1553

Брюксел зорлем ще направи родните шофьори путинофили

Ако след няколко месеца родните шофьори псуват повече Брюксел, отколкото Путин, причината няма да е в непоправимото русофилско ДНК на българите. Нашенецът страда най-много, когато го ударят по джоба. А това е най-вероятният резултат от отказа на Еврокомисията да даде отсрочка на България за петролното ембарго срещу Русия.

Пазарлъкът коя страна да мине метър в новия пакет от санкции срещу Москва започнаха още миналия петък. До тук е ясно, че ЕК приема да се даде повече време на три страни да се адаптират към врътването на кранчето с руския петрол. 

Унгария и Словакия ще могат да го купуват по действащите договори до края на 2024 г., докато за Чехия мандалото пада през юни 2024 г. За всички останали страни от Евросъюза се предлага забраната за петрол от Русия да влезе в сила след 6 месеца, а за нефтопродукти - след 8 месеца. 

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пръв призна, че България също ще иска отсрочка. Мотивът е, че в противен случай горивата рязко ще поскъпнат у нас. Бургаската рафинерия на "Лукойл", която доставя около 70% от горивата на родния пазар, даже може да спре работа, ако не ползва руски петрол.

Според  капацитети пренастройването й за друг вид суровина трудно може да се случи в рамките на 6-8 месеца. Дори това да стане, количеството на произведените горива рязко ще намалее. Това неизбежно ще наложи в България да се внасят готов бензин и дизел, което ще ги оскъпи.

Най-изгодният вариант е да се докарат горива от Турция, където в момента литър оттам излиза към 3 лева с доставка в пристанището във Варна. Към тази цена трябва да се сложат още биодобавка, която го оскъпява с 15-20 ст., транспорт, съхранение, количества за държавния резерв, разходи на търговците за издръжка на бензиностанциите.

Така цената на дребно за крайния потребител със сигурност ще надмине 4 лева, а в момента тя е малко над 3 лева, сочат грубите сметки. Отсега е ясно и

какво домино с цените може да докара евентуален лъвски скок на горивата.

Технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда, предупреди за още един риск Асен Василев, наред с по-високите цени.

Затова и родното правителство настоява България също да ползва отсрочка като другите три бивши соцдържави. Еврокомисията обаче ни отрязала с мотива, че искането на България "не е имало реални аргументи", разтръбиха световните агенции.

Останалите три държави, на които е предоставена повече свобода на действие, "имат обективен проблем" за намиране на алтернативни доставки, гласи формулировката на умните глави от Брюксел.  Основанията на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия.

При това положение България се кани да удари с вето общото решение на ЕС за въвеждане на петролно ембарго на Русия. Звучи доста необичайно смело, а и нелогично след пламенната реч на вицето Асен Василев по адрес на Кремъл, когато Путин ни спря газа. Тогава британски медии толкова похвалиха храбрия хасковлия, че предложиха да сменят с него своя премиер купонджия Борис Джонсън.

Сега обаче

страхът от солените цени по бензиностанциите изглежда по-голям от гнева към агресора Путин.

Освен ако заканата за вето не е блъф, с който родните харвардци смятат да накарат Еврокомисията да омекне. Вчера от БСП се чуха гласове, че Коалиционният съвет трябва да реши каква да бъде позицията ни по казуса, което означава, че управляващите не са на един акъл и по този въпрос.

За него обаче не се очертава удобна врътка, както с военната помощ за Киев, където оръжията се замениха с ремонти. Как ще приключи сагата, ще стане ясно още в близките дни, но ако Брюксел ни отреже, бомбата със закъснител започва да цъка.

Отделен въпрос е доколко петролното ембарго няма да се превърне в бумеранг за целия Евросъюз. Първо заради предизвикания разкол между отделните държави, а после и заради реалния резултат. 

Отсега има съмнения, че оставената вратичка за ембаргото ще се ползва с пълна сила. А още при обявяването на новия пакет санкции петролът поскъпна и увеличи печалбите на Русия, с които се плаща войната в Украйна. Също като в поговорката за ваденето на очи, което завършило с изписани вежди. В случая на Путин.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
32 коментара
Аве т@паци,

Аве т@паци,

23.05.2022 | 12:01

Стига лъжи с тази бургаска рафинерия и руския петрол. По света няма рафинерия която да работи само с един тип петрол. Просто преди рафинацията на различният петрол се правят незначителни изменения в параметрите на технологичния процес. Това е преходен етап и продължава около денонощие за Лукойл.

Отговори
2 0
Овци

Овци

15.05.2022 | 09:42

Яжте уркски х у й и серете при гладните пвце продажни

Отговори
10 9
бай Ганю селяндурски

бай Ганю селяндурски

12.05.2022 | 09:12

За бае Ганя няма състрадание , няма солидарност , няма чувство за справедливост , няма кауза .има сАМО КЕЛЕРПИР затова предаде оборище и, Бенковски , съсече Стамболов , отрови Захари Стоянов и застреля Димитър Петков , убиваше другомислещи по комунистическите концлагери.Да бъде проклета предателската семка во веки веков!

Отговори
31 12
Ndn

Ndn

14.05.2022 | 15:50

Ох как ще те плющя

Отговори
3 8
Какъв Брюксел какви 5 лв

Какъв Брюксел какви 5 лв

12.05.2022 | 01:10

Брюксел продаде Европа на краварите. Мръсни продажници. Краварски ботуш вече гази Европа. Краварите ни донесоха епидемията инфлацията и войната в Европа. И с краварски те санкции загробиха европейците. Изпробват си оръжието в източна Европа. Забраняват ни без да ни питат да купуваме евтина руска газ. Мръсни гадове... Какви русофили какви 5 лв въпросът е че бъркат дълбоко в джоба на европееца В това число и на българина. Краварите и запада със световните агресори! Унищожават Европа!

Отговори
36 17
Хер Шрьоедер

Хер Шрьоедер

12.05.2022 | 08:26

ХА ХА "евтината" руска газ после ни излиза през ГазА, с корупционните им практики!

Отговори
15 23
срам

срам

10.05.2022 | 23:04

Много путинофил, много чудо...Русия десетки години ще се гъне и свива, щото и Китай вече не я подкрепя (всъщност гледат си интереса, седят и само причакват Русия на гюме и ще запълзят на север). Русия не е била никога по-самотна, а колкото до сакралната дата 9.05- нейната гордост за победата над Хитлер, за мъките и страданията, които са преживели най-вече народите населяващи западната част на СССР (Украйна, Беларус и части от Русия до Москва), всичко това Русия изтри с гума на 24.02. Тя вече е Германия на 21 век. И ще има нова сакрална дата - денят на победата над путинофилска Русия. Лошото е, че ще носят срама и руснаците, които осъзнават престъплението, което върши путинското управление от тяхно име и които са против тази война.Трудно ще зарастнат тези рани.

Отговори
25 37
Пешка

Пешка

12.05.2022 | 23:53

Такива големи глупости отдавна не съм чел. Точно обратното е. И ако Китай се намеси сащ гърми. А целта на мероприятието от самото начало е до се прецака европа и бг в това число. Как иначе да я доят и изпомпват

Отговори
24 11
Не Брюксел

Не Брюксел

10.05.2022 | 18:51

Не Брюксел е виновен, а тарикатите дето дойдоха да оправят майка България. И то не един и два пъти. Оправянето си го тълкувайте както искате. Едните тичаха в Москва другите ги гледаме къде тичат та да им казват какво да правят.

Отговори
36 7
Лъжи, лъжи

Лъжи, лъжи

10.05.2022 | 09:44

България има достатъчно шистов газ. Трябва да се откъснем от руснаците. Да си вземаме, откъдето искаме и да си произвеждаме. Комунистите не искат да сме независими и лъжат.

Отговори
28 33
Ч е.кия с гаЗ

Ч е.кия с гаЗ

10.05.2022 | 10:30

Вземи си направи една чек.ия със шистов гАз... Чудя се в тая малка държава как се родиха толкова бок.луци като теб..?

Отговори
34 23
SOS

SOS

10.05.2022 | 19:55

Нещастник.

Отговори
10 4
SOS

SOS

10.05.2022 | 19:57

Чудя се в тая малка държава как се родиха толкова бок.лук, като Вас уважаеми.

Отговори
16 4
Revolution

Revolution

17.05.2022 | 21:41

Е, много умно! Да съсипем житницата Добруджа, с отрови и химикали, само и само да следваме вярната линия краварска! Аман от наведени в тая България!!!

Отговори
4 2
КИКО

КИКО

09.05.2022 | 20:28

ТИПИЧНО ПО ШОПСКИ НЕ ИСКАМ НА МЕНЕ ДА МИ Е ДОБРЕ ИСКАМ НА РУСИЯ ДА И Е ЗЛЕ

Отговори
32 19
до КИКО

до КИКО

10.05.2022 | 23:21

А защо уважаеми, трябва интересът на Русия да е с предимство пред нашия интерес? Да не би да ни дават газа и нефта без пари, да не би да допускат наши стоки на пазара си- виж колко огромен е дисбаланса - 6 пъти Русия повече внася, отколкото ние изнасяме там. Малко сравнение със САЩ - изнасяме почти 2 пъти повече там, отколкото в Русия, а внасяме от САЩ почти 10 пъти по-малко отколкото от Русия. Но ние трябва да се грижим за руския интерес, а??? Бая т.ъ.п.и хора и тикви се раждат по наш'та територия...

Отговори
20 27
Запознат

Запознат

11.05.2022 | 07:50

Абе КИКО, какво внасяш и какво изнасяш. И за двете страни не сме фактор с който да се съобразяват. Те ще се разберат по някое време ама ние с кого ще се разбираме е по интересно ще можем ли и колко ще но струва най вече

Отговори
26 4
Лимбо

Лимбо

09.05.2022 | 20:17

Те така или иначе са си такива и явно няма да са спонсорира вече путилизинга толкоз лесно.

Отговори
13 14
Дидо

Дидо

09.05.2022 | 15:01

Такава фраза - "да минеш метър" я имаме само ние, тук в България ! Е ми няма как да минем метър...

Отговори
37 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?