Следвайте ни

Бюджетът на Пловдив като судоку с грешка

viber icon

 

 

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Време е кметът Здравко Димитров да каже ясно какво ще правим догодина -  по-високи данъци, заем или пълна стагнация 

Бюджетът на Пловдив за 2020 година е като судоку с грешка - не излиза, който и да опитва да го реши. Август и септември винаги са били тежки за общината - приходите се свиват, а разходите растат. Тази година е още по-трудно заради пандемията и икономическата криза. 

Резултатите са налице - през първите седем месеца собствените приходи изостанаха значително спрямо годишния план от 159 млн. лв. Собствените приходи за август са само 8 млн. лв, с което общият резултат от началото на годината е 92 млн. лв. Изоставането спрямо миналата година е с 5 милиона, а в бюджета е планиран ръст. Вече е ясно, че и на теория няма шансове да се стигне заложената сума от 159 млн. лв., защото в оставащите 4 месеца трябва да се съберат още 67 млн. лв. Септември обаче също не е силен в събирането на приходи, а това още повече прави невъзможно постигането на планирания бюджет.

В същото време разходите продължават да растат. През август те са 25 млн. лв., или с 5 млн. лв. повече от сбора на събраните собствени приходи (8 млн.) и държавните трансфери (12 млн.). Разликата е покрита от наличните по сметките резерви. Те обаче също се стопяват и могат да покрият най-много още един месец с такъв дефицит. 

Общо за осемте месеца изпълнението на бюджета е 191 млн. лв., при годишен план от 397 млн. Най-големи си остават разходите за персонал (заплати и осигуровки). През август те са 16 млн. лв., или 64% от всички разходи.

За осемте месеца ръстът на разходите спрямо миналата година е с 16 млн. лева (115 млн. лв. през 2020-а, при 99 млн. за 2019 г.). В същото време намаляват капиталовите разходи. През 2019 година за първите 8 месеца те са били 26 млн. лв., а сега - 13 млн. лв.  Другите видове разходи са почти същите като през миналата година.

За да се изпълни планираният годишен бюджет от 397 млн. лв., през следващите 4 месеца трябва да се осигурят 206 млн. лв. Това означава по над 50 млн. лв. на месец, при средно изпълнение за първите 8 месеца по 24 млн. лв. Не е необходимо човек да има висше образование, за да разбере, че това судоку е нерешимо.

Тук е мястото управляващите да проявят мъжество и да кажат ясно на пловдивчани какво е положението. Думите са прости - това, което планирахме, е неизпълнимо. Сега се налага да станем реалисти и да коригираме общинския бюджет съобразно реалностите. Ще намалим очакваните приходи и съответно - разходите. Ще се наложи да съкратим част от персонала на бюджетна издръжка, колкото и да е неудобен моментът, защото идват избори. Ще замразим капиталовите проекти, защото нямаме финансови ресурси за тяхната реализация. Ще намалим субсидиите за всички сфери - транспорт, култура, образование и т.н.

И най-важното - време е за сериозен дебат по бюджет 2021. В него ще трябва да се договорим с гражданите - по-високи данъци, нов общински заем или пълна стагнация по отношение на инвестициите и важните проекти.

Това е честната позиция пред обществото. Другото е мълчание и опасна игра на ръба на пропастта.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

наблюдател

наблюдател

17.09.2020 | 18:33

Не виждам какво има да се чудим. Всеизвестно беше, че Славчо Атанасов имаше железен екип и самият той не допускаше никакво шикалкавене с бюджетите. Те винаги бяха реални и изпълними, което си личеше и при публичните му отчети в края на всяка година. Човекът канеше целия град и всеки можеше да присъства и да му задава въпроси. След него Тотев направи точно обратното - създаваше надути бюджети, само на хартия, които медийно стояха много добре, създаваха илюзорното впечатление, че в Пловдив се случват извънземни неща. В края на годината обаче, тези балони се пукаха и бюджетите му излизаха с по сто милиона неизпълнение. Тоест, предвиденото да се построи и направи в града, просто не се случваше. Защото от самото начало беше предвидено да не стане. Тотев беше майстор на тези бюджетни хватки. Сега Зико просто продължава да прави същото, като Тотев. А като видиш екипа му, разбираш, че те нямат капацитет да направят нещо различно от Тотев, даже са бледа сянка всъщност. Пловдив ще си крета на едно място, като в оня стар виц от социализма - влакът спрял, обаче пердетата спуснати и всички се правят, че пътуват към светлото бъдеще.

Отговори
2 0
Наталия Делчева

Наталия Делчева

17.09.2020 | 17:42

Нищо ново.Маминият правише кухи бюджети и лъжеше хората колко се развивал Пловдив.Но в края на годината истината лъсваше неизбежно.Сега зико прави същия трик,но с лъжи не се управлява добре.Само Славчо правеше реални бюджети и винаги казваше истината на хората за финансовото състояние на града.

Отговори
3 0
Пенева

Пенева

16.09.2020 | 15:15

Ами кмета да продължава да назначава партийни калинки на общинската ясла. Девет зам.кмета, шест районни кмета, с цялата им кохорта помощен персонал, секретарки, шофьори и т.н. Разходите се увеличават, безработните в града също, прходите намаляват. Няма никакво икономическо развитие. По заплати Пловдив е на 7-мо място. Бюджета го раздуват изкуствено и после не го изпълняват.

Отговори
8 0
Г-н  Константинов

Г-н Константинов

16.09.2020 | 10:49

Много обича да играе сатанинско хоро.Ама сега ли му е времето за това?

Отговори
0 6
Хара Хири

Хара Хири

16.09.2020 | 09:38

Някой хора си мислиха, че да си кмет е само да ходиш по коктейли, да раздаваш усмивки и да си въртиш синджира! В тази работа трябва да имаш и много познания и умения да четеш и да правиш бюджет! Да планираш добре разходи и приходи и да имаш куража да казваш истината, колкото и да не е приятна! В тази връзка и 29 заместника да назначиш, никой няма да ти помогне! Истината излезе на яве, след мандата на Тотев който управлява е пълно камикадзе! За това всички бакии на масата и в прокуратурата!

Отговори
12 0
баскетБОЛНИЯТ мозъклия е ПОСЛУШНИК

баскетБОЛНИЯТ мозъклия е ПОСЛУШНИК

16.09.2020 | 17:03

Не очаквайте да се занимава с просташки житейски ЗЕМНИ грижи ПОСЛУШНИКЪТ НА МУТРО-ПОЛИТ-ика, той си е вече постигнал своето местенце на стената в рамчица барабар с другите Герои на Нашето Време и сега урежда НЕЗЕМНА РАЙСКА НИРВАНА като настъпи Видовден. Всички очинайки, шуробаджанаци и ОРТАЦИ около заплатаджийницата СелСъвет ша гласуваме все за Него и за ГЕРБ (никога за САРБ на ЦвеЦве "Селянки за Американско Развитие на БГстан"). Жалкото малцинство критици сте слободни да се изселите. Прав ти път! ТЕРМИНАЛ ДВЕ. (ТРИ?)

Отговори
6 0
Защо ли

Защо ли

16.09.2020 | 09:30

Както е орязана община Пловдив с новите общини.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?