Чиновникът е по-страшен от чумата

Цяла Северна и част от Източна България гори от африканска чума по свинете. Броят на заразените стопанства се увеличава всеки ден. Във Видинско е поредното огнище, обявено вчера. Явно спасение от тази напаст няма и както върви, отрасълът наистина ще се заличи за незнайно колко време. Иначе акъли какво да се направи и защо се е стигнало дотук се надпреварват да разтягат дъвки бивши земеделски министри и зам.-министри.

А шефът на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев каза вчера след дъжд качулка от ефира на една телевизия: „Въпросът е в момента да се мобилизират всички институции, за да свършим работа“. А защо не се мобилизираха всички институции преди две години, когато заразата пламна в съседна Румъния? Защо допълнителните мерки за превенция със забраната на продажба на свинско месо по фермерските пазари бяха предприети едва в средата на юли, след като АЧС бе установена във втора индустриална ферма? Защо, след като имаме стратегия за борба с АЧС и уж са взети всякакви мерки срещу нея, БАБХ е безсилна да се справи?


Със сигурност има нещо сбъркано или както изглежда, борбата започва да се води при вече загубена битка. В тази вече неуправляема ситуация всеки ръководен кадър с морал би си хвърлил оставката. Но не и пенсионираният д-р Дамян Илиев. Откакто той е шеф на БАБХ, всякакви болести удариха животновъдния сектор, а десетки фермери фалираха.

То не бе чума по овцете и козите, не бе птичи грип, който засегна големи птицеферми основно в област Пловдив. Регионът пострада и от бруцелоза и заразен нодуларен дерматит при крави и телета. В страната вилня също антракс /синя пъпка/ по овце и говеда, който взе и човешка жертва. От началото на тази година върлува и заболяване, което не е афиширано от БАБХ, но е факт. Това е инфекциозна анемия по конете, при която животните също се умъртвяват. Първото огнище бе открито в област Пазарджик, а след това в Софийско.

И на целия животински инфекциозен фон се оказа, че има и пишман ветеринари, щом някои не могат да различат овца от прасе, каквато пародия се получи преди дни във Велико Търново. Така че е време д-р Дамян Илиев да признае поражението си и да се оттегли в пенсионен отпуск.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?