2374
Следвайте ни

Черната дупка на пловдивската зелена система

viber icon

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Няма друга територия в Общината, която да е толкова обсъждана и "спасявана" от всички, както Зелената система. В Пловдив обаче тя отдавна се е превърнала в черна дупка. Не в смисъла на място, което не може да бъде напуснато дори от светлината, а така, както е описал черната дупка Айнщайн в теорията на относителността. Според него достатъчно компактна маса би могла да деформира хронотопа (пространство-времето) до такава степен, че да се образува черна дупка. В ролята на компактната маса в Пловдив е нарастващият инвеститорски интерес, който така деформира зелената система на града, че е напът да я превърне в черна дупка. А администрацията не прави нищо, за да защити белите дробове на града от бетонните метастази. И всичко това на фона на загубеното дело за мръсния въздух и обществен консенсус за това, че зелените площи в Пловдив не достигат. При норматив на ЕС  от 21 кв. м на един жител, ОУП от 2007 г. с голямо напъване намира едва 11 кв.м за всеки пловдивчанин и то неравномерно разпределени.

Дондуковата градина чака за ремонт от години

След като проблемът е установен,

са разписани редица документи за развитие на Зелената система

под формата на програми, наредби и правилници. Реални действия обаче няма и ландшафтните архитекти с право пресмятат, че истински ефективните зелени площи намаляват, вместо да се увеличават. Последният случай на защита на парк е градинката на улица "Родопи", която през 2007-а беше спасена чрез замени с общински терени. В същото време примери за застрояване на зелени площи има много, като в парк "Лаута" фамилия, свързана с местната власт, дори си позволи да построи десететажна сграда.

Сега се подготвя нов ОУП, който ще смени този от 2007 г., но анонсираният предварителен проект по никакъв начин не решава проблема със Зелената система.

От години ландшафтните архитекти настояват за обособяване на дирекция „Зелена система”

в администрацията на Общината. Това нормативно е уредено в  ЗУТ, където в чл. 63 е записано, че кметът на общината организира създаването на Публичен регистър на зелените площи и растения.  В Пловдив е приета и Наредба за развитие, поддържане и опазване на зелената система на община Пловдив, а в чл. 11 изрично е записано, че трябва да има Публичен регистър на зелените площи. В другите големи общини има създадени и дирекции, и регистри на Зелената система, така че не е необходимо да се открива топлата вода. Достатъчно е да се прегледат намиращите с в интернет документи на София или Варна и да се приложат в Пловдив. Странно е, че в огромната общинска администрация на Пловдив има какви ли не дирекции и отдели, но Зелената система е забравена. В същото време всеки градоустройствен документ, като например ПУП, инвестиционен проект или  намерение трябва да се съгласува със специалисти, каквито биха работили в тази дирекция - ландшафтни архитекти, еколози и други експерти.

В Община Пловдив няма Публичен регистър за Зелената система, както изисква ЗУТ

През периода 2009-2010 г. беше започната работа по създаване на УЕБ базирана платформа за регистриране на всички зелени площи и растения, но тя обслужва само звената на администрацията и ОП  "Паркове и градини”. След 2012-а нищо не е направено за развитие на тази платформа, колкото и да е недостатъчна в съвременните интернет технологии. Според мен това не е случайно, а съзнателно. Всяка публичност ще пречи на завладяването на съществуващите зелени площи от частни инвеститори. За съжаление, и новият екип, влязъл в общината през 2019 г., не е направил нищо съществено за развитието на Зелената система. Няма специализирана дирекция, няма публичен регистър и като резултат няма и развитие на Зелената система.

Нормативът от 21 кв. м на жител продължава да бъде химера за пловдивчани,

защото в капиталовата програма няма заложени пари за нови паркове и градини. Не са предвидени средства за реконструкцията на Дондуковата градина в район "Централен", няма пари за реконструкцията на парк "Рибница" в район Северен, няма пари за парка "Хан Крум" в "Тракия". За „Екопарк Марица” с неговите 650 дка в район "Западен" само се говори, но финансиране няма. Същото се отнася и за парка между Коматево и "Остромила" в  район "Южен". Новите зелени площи в район "Северен" до УМБАЛ ”Пловдив” и квартал "Захарна фабрика" също останаха само идеи. Нищо не се прави и за зелената система на Младежки хълм, Бунарджика и Данов хълм. Напоследък все по-често се посяга на междублоковите пространства, където жителите сами са създали квартални градинки. Не е решен проблемът с частните терени, на които има зелени площи, защото няма публичен регистър на действителните зелени площи. Програми и наредби има, но никой не се интересува от тях. Затова в следващия ОУП сигурно зелените площи ще паднат и под 10 кв. м на жител, вместо да се увеличават. 

И така, докато инвеститорският интерес и чиновническото безхаберие ги превърнат в черна дупка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

До Нали

До Нали

06.10.2021 | 11:50

Мамин пак ли се показва?!

Отговори
5 1
нали

нали

06.10.2021 | 11:43

Провокативният автор отново ни напомня за себе си. Проблем със зелената система на града няма. Тя е добре обгрижвана и обслужвана според наличния финансов ресурс на Общината. Това че градът се разраства заради новото строителство, а разходите се усвояват предимно за администрацията е истинската беда на Пловдив в момента.

Отговори
4 6
11g

11g

06.10.2021 | 11:05

E6te loka salam bokai bokai alb 2011g pasata.,-'""*££¢¶¶÷π√••`~~

Отговори
0 0
Славчо

Славчо

06.10.2021 | 09:48

Сега Зико отново ще напише опровержение, което няма да има никаква стойност. Зелената система е пред унищожаване и това се знае още от двата мандата на Тотев. За да се спре поне заграбването и Зико трябва да направи този Публичен регистър. След това да включи в бюджета на 2022 година парка на Гарнизонна фурна, Дондуковата градина и останалите паркове.

Отговори
15 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?