Следвайте ни

Целувка с часовников механизъм

viber icon

Кубрат Пулев падна жертва на префинен задокеански заговор. Нокаутира съперника си Богдан Дину в Калифорния, но не устоя на прелестите на палава репортерка. След победата гордият български лъв не се сдържа, нацелува и нащипа журналистката Дженифър Равало, заради което сега го грози съд, не дай си боже, затвор, солена глоба и отнемане на лиценза за дълго. 

Целувката на Кобрата бързо се превърна в крупен скандал, който вече няколко дни чоплят не само медиите, но и интелектуалците и движенията за равноправие на жените в различни точки на земното кълбо. 

Балканският поглед върху събитията е ясен. „Има някои закони на природата, които няма как да се коригират от човешките закони. Когато женски примат с видими признаци на разгоненост провокира мъжки примат, току-що победил в двубой друг екземпляр от същата порода, следва единственото логично нещо - акт за продължение на рода“, обобщи ситуацията един роден мъдрец в социалните мрежи. 

Само че порядките в Щатите са по-различни. През последните години почнаха да уволняват, съдят,  глобяват и вкарват в затвора високопоставени мъже, посягали на жени преди трийсет и повече години. Съдебните и пропагандни кампании за изнасилвания по спомени, освен като инструменти за политически натиск и репресия, станаха и добър източник на доходи за наранените. Президентът Тръмп също си изпати заради фриволните си беседи с две-три актриси от филми за възрастни.


Разбира се, насилието срещу жени трябва да бъде заклеймено. Само че, увлечените в кръстоносния си поход феминистки движения довеждат нещата до другата крайност. За да не може да мине за изнасилване, се налага всеки сексуален акт да бъде предшестван от нотариално заверен договор между двете страни в присъствието на свидетели.


Самците стоят с наведени глави и пазят дистанция пред нежния пол от страх да не бъдат линчувани като агресивни животни. Постига се обратният ефект и в крайна сметка жените започват да се оплакват, че не са останали истински мъже, а всички се държат като кокони в панталони.


Колко сме различни от Големия брат зад океана, тези дни се разбра и от друга случка. Престижният университет на Йейл изключи студентка, влязла в учебното заведение чрез подкуп. Родителите на момичето чинно броили над 1 милион долара, за да учи там. Отделно ФБР разследва мрежа от 50 души, които помагали на децата на американския елит да получат достъп до водещи университети в страната.  Машината била смазана от рушвети за около 6,5 млн. лв.

У нас подобно чистофайничество е невъзможно. През годините избухнаха няколко скандала с водещи пловдивски политици и магистрати, които уредили децата си в елитните гимназии под тепетата. При това, без да плащат. Ей така - само с връзки, заобикаляйки закона. После се разбра, че всичко е законно, и общественият интерес утихна, воден от максимата, че българинът би направил всичко за детето си. И че всеки би се възползвал на тяхно място. Това е отдавна част от болната физика на българския морал. Тук търговията с влияние и злоупотребата с власт са част от действителността. Наследихме ги като нещо съвсем нормално от годините на комунизма, в които една група хора успяха да убедят цели поколения българи, че хората се делят на обикновени, които трябва да спазват законите, и на недосегаеми, които по право стоят над тях. 


В САЩ също има злоупотреби и корупция. Ключовата разлика е, че лицата, уловени неправомерно да бъркат в кацата с меда, бързо приключват с кариерите си. А някои отиват и зад решетките. У нас важни държавни и общински мъже и жени продължават да деребействат по ръба на закона и далеч зад моралните норми. А когато явно ги нарушават и някой контролиращ ги орган от немай-къде ги посочи с пръст, обикновено идва ред на сляпата Темида да ги оневини. 

Оправданията за липсата на възмездие за престъпниците и нарушителите от високите етажи на властта обикновено са едни и същи - всички големци са един дол дренки, ако го махнем, ще дойдат по-лоши, и т.н. Резултатът обаче е  деморализация на цялото общество чрез притъпяване на чувството му за справедливост. Объркват се представите на хората за добро и зло, разбива се цялата ценностна система. А това никога не води до добър край и за управляваните, и за управляващите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?