Следвайте ни

Целунати от Кобрата и от...

Или кога личностите ще заменят партийните апаратчици, за да тръгнем напред

viber icon

Според едно скорошно проучване българите били най-нещастните в Европа. Според друго - били сме най-бедните. Дотук нищо ново. Интересно обаче е дали сред анкетираните е имало и представителна извадка на нашите политици. Ако и те са в извадката, тогава наистина ще имаме истински шокиращи и сензационни новини:

Българският политик най-нещастен в Европа!

Българският политик най-беден в Европа!

Логично е да е така, тъй като и те са част от народа, макар и по непотвърдени данни. А щом са нещастни и бедни, става ясно защо са и най-неадекватни. Те направо са като едно целокупно политическо Суши, което е целунато от Кобрата. Първо се хилят и викат тенкю, после се оплакват, че големият коалиционен партньор ги хванал отзад, после отиват на съд, после пускат клипове, че тая игра могат да я играят и в други скутове, защото са морално независими -  с една дума, влизат в предизборна кампания.

Липсата на логика при социалистите е ясна, тя е заложена в генезиса им, след като твърдят, че са заченати от Дядото. Напуснаха парламента, за да слязат при народа, но и Нинова не може да обясни на какво се е била качила, за да извърши това повратно действие. При този акт да се изживяваш като морална алтернатива на статуквото си е чисто политическо джендърство, това и Станишев ще <210> го каже.

При патриотите нелогичността е по-сложна. Не ми е ясно защо искат да са на три морета, след като упорито държат да се удавят и в едно, повтаряйки стъпка по стъпка, скандал по скандал, дума по дума и даже мимически корабокрушението на Реформаторите. Дали е политически мазохизъм, или вярност към традиционната ни склонност към исторически самоубийства, историята ще покаже.

Но и това не може да се сравни с умните и красиви действия от дясно. Толкова много действия и толкова много десни и така единни в своята политическа нелогичност, че сякаш са родени от целокупен красив ум.

Някога големият американски дипломат Хенри Кисинджър беше попитал: На кой телефон трябва да се обадя, ако искам да разговарям с Европейския съюз? Та и аз, като един от многото десни хора, бих попитал: На кой телефон трябва да позвъня, ако искам да разговарям с Дясното? Сиреч, за кого да пусна бюлетината, ако искам да гласувам за Дясното? Трябва да си вземеш отпуск, за да разучиш всички абревиатури, които се пръкват през месец в нароченото за център-дясно или дясно-център пространство. А десният избирател е работещ, зает човек, поне това да отчетат пръкващите се. След всяка люта закана за някакво обединение се появява нов лидер в нова полуда и с нова абревиатура. А може би целта е дясното да се насити с лидери, които в един момент да се превърнат в членска маса на така жадуваната голяма и силна дясна партия? За която биха гласували и селските десни, не само градските. Може и това да е стратегията, десните хора чакат двадесет години, логично е да почакат още толкова.

Само СДС не чака. Веднага попълни арендаторското място в листата на ГЕРБ с видния отвсякъде Александър Йорданов. По-младите се стреснаха как така от учебниците по история изскачат живи хора, но и това ще преживеят. Пък и Големия Ал действа обратно на Суши, първо скача срещу Борисов, после го целува. Няма лошо, в политиката тези неща са приети за процесуални, а не за проституционални, в каквото Лукарски набеди Сушито от Лос Анджелис. Освен туй Йорданов е готов за Европарламента - досега си изкарваше хляба като професионален антипутинист, а това е универсалното обяснение за всички беди, сполетели Евросъюза и останалия свят. Само да не поиска пак да махаме паметника на цар Освободител. Ако го повтори, ще предложим на мястото на император Александър Втори да сложим Александър Йорданов. Конят ще се запази, само ще подсилим краката му. Като за тежък лидер.

Защото е така: едни са целунати от Кобрата, други - от бога.

Тези, вторите, са личностите. А когато личностите сменят лидерите, България ще тръгне напред.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?