Следвайте ни

Черният хумор на кмета Тотев

Чакал обаждане от Бойко с номинация за трети мандат след "забележителната" победа на вота в неделя

Преди време един приятел, фен на Локото, направи страшно откритие - не бил сигурен кое го прави верен до гроб привърженик на тима от Лаута - любовта към черно-белите или омразата към Ботев.  Подобно колебание се четеше в очите на пловдивчани, които отидоха до урните в неделя, за да пуснат своя глас на евровота. Повечето го направиха с омерзение. Посочиха победителите не защото им вярват или обичат, а от страх да не дойдат другите. Така се стигна до това, което „Марица“ отдавна прогнозира  - повечето пловдивчани не обичат кмета Тотев, но именно в Пловдив ГЕРБ постигна един от най-високите си резултати на национално ниво, когато става дума за големите градове.

А Иван Тотев светкавично навири нос и яхна гребена на вълната. След като дълго време мълча като пукал за бъдещето на Пловдив, вчера заговори за трети мандат. Чакал само Бойко да му звънне. Истината е, че Тотев и структурата на ГЕРБ в Пловдив нямат много общо с победата. Тя дойде единствено заради Борисов, който сам обърна вота за 2 седмици и свърши работата на целия партиен актив под тепетата.  

Хубавото на изборите е, че след тях всички са доволни, защото четат резултатите по удобен за себе си начин. Гражданите са доволни, че за пореден път са натрили носа на омразните им политици, победителите са доволни, че остават на върха, вторите - че запазват шанса някога да станат първи, а всички останали - че са в играта. И така до предпоследния, който също има повод за радост, защото не е последен.

Какво обаче сочат резултатите от вота под тепетата за независимите наблюдатели?

На тези европейски избори в Пловдив няма победители. С ниската активност /под 29%/, която удари дъното, хората показаха, че между тях и изкушените от властта е зейнала огромна пропаст. Когато отваря дума за трети мандат, кметът Тотев би трябвало да помни, че да побеждаваш и да се ползваш от победа, изкована от други, не е едно и също нещо. Да - в Пловдив ГЕРБ е първа сила, но това отдавна не е новина. Притеснителното за Тотев /ако той не е опериран и от това човешко чувство/ е, че зад грандиозните 35% всъщност се крият едва 28 315 гласа - с 12 000 по-малко в сравнение с 2014 година. В същото време, без да има реални амбиции в Пловдив, опонентът БСП увеличава с близо 5000 поддръжниците под тепетата до 20 815 /в процентите скокът е от 16,6 на 25,99/. Ако това не е притеснително за градския лидер на ГЕРБ и той отчита резултата като убедителна победа, значи не познава демократичната история на синия Пловдив.

7500 гласа разлика са твърде малко за градската организация на ГЕРБ, която има предимството да се ползва с ракетата-носител в лицето на премиера Борисов, властовия ресурс на градския партиен лидер Тотев и слабостта на местните си опоненти. Кметът отдавна се държи едновременно като феодал и олигарх. Като такъв владее всички инструменти, за да влияе на вота /както няколко пъти напомняме на прокуратурата и заинтересованите институции, той има и авторско видео по въпроса как се печелят избори в Пловдив, записано още през 2011 г./. Като управленец Тотев е типичен пример за безскрупулен лидер, който веднъж влязъл във властта, манипулира политическата среда в своя полза, влияе на бизнеса и администрацията, контролира малките политически партии в града и ги използва като патерици, когато види зор. Всичко това прави лесни победите му в следващи битки, докато той и хората като него не подкопаят окончателно демократичните норми и не отрежат клона, на който стоят. Тогава стават опасни и за партията си, и за народа.

Що се отнася до телефонното обаждане с номинацията за трети мандат, което Тотев очаква, то няма да дойде. Защото Борисов, за разлика от Тотев, чува петела и разбира добре какво му казват хората, когато отиват или по-скоро не отиват до урните. Гласуването в неделя, независимо как подреди кандидатите, имаше само едно послание - жълт картон за цялата политическа класа.  А ако треньорите сбъркат с реденето на съставите за местния вот наесен, може да последва и червен.    

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?