите влязоха в махалата, а ромите се изнесоха панически, като даже не си взеха дрехите. Къде обаче отидоха въпросните нарушители на Закона за устройство на територията с незаконните къщи. Ами в царството на незаконното строителство "Столипиново". Тук законни къщи почти няма, но от десетилетия никой не желае да се занимава с проблема. Заради прословутата търпимост на местната власт към градежите без документ и чертеж гетото се разраства ежегодно и вече е най-голямото на Балканите. Тук можете да видите всичко, което се говори за циганизацията на нацията -

усвояване на държавни и европейски пари за прословутото ромско

включване, от които няма никакъв ефект, раждането на деца от деца, живот на семейни начала с малолетни невести /без брак, за да има повече пари от държавата/, социални помощи на корем за всяка къща, малчугани, които прескачат от клас в клас, без да покриват минималните изисквания за съответния образователен курс /за да не се режат учителските бройки в школото/, часове с 90% отсъстващи, гюрултии на открито, мръсотия и най-вече беззаконие на всеки ъгъл. Тук се продава всичко - месо от незнайно къде заклани телета, злато, тютюн, Аdibas, Берсаче и всякакви други ментета. За касови бележки и счетоводство в столипиновския мол никой никога не е чувал. По изборно време най-добре върви пазарът на гласове. И точно тук е заровено кучето. Институциите не правят нищо, за да въведат ред в гетото, защото всяка служба има началник над главата. От Партията. А никой не знае кога ще му потрябват ромските гласове. По въпроса действащият градоначалник на Пловдив Иван Тотев, който започна политическата си кариера именно като кмет на „Източен“, има записано авторско видео още от 2011 година.

 
Докато

политиците продължават да използват ромите като оръдие за изборните си победи,

законите нямат шанс да просъществуват в гетото. В такава ситуация ромската общност у нас ще става все по-маргинална и все по-многобройна. А това, което дробят в махалите овластените днес, ще сърбаме всички заедно утре. Защото именно ромчетата, които отглеждаме сега, ще са основната сила на трудовия пазар след 20 години. Политиците обаче едва ли мислят за това, защото ни управляват така, че да не се налага на стари години да разчитат на държавната пенсия.

А какво ще стане със случая „Войводиново“ ли? Нищо. Докато зараснат раните на пребития войник, институциите вече ще са забравили какво щяха да правят с етническите махали. Защото както казва действащият кмет на пловдивския район „Източен“, гетата се застрояват от „неизвестни извършители“.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?