Следвайте ни

Бий хлапето! После го изгони и в чужбина

viber icon

Има такъв народ, за който чалготеката е по-важна от образованието

„Бий хлапето“, пееше Кольо Гилъна в култовия за поколения албум „Леле, како“. И го послушахме!

България бие децата си години наред, но те някак си оцеляват напук. Учат, растат, радват ни. След последните месеци на пандемия обаче и последното е под съмнение. Защо ли? 

Баща съм на две деца и груби изчисления показват, че само задължителните учебни помагала ще прескочат 400 лева. А тетрадките, пособия, маратонки, панталони, якета…Списъкът е безкраен и расте с всеки час, приближаващ ни до 15 септември. После как да го обичаш този ден?

Покрай бруталните караници в парламента за пенсиите, откровено предизборни, обаче на никого не му дреме за учениците и моя семеен бюджет.

А хиляди семейства са на това дередже. Нито са бедни, за да искат социални помощи, нито толкова богати, че да не им пука с колко ще им отънее портфейлът.

Но явно сме и достатъчно плахи, за да кажем ясно - господа управляващи от всички партии, дайте някакъв шанс да образоваме нормално децата си. Не искаме подаяния, нито сто лева, а правила и възможности!

Дори скъпите учебници не са най-важното. Осакатяването на поколения ученици е страшното! И тоталният непукизъм на обществото по темата.

Като гледа човек дневния ред на държавата, излиза, че чалготеките, а не децата са голямата и важна грижа.

Дори оставям настрана, че повечето нощни заведения са станали символ на силикон, наркотици и съмнителен алкохол. Бизнеси са, нека им се помага.

Но са толкова шумни, че заглушават и плахите гласове в защита на правото децата ни да учат. В клас, а не онлайн, ровейки клипове в телефона или господ знае какво, докато учителят се опитва отчаяно да каже нещо през екрана.

Не, така не става. Това не е образование! Това е гаранция за неграмотност. А нали знаете къде отива една нация, тръгнала по този път - на боклука.

Или това искаме - народ от сервитьори и хостеси, интересуващи се само от бакшиша. Плюс  пенсионери, които да купуваме с по два лева на ден.

Дошло е време да се събудим и да решим какво искаме за децата си. Да преосмислим дневния ред. Да погледнем нашите деди, които са съградили със собствените пари училища, университети, читалища.

Пращали са с последния лев децата да учат в чужбина. И то докато водят войни или плащат загубите им. Но със заръката към децата да се върнат, да донесат новото, хубавото в България.

Ние какво? Обратно - гоним ги насила в чужбина. А за капак ги питаме какво гражданство имат, като се върнат.

Поне аз не искам тази България за децата си. И ще бъда по-шумен от чалга клуб, ако това свърши работа.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Коментари (9)

Анонимен

Анонимен

11.09.2021 | 12:40

Това все едно е писано от петокласник. Объркани мисли и размисли, без никаква яснота, какво точно иска и предлага, освен, че някой друг му е виновен и длъжен, ако може и 24/7 децата му да са задължително присъствено при учителите, за да отворят най-после учебника и някой друг да ги превъзпитава нон стоп ако може, но присъствено за да не стоят на телефона. Докато бащата си пие ракията и слуша така наречената "култува" песен "Бий детето".

Отговори
12 6
Продукта

Продукта

11.09.2021 | 11:58

От обхванати в сегмент първи четвърти клас 85% в пети постъпват около 70%, И обяснимо, не могат да напишат името си, таблицата умножение не знаят. Изкласителите в есе Яворов не са и чули, ни очи душа. Няма ги класически гимназии с широката култура, алгоритми шетат из главите, но и машини без човешкото не могат. Какво бъдеще предлага на Родината клъстера образование за след 30, 50 години. Ковид ще наложи автоматизация, къде ще разположат необразования сегмент, фасове ли ще събират

Отговори
6 3
Жоро

Жоро

11.09.2021 | 11:43

Прост човек се оплаква от простотията си.

Отговори
6 6
До автора

До автора

11.09.2021 | 11:33

Ми пич, сега ли се сети, че имаш двама ученици и ще трябват кинти? Иначе с 2 касетки домати и салам яко се кефиш на морето, чалга, хахаха, може и на гръцкото. Взимаш заем да се правиш на чок патрон, но за децата 400лв мнооого. И то за образование. Аланколу, най-добрата ти инвестиция като родител е точно в образованието на децата ти! А, що ти нямат респект сам си си виновен.

Отговори
8 6
Анонимен

Анонимен

11.09.2021 | 10:45

"Бий хлапето“, пееше Кольо Гилъна в култовия за поколения албум „Леле, како“ ? За първи път чувам за подобен "култов за поколения" албум, потърсих да чуя и съм БЕЗ ДУМИ, както и от самата статия.

Отговори
11 5
Свободата

Свободата

11.09.2021 | 10:26

Пилигримите, побегнали от забранената свобода в Стария свят, усетили силата на свободата и я превърнали в национален идеал. Човешките способности растат ведно със свободата. Свободният човек твори новото в живота, не проидводтвото на преса на щампирани еднакви, резервни материали на консервирана държава. Щампираните маршируват като войници под команда на учител пленен от времето с показалка в Тухла в стената. Свободните хора, неврачни във външност направиха Силициевата долина, не послушните. Свободният е враг в нашата Родина, и не трябва да се произвежда

Отговори
3 4
Пловдивчанин

Пловдивчанин

11.09.2021 | 09:26

Браво, пич, яка статията и много точна

Отговори
14 20
Простотия

Простотия

11.09.2021 | 09:13

Простотията е завладяла хората

Отговори
15 5
Майна

Майна

11.09.2021 | 08:56

Много истински коментар. Браво !

Отговори
19 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?