Следвайте ни

Приходите надолу, разходите нагоре. Кога ще се спука бюджетният балон в Пловдив?

Кметът Здравко Димитров няма полезен ход - ще избира между лоши и по-лоши решения.

viber icon

Александър Константиновбивш зам.-кмет на Пловдив

Бюджетът на Пловдив бе коригиран два пъти по бързата процедура. Първо - за да се изправи картината със заложените приходи и трансферите от държавата, и второ, за да се налеят още пари в кацата без дъно, наречена ОФ „Пловдив 2019“.

Логиката на първата корекция, направена през май, е очевидна - има рязък спад на приходите за първите 5 месеца и това се вижда в отчетите (виж таблицата). Ако тази тенденция не се промени в следващите месеци, ще се наложат още няколко промени на план-сметката за общинската хазна. В същото време се наблюдава тенденция за увеличаване на разходите. Това нямаше да е толкова лошо, ако ставаше дума за инвестиции. Засега обаче набъбват само разходите за персонала.

Големият проблем ще дойде, когато кривата на разходите изпревари кривата на собствените приходи

Тогава ще се наложат тежки структурни реформи в администрацията и общинските предприятия. Малките наличности в сметките за местни данъци(едва 3 млн. лв.) показват, че управлението няма резерви и се движи по ръба на ликвидността. Колкото и да не му се иска, на екипа на кмета ще се наложи да реформира структурата на разходите с цел тяхното намаление.

Бюджетът на Пловдив е увеличен в частта на държавните трансфери, като това е мотивирано от обещаните 37 млн. лв. за стадионите на Ботев и Локомотив и допълнителни субсидии за градския транспорт. От отчетените данни обаче се вижда, че към края на май тези пари не са постъпили по сметките на общината, но очевидно се планират. Реално те няма да се усвоят в пълния им обем до края на годината, защото все още няма сключени договори със строителни фирми за изпълнение на проектите, и по всяка вероятност парите ще постъпват в съответствие с изпълнението. Така че тези суми ще останат само като прогноза, а реалното изпълнение на бюджета ще се движи на значително по-ниски нива. Това е тенденция в Пловдив и от предишните години, когато

бюджетът се изпълняваше на 80-85% от прогнозния.

През следващите месеци ще продължи увеличението на разходите както при персонала, така и в субсидиите за различни дейности. Особено тревожно е положението в културата. Фондация „Пловдив 2019“ продължава за засмуква пари като черна дупка. Ще се увеличават и разходите в ОИ "Старинен Пловдив”, като там това ще става по обективни причини. Новата придобивка на Пловдив - Голямата базилика, ще струва скъпо на бюджета. В същото време огромният обем имоти, с които разполага „Старинен Пловдив“, изисква поддръжка, ремонти и текущи разходи. Всеки нов обект в патримониума на института ще увеличава разходите. В сектора "Култура" са и Градската художествена галерия, музеите, библиотеката, читалищата, Градският културен дом „Борис Христов” и т.н. Всички тези бюджетни структури чакат пари от общия бюджет, който се пълни само от данъци и такси. Държавните културни структури - опера, театър, куклен театър, също чакат субсидии и от общинския бюджет. Опашката от гладни е голяма, а паницата е само една и се пълни все по-трудно.  

Не му завиждам на кмета, защото на практика той няма полезен ход. Трябва да избира между лошото и по-лошото, а опонентите му само това чакат.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

г-н БАНДЕР, Остап

г-н БАНДЕР, Остап

17.06.2020 | 20:23

млад данъкоплатец с млада данъкоплатка и техните ситни данъкоплатчета не ми ли се мярнаха на спирка Искърско Шосе на БДЖ, да 'фанат Метрото за две спирки ...ДО ТЕРМИНАЛ ДВЕ? И Терминал Три скоро ще затрябва на пловдивските млади - дето ша изплащат БОРЧОВЕТЕ НА баскетБОЛНИЯ мозъклия, барикадиран зад десетина още по-некадърни (те така се подбират!) ЗАМ-ове и калабалък РАЙ-ове възседнали най-многобройната досега пловдивска ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА . . .???

Отговори
2 0
ЦАР СИ, ИНЖ. КОНСТАНТИНОВ = ВСЕ В ДЕСЯТКАТА! ПИШИ ЧЕСТО!

ЦАР СИ, ИНЖ. КОНСТАНТИНОВ = ВСЕ В ДЕСЯТКАТА! ПИШИ ЧЕСТО!

17.06.2020 | 19:57

"...още пари в кацата без дъно, наречена ОФ „Пловдив 2019“ В 2020 НЯМА НУЖДА ОТ ТАЗИ ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА! ДОКОГА --- ДО "ПЛОВДИВ'2222"??? ДО "ПЛОВДИВ'3333"? КОЛТУРА С КАМПАНИИ НЕ СЕ ГРАДИ, ТЯ УЗРЯВА ОТВЪТРЕ: КОСИШ-ПОЛИВАШ, КОСИШ-ПОЛИВАШ, И ТАКА =ДВЕСТА ГОДИНИ . . . 200 ... "още пари в кацата без дъно, наречена ОФ „Пловдив 2019“ "още пари в кацата без дъно, наречена ОФ „Пловдив 2019“ "още пари в кацата без дъно, наречена ОФ „Пловдив 2019“

Отговори
3 0
Пехливанов

Пехливанов

15.06.2020 | 22:12

Тъпчо, царевия зет. Много зле. И Тютюков се покри. Той винаги е бил такъв. Че кой да посоча. Няма, няма един да става за нещо.

Отговори
4 0
Петров

Петров

15.06.2020 | 22:04

Много скромен по отношение на умствени възможности, но с големи мераци за гушване...друг трябнаше да е кметааа. Друг. Но явно този си заслужихме. И Кирчев, и Калинов. По следите съм на един рекет. Ще пиша пак...

Отговори
3 0
Хи хи, умник, ама глупав

Хи хи, умник, ама глупав

15.06.2020 | 21:08

Умника сам си го е набутал, като гледам. Аве, братле, добре е да има тролове, шум да се вдига, обаче много ниска топка играете, ве, майна. Троловете трябва да умеят да мислят, да познават ситуацията в града, да анализират, да се аргументират силно по всички въпроси. А не като вас, просташката, без никаква мисъл, само с лични обиди срещу хората. Не се получава така, братоци. Ето, плюете някаква безмислица по адрес на Славчо Атанасов и вместо да му нанесете някаква вреда, вие му правите услуга. Вместо да му избодете очите, вие вежди му изписвате. Много сте слаби, пичове. Аз ако съм на господаря ви, веднага съм ви изхвърлил. Трябва да се води аргументиран политически спор, а не лайнометна война. Кога дебелите ви глави ще го проумеят това. А пък срещу Славчо, човек, когото хората харесват от години и когото винаги пращат на балотажа по време на изборите, човек с авторитет и уважение, така пък никакъв шанс нямате. Аре, със здраве, повече безплатни съвети няма да давам.

Отговори
4 0
ДО УМНИК, КОРЕНЯК ПЛОВДИВЧАНИН

ДО УМНИК, КОРЕНЯК ПЛОВДИВЧАНИН

15.06.2020 | 21:05

Ей умнико герберастки.Срамота е да плюете цвинокио.Само преди няколко месеца за вас беше Бог.Но при вашето търговско дружество,вие даже не сте партия, е така Вие сте си политически чевекоядци и сте последните политически варвари, които избълва смрадливото блато на прехода.И тъй като се самоизяждате, дълго няма да оцелеете.И много бързо вдигате белия байрак.Трагедията в Пловдив тепърва ви предстои.И откьде накъде Славчо ще ви спасява.,както спаси града след погрома на чомака.Три пъти подло го преебавате на избори. Не сте му симпатични.Когато скоро полетят паветата по вас,писъците с които ще огласявате града,ще бъдат прекрасни , като божествените симфонии на Моцарт за,ушите всички честни и измъчени от вас пловдивчани

Отговори
4 0
г-н БАНДЕР, Остап

г-н БАНДЕР, Остап

17.06.2020 | 20:15

Добре написан анализ, съгласих се по всички точки. И запетайки. Хвала!

Отговори
1 0
Ех, Умнико

Ех, Умнико

15.06.2020 | 20:02

Аве, другари гербаджии, НЕ ТАКА! НЕ ТАКА! Първо, не сте достатъчно грамотни. Такова име Славчу в българския език няма. Името е Славчо! И второ, каква коалиция се стяга, след като изборите минаха преди половин година?!? Паметта ви е къса, като на шимпанзе. Мили другари, имате на разположение още три години да управлявате Пловдив, няма толкова бързо да избягате от отговорност. Всичко, което се стовари върху града ни през последните 9 години е ваша заслуга. Няма измъкване, пичове! Ще си изпиете горчивата чаша до дъното. Точно както сте си наредени в Картела - Тотев, Зико, Гергов, Данка, Търевци, Титюци, Бидони и всичките столипински манговци. И това, което най-ме дразни, защо предавате този чудесен, този прекрасен Цецо Ухото. Никаква съвест нямате, ей. Та до преди половин година Цвинокио беше вашият бог, падахте възнак пред него. Целувахте му краката, задето на два пъти той назначи Маминия за кметски наместник в Пловдив. А сега сте срещу него. Много ви е въртелив задника, ей. Ама такива сте си вие - партия на политически човекоядци. Тъжно, много тъжно. А пък що се отнася до Славчо, вие за него грижа не берете. Славчо си е много добре в парламента, човекът пише чисто нови закони, които се приемат, води парламентарна комисия, има уважение и влияние. И продължава да работи за Пловдив, което е най-важното. И откъде накъде ще го бутате той да става кмет, че да ви оправя бакиите на некадърните и крадливи тулупи, дето управляват Пловдив? Няма начин, другари герберасти! Отговорността ще си я носите вие. А Славчо веднъж извади града от погрома на другия велик крадец - Чомаков, изправи Пловдив на крака, по негово време се живееше добре, градът вървеше нагоре. Вие след това потопихте Пловдив в корупция и кражби. Славчо го остави без дългове и с 30 милиона чиста пара в хазната. Сега дълговете са над 80 милиона, а касата е празна. Толкова по въпроса за вашето "успешно" управление. А на всички пловдивчани е ясно, че накрая пак Славчо ще изправи Пловдив, но не сега, а когато дойде време за избори. Дотогава ще се пържите бавно в гнусния си собствен сос, а след това ще търкате наровете в панделата. Гаранция.

Отговори
6 0
г-н БАНДЕР, Остап

г-н БАНДЕР, Остап

17.06.2020 | 20:14

Добре написан анализ, съгласих се по всички точки. И запетайки. Хвала!

Отговори
1 0
Умник

Умник

15.06.2020 | 19:20

Предлагам, Славчу, за кмет да управлява с Дай България и Цветанов. Е тогава ще цъфнем и вържем. Май такава коалиция се стяга . Коалиция Трибагреник

Отговори
1 4
Картелът съсипа Пловдив

Картелът съсипа Пловдив

15.06.2020 | 15:19

Така се управлява Пловдив сега - политическата хунта-картел се обедини - Тотев, Зико, Менда, Гергов, Каназирева, Търев, Титюков, Бидони, циганските орди, разпределиха лапачката и градът потъна. Ама я вижте личните им придобивки - цъфтят и връзват, натрупаха се огромни състояния за последните осем години. Всичко това е откраднато от нас, пловдивчани.

Отговори
23 1
Уроци от поднебесната империя

Уроци от поднебесната империя

15.06.2020 | 13:20

Зико,ей тоя човек трябваше да вземеш в екипа си.Ама бил червен.Голям праз.Не е важен цвета на котката.Важно е да лови мишките.А сега 9зам кметове и некадърие до некадърие майнольо

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?