Следвайте ни

Бюджет за 2021 г. - на 1 март. А дотогава съветници ще получават ли заплати

viber icon

Кметската администрация на Пловдив планира да внесе за обсъждане на първата сесия за годината програмата си за управление на общинската собственост. Дори с оправданието за доминантата COVID-19 това управленско действие е твърде закъсняло и се движи по ръба на закона. В този за общинска собственост подробно е описано всичко, свързано с управлението и разпореждането с общинските имоти, независимо дали са публична и частна собственост.

В чл.8 ал.9 е регламентирано приемането на "Годишна програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост". Програмата се изготвя и предлага на местния парламент от кмета на общината. Документът се приема на сесия на ОбС преди разглеждането и приемането на годишния бюджет на общината. Преди това обаче програмата подлежи на обществено обсъждане и в тази връзка трябва да стои на сайта на общината минимум 30 дни, преди да бъде внесена в Общински съвет.

В Програмата задължително има следните раздели: прогноза за очаквани приходи от управлението на имотите и очаквани разходи, свързани с придобиването, управлението и разпореждането с общински имоти.

В нея трябва да има следните описи: имоти под наем; имоти за продажба; имоти за концесия; имоти, предоставени на търговски дружества; имоти с вещни права; имоти за замяна; имоти за придобиване; имоти за отчуждаване; застраховане на имоти. 

В Закона има още много задължения на администрацията, които сега не е необходимо да уточняваме. По важното е, че към 10.01. 2021 година на сайта на общината все още няма представена Програма за управление и разпореждане с общинските имоти за 2021 година. Ако приемем най-оптимистичния вариант и програмата бъде качена днес /12 януари/, а после се спазва законът, става ясно, че тя може да влезе за обсъждане в Общинския съвет най-рано на 12 февруари.

Дори да бъде приета на същия ден, това означава, че бюджетът за 2021 може да се гласува някъде около 1 март. По съществуващите закони обаче до приемането на общинския бюджет не се изплащат заплати на общинските съветници. Интересно дали за януари ще се плати на общинските съветници.

Екипът на Здравко Димитров управлява общината вече 14 месеца и не би трябвало описаните пропуски да се приемат като грешки на растежа. Няма резон в разгара на мандата ресорните зам.-кметове да не познават законите и материята. Ако има други причини за огромната забава, кметът трябва да каже какъв е проблемът, защо всичко се бави и е обвито с тайнственост.

Мълчанието понякога е злато, но в случая то дава поле за всякакви спекулации, които обикновено не с полза на управляващите.

Автор:

АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ, БИВШ ЗАМ.-КМЕТ НА ПЛОВДИВ

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

тетев

тетев

12.01.2021 | 12:58

Навремето, след освобождението от Турско робство, пловдивчани са съборили къщата на един крадлив кмет!

Отговори
5 1
хахаха

хахаха

12.01.2021 | 11:24

Тотев ако се върне в общината, пловдивчани ще го линчуват още същия ден. Ще го обесят на пилоните със знамената и ще го оставят там за назидание.

Отговори
9 1
магистрат

магистрат

12.01.2021 | 11:21

Аве, Мамин, цяла стая с папки до тавана сме събрали за тебе, ти пак кмет искаш да ставаш. Няма начин, мой човек. Досега те пазеха, но гъзът ти вече е открит. И ще си получиш, каквото си заслужил. След двата ти мандата в града не остана нищо, с трън да влачиш, пак няма. На бостана дини не останаха, такова крадене направи ти. И още искаш. Няма такава нагла алчност, като твоята. Затова ще си получиш наказанието. Бая годинки те чакат. Затова не губи време в празни мечти за общината, ами купувай вазелин и се подготвяй за панделата. Там ще си личност от особен интерес.

Отговори
8 1
Пенчев

Пенчев

12.01.2021 | 11:17

Ехеее, Ванката Тотев е сменил кокаина с ЛСД и сега, освен розови слонове, му се привижда пак да работи в общината. Да, ама не. След три месеца, като дойде новото правителство, който и да е в него, Тотката отива при бай Ставри в Централния софийски, там да му се наслаждава башът с кеф. То и затуй му се привижда спасение в общината, пак му се иска кметски наместник да стане. Но няма как. Цветанов и леля му Мента вече няма как да държат чадъра върху него и Бойко ще му види сметката. Щото големите акули ще схрускат него, че е много лесен и удобен. Крадеше, като изоглавен и остави безброй доказателства за зулумите. Капанът щраква, вече няма накъде, Ванка. Пътник си.

Отговори
8 1
Пак мамини мераци.Наглост ,след потопа,който остави

Пак мамини мераци.Наглост ,след потопа,който остави

12.01.2021 | 10:39

Тоя не влазе ли в затвора?!Каква община пак му се привижда.Софийският централен го чака и скоро ще го дочака.

Отговори
8 1
Тотю пак в общината .......АБСУРД!!!!!!

Тотю пак в общината .......АБСУРД!!!!!!

12.01.2021 | 10:34

Да,да и тоя крадлив урод да доокраде и малкото неограбено след 8 годишните му золуми.Свещи града палеше,че си замина.Ама стана олигарх ,аПловдив остана с 100 милиона дългове.Шайката около него пак иска да лапа ,ама няма вече.Маминият пак в общината е все едно антихриста да влезе в Рая.Ако искате градско въстание ,моля.

Отговори
8 1
Нали

Нали

12.01.2021 | 10:05

Зико не е за тази работа, затова да назначи Тотев за първи зам. кмет и да го остави да управлява.

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?