71

Битката за Пловдив - всички са победители! Ако не броим гражданите

Шмекери, интриги и никакъв дебат за бъдещето

 

ГЕРБ записа най-тежката си загуба, откакто партията на Бойко Борисов се явява на парламентарни избори. Коалицията ПП-ДБ сработи под тепетата, но големият шампион е „Възраждане”.

 

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България” и партия „Възраждане” са големите победители в Пловдив на вота в неделя. Изпращаме в 49-ото Народно събрание 12 избраници, като добрата новина е, че този път поне половината ще са от Пловдив.  

Трети ден от местните партийни централи няма коментар, макар че е ясно - всички са победители. ДБ - защото прередиха листата на коалицията с преференциите на Манол Пейков и изпращат с ПП по двама депутати, макар електоралната тежест в коалицията да е поне 3:1 за "Промяната". ГЕРБ - защото вдигнаха с над 1000 гласа подкрепата си в сравнение с миналата година. БСП - защото все пак оцеляха и си имат депутат. ИТН - защото възкръснаха от нищото 2 седмици преди Спасителя, ДПС - защото също имат народен представител от Пловдив, макар махалата да пасува на вота. И, естествено, "Възраждане" - защото те наистина надскочиха себе си. 

ПП-ДБ стартира националната си кампания от Пловдив, където записа и най-добрия си резултат след столицата

Единствените губещи може би са Пловдив и неговите граждани. Защото, освен няколко претоплени манджи за градската железница и стандартните обещания за реформи, справяне с инфлацията и корупцията, от политиците не чухме нищо съществено. Нямаше и дебат за това в какъв град искаме да живеем и как политиците наистина ще го направят по-добро място за живеене. Но пък имаше интриги - вътрешнопартийни, междупартийни, коалиционни, държавнически и геополитически. От което хората в "Столипиново" явно нищо не разбраха и "Източен" реализира нов рекорд за най-ниска изборна активност. 

РЕЗУЛТАТЪТ  

Коалицията ПП-ДБ е убедителен победител на вота в неделя с внушителните 31,43%. Втората сила ГЕРБ-СДС увеличава с над 1000 гласа резултата си в сравнение с 2022 година, но въпреки това инкасира най-голямата загуба в Пловдив, откакто се явява на парламентарни избори. Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е 5075 гласа, като близо половината идва от район „Централен”. Макар именно в „Централен” ГЕРБ-СДС да постига най-високия си резултат от 27,01% подкрепа (виж таблицата), партията на Бойко Борисов, който бе водач на листата в Пловдив, изостава от основния си опонент с 2465 гласа. Тук ножицата между първите две сили е близо 9% в полза на ПП-ДБ.

„Продължаваме промяната-Демократична България” печели в пет от шестте района на Пловдив, а ГЕРБ-СДС взима само „Източен”, където изпреварва опонента си с 226 гласа. Този район обаче е с най-малка тежест за общия резултат в Пловдив заради изключително ниската избирателна активност, която удари дъното в етническите квартали. Единствено в „Източен” трета сила е ДПС. Във всичките останали райони третата позиция е за „Възраждане”, която регистрира и най-големия ръст в Пловдив в сравнение с предишните избори, ако не броим обединения резултат на ПП и ДБ, които за пръв път се явяват заедно на избори.

Какво се крие зад цифрите?

ГЕРБ разчита основно на твърдото си ядро в Пловдив и не може да привлече нови гласоподаватели       

В това има добра и лоша новина. Добрата е, че партията на Борисов продължава да е ключов играч на политическата сцена в Пловдив и не се срива, каквито прогнози имаше заради открития конфликт между местния лидер Иван Тотев и кмета Здравко Димитров. Близо 30-те хиляди гласа, които листата за съветници на ГЕРБ събра на местните избори през 2019 г., се запазиха на пети поредни парламентарни вота, а в неделя партията дори направи малък ръст. Лошата новина е, че ГЕРБ може да загуби Пловдив наесен, ако не намери подходящ кандидат за кмет, който да привлече по-широка мажоритарна подкрепа. През 2019-а Здравко Димитров получи на първи тур одобрението на над 39 777 пловдивчани, или с над 10 000 гласа повече от листата на ГЕРБ. Сега ситуацията е много по-сложна, защото хората на Борисов вече не са първа политическа сила в града и бъдещият им кандидат ще трябва да наваксва партиен вот, за разлика от 2019-а, когато зад претендента Славчо Атанасов не стоеше сериозна политическа сила. В този смисъл в неделя вечер за Иван Тотев и компания трябва да е светнала червената лампа. Защото битката за Пловдив наесен може да се окаже решаваща за бъдещето на ГЕРБ. Навремето партията на Борисов изгря на небосклона чрез местния вот, а сега има опасност пак заради него да залезе.     

Коалицията ПП-ДБ сработи в Пловдив

За разлика от националния резултат, който се оказа недостатъчен за първото място на вота в неделя, в Пловдив общата листа сработи и изстреля коалицията ПП-ДБ убедително на първото място. Цифрите показват, че ако изиграят правилно картите си и улучат ваксата с кандидата, победителите от вота в неделя ще са основен фаворит и за местните избори наесен. Ясно е, че обединението има сериозни амбиции и едва ли ще се задоволи с четиримата общински съветници, които ДБ има в действащия Общински съвет.   

„Възраждане” на гребена на вълната от популизъм

Без известни лица и сериозни аргументи в споровете за местните политики дебютантите в топ 3 на изборния резултат от „Възраждане” могат да се окажат ключов фактор за бъдещото управление на града. С над 18 000 гласа в Пловдив те постигнаха резултат от 15,94%, какъвто патриотичните формации под тепетата не са виждали от времето на Славчо Атанасов през 2007-а. Хората на Костадин Костадинов бързо се научиха да говорят това, което най-много хора очакват да чуят, което им дава резерв да растат още. Освен това отдавна е известно, че Пловдив е най-русофилският град след Варна, което го прави добра почва за развитие на проекта, чийто фронтмен е известен с прякора си Копейкин, макар да се представя като пръв поборник на българския лев.

Всички останали участваха в неделното състезание под тепетата на олимпийския принцип - Слави отново си взе 5-те процента, БСП продължи с утаяването към дъното, а ДПС просто протегна ръка, за да си вземе депутатския мандат от 16-и МИР.    

Когато говорим за Пловдив през призмата на националния вот, обаче винаги трябва да имаме едно наум. Защото местните избори, които всъщност са най-важни за бъдещето на града, нямат нищо общо с националните. Освен това

Пловдив е уникален с големия брой силни и устойчиви местни проекти 

Те обикновено пасуват за голямата политика, но вадят огромни ресурси, когато се зададат избори за кмет и Общински съвет. В този смисъл основните играчи няма да минат без подкрепата на малките патерици в опита да превземат кабинетите на пл. „Стефан Стамболов”.

Естествено, всички сметки засега са без кръчмар. Защото до местните избори през октомври може да има още едни парламентарни и картите пак да се разбъркат. А винаги е важно кой управлява държавата, докато народът гласува (разбирай - кой брои гласовете). 

Това, което очакваме най-накрая да се случи, е да започне дебатът за Пловдив. И политиците да спрат да го водят със себе си, а да включат поне от кумова срама и гражданите. Защото те може би по-добре от партийните началници знаят в какъв Пловдив и каква България искат да живеят. 

Както е казано: а дано, ама надали...

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 10 оценки
2.3/5 от 10 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?