46
Следвайте ни

"Бий хлапето" или как една песен ще опази тротинетките в Пловдив

viber icon

„Първо мъки да го родиш, после грижи да го възпитаваш и като не можеш да го уредиш, удряй с лопатата където свариш! Вечно грижи и мъки създава, затова налагай го здраво“

Думите са част от песента „Бий хлапето“, в която група „Контрол“ възпя иронично някои български методи за възпитание. 

Възпитание, което липсва на няколко момчета, които свободно и съвсем спокойно посягат на електрическа тротинетка и дружно я изпращат на дъното на р. Марица. И ей така, за слава, качват забавното видео в Tik Tok.

Тротинетките в Пловдив оцеляват по чудо вече 5 месеца.

На 22.06.2021 г. в Община Пловдив беше подписан меморандум за сътрудничество с две частни фирми – „Хобо България” ООД и „Лайм технолоджи”, за предоставянето на електрически тротинетки. Идеята е градът да става все по-зелен, да се намали замърсяването и да се приближи към повечето европейски градове с подобна практика.

Само ден по-късно, на 23.06.2021 г. , 350 нови електрически тротинетки са на разположение на пловдивчани. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. 

Централната улица на града, Цар-Симеоновата градина и Капана ще бъдат  част от непозволените територии. Абсолютно забранено е карането по тротоари и в пешеходни зони. Ограничения има и във възрастта, като право да управляват електрическите скутери имат лица над 14 години. Те могат да се придвижват единственото по велоалеите. А лицата над 16 години имат възможност да карат и по платното за движение. Контролът е поверен на Пътна полиция.

Откакто електрическите тротинетки стъпиха в Пловдив като алтернативен превоз, нищо хубаво не ги е споходило. Не, причината не е в тях - те са или поне бяха за известно време, здрави и работещи, и в движение. Ден след ден, една по една, тротинетките бяха подложени на разстрел от мощната пушка на човешката култура.

Тротинетките на „Хобо“ и „Лайм“ все по-често са захвърлени къде ли не.

Пловдивчани са ги виждали легнали на тротоара, метнати до кошчета за боклук, зарязани в паркчета и мини горички, една (лично - бел. авт. ) на средата на пътно платно, във фонтан, качени на дърво, провиснали на огради. Често може да се чуе и види, особено по централните улици на града, как групи от младежи се мятат на удобното и евтино превозно средство, състезавайки се с автомобилите.  И не просто се състезават. 

За да изпитат търпението на пловдивските шофьори,  групи от деца, очевидно под 16 г., умело набелязват „жертва“ и карат редом и около нея, опасно близо и с такава скорост, че избраният късметлия е принуден да спре на платното. Преброените случаи са около 12 за месец само на центъра.

Точно 5 месеца след въвеждането на новата транспортна услуга във фейсбук групата „Забелязано в Пловдив“ са публикувани два клипа от социалната мрежа Tik Tok, в които деца съвсем умишлено и напълно съзнателно унищожават електрическите возила. И все по тъмно.

На единия запис хлапе, което очевидно не може да я ползва, засилва тротинетката, в следствие на което тя пада на земята. Щети не се виждат, но със сигурност ги има.

На другия, две деца, застанали на един от мостовете над р. Марица, си помагат взаимно и изхвърлят скутер във водата.

Под публикацията реакциите са разнопосочни – 14 смеещи се емотикона, 25 палеца за харесване, 95 емотикона за гняв и около 130 коментара. Последните варират от „Бай Ганьо не е изчезнал“, през „Възпитание! Яд ме е да гледам някои деца как растат!“, та до „Браво,аз като бях малък пуках гуми и дерях с ключ по колите“, „Децата направили клиповете за забавление“ и „Толкова им е акъла“, казват други със смях. 

С оправдаващ смях! Сякаш са се омазали с торта на рожден ден, чули са някой невероятно смешен виц или са си ударили нелепо кутрето на крака в някой ръб. Последното, при все че боли, е смешно.

Запечатаното и споделено „геройство“ в социалните мрежи провокира много и все сериозни и важни въпроси. Нека всеки да си ги зададе по съвест. И пак по съвест да си отговори. 

Един от тях е за границите, които се поставят, докато детето расте. 

Родителството не е лесна работа. Семейството като праобраз на бъдещия възрастен не е психологическа измислица. В него се поставят здравословни граници, правила, какво може и какво не може да прави подрастващия човек. Те са важни, определят кои сме, определят и възможността да взаимодействаме и да се свързваме със света – физически, емоционално и духовно, защото никой не живее сам.

Ако детето израства в нездравословна среда, различните и противоречиви произволи повлияват на способността му да оформи и поддържа границите си. То също  така в бъдеще ще среща трудност при идентифицирането на границите на хората около него. Липсата или частичното нарушение на ясни ограничения прави невъзможно да се уважават другите и правата им.

При липсващи граници какво е позволено и какво не в едно общество,  има заложени механизми, които коригират поведението. 

В случая с вандалската постъпка – правоприлагащите органи, част от които са служителите в Пътна полиция и поредното им вменено задължение – да съблюдават използването на електрическите тротинетки.

Всичко това можеше да е в едно друго общество, за което само мечтаем. 

У нас обаче действат други центробежни сили и въобще има нещо гнило. Затова, ако „друго за хлапето не можеш да сториш, бий, удряй, където свариш“.

Диана Гечкова

Диана Гечкова

Редактор

Диана Гечкова е завършила Славянска филология с чешки език в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като учител в различни учебни заведения. Дълго време е била част от голяма синдикална структура. През 2021 г. се присъединява към екипа на "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

чупете и ръцете без милост

чупете и ръцете без милост

24.11.2021 | 23:43

това не са деца....изчадия

Отговори
4 0
Вело Сипедов

Вело Сипедов

24.11.2021 | 21:22

Не ги харесвам тротинетките. Опасни са. Колелетата са с много малък диаметър и не дай боже да попаднеш в някоя дупка.

Отговори
2 2
Климент

Климент

23.11.2021 | 15:22

Това не е иронична, а възпитателна песен. Инструкцията “бий хлапето“ следва да се изпълнява дословно и поголовно.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?