46
Следвайте ни

Билетът за отвъдното е безплатен

viber icon

На билетната каса:  
 - Добър ден!  
 - Добър ден! Какво желаете?  
 - Един билет за отвъдното, моля! Колко ви дължа?  
 - Ама, вие... Не знаете ли? Безплатни са от много време!  
 - Наистина?  
 - Ами да. Ето, заповядайте! А за децата?  
 - И за тях, да!

Загубата на 45 живота е изключителн​а трагедия. Когато човек включи телевизора и види скелет на автобус с купчина човешки останки, следва буря от емоции. Първоначално съчувствие. Дори само за секунда се поставяш на мястото на близките на всички тези починали хора. След малко следва втора фаза от нашето възприятие на трагедията ​- размисъл. Започват евъргрийните -колко е кратък животът, как трябва да му се радваме, как смъртта протрива ръце и те чака, за да се вкопчи в теб. Изникват въпроси от типа: „Какво ли са усетили точно преди да умрат?“.  Краят на размисъла обаче е неизбежен. А точно след него идва по-голямата трагедия ​- яростта и злобата.

Нямаше изминал дори час от катастрофата на АМ „Струма“, когато социалните мрежи изригнаха с всевъзможни коментари, голяма част цинични, голяма част трудни за изричане. Телевизионните студиа се изпълниха с професионалисти -кои прочути, кои не толкова, които започнаха да развиват теория след теория, коя от коя по-подходяща за холивудски екшън. Тези специалисти пренебрегнаха мъката и страданието на близките, които точно в онзи момент тънеха в неизвестност, за сметка на личния си комфорт и реноме. Надпреварата кой ще каже нещо оригинално и първи, кого ще цитират всички медии се превърна във втора катастрофа. В същото това време се проливаха сълзи. Та все пак умряха две 4-годишни деца, за бога! Или това няма значение?

В деня на катастрофата на АМ „Струма“ се случи и друга катастрофа. Последиците от нея обаче са също толкова съсипващи, също толкова ужасни и неописуеми. В тази сива сутрин, в която всички разбраха за смъртта на 45 души, бе обявена и смъртта на емоционалната ни грамотност. В онзи миг не реагирахме правилно, реагирахме катастрофално, идиотски, гилотиниращо. Изпъчихме гордо гърди и наговорихме куп недостойни неща, но не се видяхме отстрани - свити на точица, стъпкани и безлични. Определено трябваше наред с Деня за траур на жертвите да се обяви и Ден на траур за мисленето ни, за същността и достойнството ни. Защото го погребахме. И най-важното. Няма значение дали си българин турчин, арабин, индиец или индианец. Билетът за отвъдното е безплатен за всички. Няма значение дали живеем живота си като първа, втора или трета класа, защото всички сме в един и същи самолет. Различава ни не животинското, а човешкото достойнство и разсъдък. Трагедията обаче бе последната буца пръст, хвърлена по ковчега им.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

https://19min.bg/news/8/159504.html

https://19min.bg/news/8/159504.html

30.11.2021 | 10:22

Наркотрафик зад катастрофата с автобуса Водещата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ поиска правителството да отговори дали причина за тежката катастрофа с 45 загинали на българската магистрала Струма не е превозът на високозапалими киселини, които се използват за производството на хероин. В официално съобщение до македонските медии, от опозиционната партия настояват за незабавни отговори от властта и институциите в Скопие. "Дали бизнесът с хероин, прикриван от властта, не е причина за катастрофата с 45-те загинали в България. Никой в държавата не отговаря на съмненията, че в изгорелия автобус в България са превозвани високозапалими течности - киселини, които се използват за производството на хероин. Дали тези киселини са причината не само за бързото възпламеняване на автобуса, но и на мантинелите край пътя", попитаха от ВМРО-ДПМНЕ и поискаха отговор на въпроса, защо 140 пъти автобусът на фирма Беса транс е преминал през държавната граница без разрешение. Според опозицията "някой по върховете на управлението на държавата защитава Беса транс. От ВМРО-ДПМНЕ поискаха незабавни оставки.

Отговори
4 5
Луд

Луд

30.11.2021 | 10:41

как ке превозвът наркоти пред очите на 52 души? Наркотик не се прави от високозапалими вещества. Още нещо, премиерът на ВМРО-ДПМНЕ нИКОЛА ГРУЕВСКИ избяга в УНГАРИЯ ПРЕДИ ДА ГО АРЕСТУВАТ ЗА КОРУПЦИЯ. НЕЩО НЕЯСНО ДО ТУКА?

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?