Следвайте ни

Битката за ваксините - не вярвайте в процентите, всичко е пари

Лондон и Берлин в челен сблъсък заради "Астра Зенека"

viber icon

Ваксинирането на възрастни с продукта на „Астра Зенека“ се превърна в горещата тема на деня. Една по една страните от Европа следват примера на Германия, като не препоръчват инжектирането на хора над 55 или 64 години. 

70 процента ефективност при имунизацията с „Астра Зенека“ също буди съмнение на фона на 95% при “Пфайзер Бионтех“ и „Модерна“.

Което не пречи на британците да ваксинират масово точно с „Астра Зенека“. Без грам притеснения от пол и възраст.

Зад цифрите за ефикасност на ваксините се крият клинични изпитания, понякога правени по различни методи, но в крайна сметка споровете между учените са задължителни.

Но! Винаги става въпрос за пари, много пари

А при ваксините не са просто много пари. Направо несметни количества евро и долари.

Великобритания директно инвестира във ваксината на „Астра Зенека“. Държавата официално стана акционер при основаването на компанията, която направи разработката в Оксфордския университет. После няколко пъти наля пари, тъй като ваксината получи финансиране от близо 1 милиард долара.

Интересното е, че акционери в оксфордската фирма са самият университет с 5 процента и двама от учените, създали ваксината. Както се казва, прочутото учебно заведение върза бюджета за години напред.

Интересното, че сред първите инвеститори в оксфордската тогава малка фирма стана китайският гигант „Huawei”, така че може да се очаква бърза експанзия на британската ваксина на необятните тамошни пазари.

Германия, която първа надигна глас срещу сигурността на „Астра Зенека“ при възрастните,

има пряк интерес при най-малко две от одобрените вече конкурентни ваксини.

Правителството на Ангела Меркел отпусна 375 милиона грант за разработването на ваксината на „Пфайзер Бионтех“. Преди това проектът получи и два заема за общо 150 милиона евро от Европейската банка за развитие.

Основни акционери в „Бионтех“ е едрият немски бизнес, тъй като ученият с турски корен д-р Угур Шахин има 15 процента. С 50% са близнаците  Томас и Андреас Щрюнгман.

Германия обаче не играе с „един кон“ на COVID полето. Федералната република притежава 17 процента от фармацевтичния гигант „CUREVAC“, който също има договор за доставка на ваксини за ЕС. Държавата купи този дял, когато компанията струваше 1,6 милиарда евро. Сега цената  е 15 милиарда евро, или немският данъкоплатец е спечелил 2,6 милиарда евро от въздуха, пардон, от ваксините на компанията.

С пускането на продукта, който е в последния етап на разработка, акциите ще скочат до небесата.

Примерите за бизнес игрите покрай пандемията са много. Акционерите зад всяка една от ваксините се сменят постоянно. В битката  са най-големите световни фондове, зад които играчите също се променят. Е, не и основните.

Прогнозата. Ще се променят и разрешителните. Нищо няма да спре „Астра Зенека“, тъй като съвсем скоро необходимите проучвания при възрастни ще излязат с отличен резултат. Нито одобрението на „CUREVAC“, „Янсен“ и останалите.

ЕС скоро няма да поръча от „Спутник“, тъй като руснаците побързаха да са първи на баницата и направиха изпитанията в неприемлив за Европа кратък вариант.

Но клиенти по цял свят не липсват. Големите пари ще се въртят поне още две години. После инвестициите ще са върнати в десетки пъти, а и ще остане да капе по нещо за акционерите.

P.S. Припомняме цените на доза, при която ЕС сключи договор с 6-те фирми за първите 2,3 милиарда бройки: „Пфайзер Бионтек“ ​- 12 евро, Оксфорд/„Астра Зенека“ - 1,78 евро, Янсен ([email protected]) - 8,50 евро, Sanofi/GSK - 7,56 евро, CureVac ​- 10 евро, "Модерна" - 18 евро.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай