2374
Следвайте ни

Борсов коментар: Родната фондова борса поглъща 45% от инвестиционен посредник

viber icon

Автор: Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество "Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД

Безспорната изненада за изминалите седмични новини в България е съобщеното намерение Българска фондова борса (БФБ) да придобие дял до 45% от инвестиционния посредник "Капман" за 5,5 милиона лева. Това е втората придобивка на БФБ, след като преди това държавата прехвърли акциите на Българска енергийна борса. Предстои акционерите на БФБ да гласуват предложението за придобиването на дела от "Капман" на извънредно общо събрание, планирано за 30 ноември.

Като цяло българският фондов пазар пак показа независимост през предходната седмица и всички индекси отбелязаха понижения. Това не попречи в широкия индекс BGBX40 

да има компании с над 5% покачване само за една седмица.

Това бяха „Феър Плей Пропъртис АДСИЦ“-София +10.14%, „Албена“ АД-к.к. и Албена +6.45%, както и „Градус“ АД-Стара Загора + 6.06%, а лидер в пониженията беше „Стара Планина Холд“ с - 6,86%. Причината за покачването на цената на акциите „Градус“ АД бе решението на акционерите да се разпредели дивидент за първата половина на годината в общ размер на 6,333 млн. лева. Размерът на дивидента бруто на една акция е 0,026 лева.

Иначе 

криптовалутите отново привлякоха вниманието през седмицата,

след като Комисията по ценни книжа и борси (SEC) най-накрая обяви, че е одобрила първия по рода си ETF за биткойн фючърси в САЩ. Фондът на ProShares (BITO) отбеляза един от най-високите обеми за ETF, реализиран през първия ден. Сумата достигна малко над 1 милиард щатски долара до края на деня на откриването. Този обем при дебют е задминат единствено от BlackRock U.S. Carbon Transition Readiness ETF, който е отчел 1.16 милиарда щатски долара в обем при дебюта си през април 2021 г. Фючърсният ETF на ProShares стартира на Нюйоркската фондова борса (NYSE) на 19 октомври с начална цена от 40.88 долара. Веднага след старта на търговията председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Гари Генслер в интервю обясни, че той и SEC предпочитат ETF, подкрепен от фючърси на Биткойн, за разлика от спот цената на BTC, защото фючърсите на BTC се наблюдават от агенция на SEC, през последните четири години.

Всички тези новини доведоха до подем в цените на повечето криптовалути, като 

биткойн достигна 66,927 щатски долара, а етериум 4,365.7 щатски долара. 

Към нови рекорди през седмицата тръгнаха и пазарите на акции в САЩ, но в петък Dow и S&P 500 обърнаха курса и Nasdaq падна с повече от 1%. Като причина са коментари за намаляване на стимулите от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Според анализатори, когато до момента се говореше за намаляване на стимулите, пазарите не са се плашили толкова, но сега страхът е по-голям, защото към момента те са на рекордно високи нива.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?