Следвайте ни

Наследството на Тотев: Бюджет 2020 - амбициозен и единствено възможен

viber icon

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

 

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Община Пловдив:

Общинският съвет на Пловдив трябва да приеме утре предложения от администрацията годишен бюджет за 2020-а. Може ли по време на дебата в местния парламент да се направят съществени промени в проекта на управляващия екип? Според мен - не.

Бюджетът е онзи инструмент, с който кметът на един град реализира своята управленска политика. В налагането на идеите си обаче градоначалникът никога не е независим. Първо - когато е в началото на мандата си, той винаги зависи от наследството, което получава от своя предшественик. И второ - зависи от политиката на правителството и парламента, които залагат общата рамка, философията в управлението на публичните средства и основните наредби, които определят методиката за изчисляване на местните приходи под формата на данъци и такси. 

Нека се спрем на първия проблем - какво завари екипът на новия кмет Здравко Димитров от предшествениците си. Ще посоча основните фактори, които дефинират трудната ситуация на сегашната администрация.

Предишната година приключи с неизпълнение на планирания бюджет. Отчетът за 2019-а е за 315 млн. лв. при планирани 360 млн. лв. Или неизпълнението е с 45 млн. лв. Зле е ситуацията и с друг важен компонент, какъвто е преходният остатък. В началото на 2020-а той е 24 млн. лв., но 15 милиона са в държавните дейности, а в местните остатъкът е едва 9 млн. лв. Това е най-ниското ниво, което възможно, а на всичко отгоре средствата са по сметките на над 100 второстепенни разпоредители на бюджетни средства. Практически

новият екип има нулеви финансови резерви.

В същото време има неразплатени суми по различни инфраструктурни обекти за над 10 млн. лв. Проектите са реализирани в предишните години, но ще трябва да се плащат през тази. По многото вече одобрени проекти по различни европейски програми и предвидено съфинансиране от общината в размер на 17 млн. лв. Само по Водния проект са необходими 10 млн. лв. за 2020 г. През тази година ще са необходими и 11 млн. лв. за изплащане на стари кредити и лизинги, пари, които трябва да се вземат от собствените приходи на общината. Отчетът за тях за 2019 година обаче също не е никак оптимистичен. При планирани 158 млн. са събрани едва 136 милиона - или с 22 млн. лв. по-малко.

Новият бюджет, който ще се разглежда утре в ОбС, е в размер на 345 млн. лв. Възможно ли е да се реализира увеличение от 30 млн. лв. през 2020-а, ще разберем в края на годината.

Сега е време за прогнози и аз ще започна анализа от разходите, защото предполагам, че така са направили и финансистите на общината.

В предишния мандат персоналът на общината се е увеличил с 450 души и е достигнал 10 313 души.

Новият кмет едва ли ще се заеме веднага със сложната задача да редуцира този персонал, защото това никак не е популярно действие. Така разходите за заплати и осигуровки са планирани на 198 млн. лв.  а за издръжка - на 95 млн. лв., което прави общо 293 млн. лв. Тези пари трябва да се осигурят задължително, за да може да функционира общината. Тук трябва да прибавим и разходите за субсидии, стипендии, лихви и други текущи, с които сумата нараства до 314 млн. лв. Обърнете внимание, че тя съвпада с отчета за 2019 година. Това е реалността - с наличните приходи се осигурява животът на общината, но няма пари за инвестиции. Новата администрация се е постарала да промени това и е заложила в капиталовата програма 31 млн. лв. от собствени приходи. От тях 2,5 млн. лв. са държавни трансфери, 3,5 млн. лв. преходен остатък и 25 млн. лв. от увеличението на приходите през 2020 г. Управляващият екип е разбрал, че за да има капиталова програма, трябва да увеличи собствените приходи. Скок от 25 млн. лв. без рязко вдигане на данъци и такси обаче трудно би се осъществил. Не е станало нито веднъж през последните 7-8 години, защото

предишният кмет Иван Тотев нямаше смелост за реформи.

Останалите проекти в капиталовата програма са финансирани от европейски програми и те са на стойност от 51 млн. лв. За съжаление в нея се и обектите, които са реализирани през 2019 година, но ще се изплащат през тази - многоетажният паркинг в район "Западен" /3,34 млн. лв./, площад "Централен" /2,4 млн. лв./, бул. "Северен" /6,5 млн. лв./ и други. Така с ресурса, с който ще разполага, новата администрация е предвидила старта на само два ключови обекта със собствени приходи през 2020 - транспортния възел "Модър - Царевец" /1 млн. лв./ и ул. "Даме Груев" /1 млн. лв./. В капиталовата програма липсват ключови обекти като Плувния басейн "Младост", разширенията на бул. "Васил Априлов" и Голямо Конарско шосе, реконструкция на Рогошко шосе и Кукленско шосе, бул. "Хаджи Димитър" и много други, за които бившият кмет Иван Тотев говореше още от началото на първия си мандат. Явно за реализирането на тези обекти ще се търсят свежи пари от други източници. И понеже общината няма много други опции, това могат да са или целева държавна помощ или кредитна линия. 

В анализа не трябва да пропускаме една много важна част на проекта - прогнозата на общината за местните приходи и разходи през следващите 3 години. В приходите няма нищо ново и те се развиват така: 2020 г. - 163 млн. лв; 2021 г. - 162 млн. лв. и 2022 г. 161 млн.лв. Какво ни казва общината с тези данни. Добрата новина за гражданите и бизнеса е, че

не се предвиждат значителни увеличения на данъците и таксите през следващите 3 години. 

Разходите в местните дейности също не се променят съществено, като се увеличават малко.

По-интересна е прогнозата за нови кредити. През 2020 г. общината смята да привлече 10 млн. лв., през 2021 г. - 30 млн., през 2022 г. - 40 млн. Това вероятно са средствата от кредитната линия, за която зам.-кметът Илия Кирчев има проучвателен мандат. Самите проекти, които ще се изграждат в привлечените средства, вероятно ще видим в Програмата за управление на кмета, която трябва да се приеме през този месец.

Ако трябва да определим проекта на бюджета с една дума, той е амбициозен. В ситуацията на почти празни сметки на общината, големи задължения за неразплатени от предишния кмет обекти и нерешени проблеми в почти всички сектори на общината екипът залага на сериозен ръст в собствените приходи. Това всъщност е единственият път за излизане от трудната ситуация, но и много труден за реализиране, ако кметът Здравко Димитров няма силна подкрепа в Общинския съвет и сред гражданите.

През последните години няма прецедент за скок в приходите с 25 млн. лв. Обикновено те се увеличават с 6-7 милиона годишно. В това е и големият риск да се реализира проектът за Бюджет 2020. Ако успее, екипът на новия кмет ще продължи с летящ старт в мандата и ще докаже, че промяната на върха в Общината си е струвала.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

polkmjn

02.03.2020 | 18:47

Здравейте, това е да информирам широката общественост, че Жозе Луис, заемодател на частен заем, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. 5000 евро до 100,00 евро Ние предоставяме заеми под 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

klpol

02.03.2020 | 13:08

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected])

Отговори
0 0

усмихнат

10.02.2020 | 20:09

Да и понеже общината няма пари, затова увеличи бройката на зам-кметовете, щото мисли за нас, как да ни спести пари, с които да ни направи живота по-удобен... :)

Отговори
4 2

бате Бойко

10.02.2020 | 19:38

Кой ще търси отговорност от Тотев? Защо още е председател на ГЕРБ в града?

Отговори
5 1

Хана

10.02.2020 | 18:59

Да почва със съкращения в общината, не ни трябват толкова мързеливи хрантутници!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?