71

BG абсурди! Висш чиновник на протест срещу себе си, организиран от жена му

Българските абсурди нямат край. Висш чиновник се появи в работното си време вчера на протест, приличащ на  партийно мероприятие, по казус, забъркан пар ексеаланс от ведомството, което сам оглавява.

Г-н Петър Петров дойде на място и обяви, че е срещу бутането на старата и опасна сграда на бул. „Христо Ботев” в Пловдив, за чието събаряне собствениците имат издадена заповед от общината. Имало нещо нередно при промяната в ПУП-а за имота, а и унищожаването на сградата не било морално.

Преди да стане шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство /НИНКН/ г-н Петров бе главен архитект на район „Централен”, на чиято територия се намира въпросната сграда в Тютюневия град. В този смисъл той отдавна би трябвало да има визия за бъдещето на тази зона. До момента обаче от него и подчинените му в НИНКН експерти не се е чуло нищо смислено по проблема, който продължава да се задълбочава.  Сградите скелети стоят като въшки на челото на Пловдив. Разположени почти на пъпа на града, повечето от тях отдавна за загубили битката с времето. Превърнали са се в клоаки и руини, изпразнени от съдържание.

Тук някога се е въртяла търговия с тютюн, произвеждали са се милиони кутии цигари. Десетки камиони доставяли суровината и изнасяли готовата продукция. Затова и складовете са строени в края на града, близо до пловдивската гара. Хиляди хора са дишали прах и никотинови изпарения, боледували са и са умирали в подземията.

Сега всичко това го няма и слава Богу.

Зоната е преживяла своята джентрификация /процес, в който едно място губи своята функционалност и се преражда за нов живот/, но само наполовина. Ясно е, че тук вече няма да се складира тютюн, нито ще се произвеждат цигари. Въпросът пред собствениците на сградите е какво да правят с тях и за какъв нов живот да ги преобразуват. И отговорът трябва да дойде именно от НИНКН, чийто шеф е г-н Петров.    

Второ десетилетие община Пловдив и Министерството на културата в лицето на НИНКН си прехвърлят топката за проблема. От местната администрация твърдят, че имат готов план за развитие на квартала. Най-естественото нещо е той да получи статут на смесена многофункционална зона – жилищна и административно-делова. Сред специалистите преобладава мнението, че партерните етажи на сградите трябва да се развиват като арт и търговски центрове, а високите да се използват за жилища, офиси или хотели. А общината и собствениците заедно да се погрижат за инфраструктурата, оформлението на пътните настилки и тротоарите, уличното осветление, зеленината и т.н. Всички са съгласни, че сградите трябва да бъдат реновирани или изградени наново /където конструктивно е невъзможно да бъдат запазени/ в утвърдения стил на зоната при спазване на архитектурната традиция.

То май няма и други възможности за развитие на квартала.

От НИНКН обаче предпочитат да решават проблема на парче, да обследват и да дават предписания за всяка сграда. Може би са прави, защото отделните сгради са с различен статут – някои да индивидуални паметници на културата, други са част от ансамбъл, трети не са защитени по никакъв начин от Закона на недвижимото културно наследство. Доколкото се разбира, точно от последния тип е сградата, срещу чието събаряне протестираха вчера 17 умнокрсиви защитници на „Духа на Никотиана”. В този смисъл е много интересно какво прави на подобно мероприятие шефът на НИНКН и дали не е дошъл да протестира срещу бездействието и чиновническото безхаберие в институцията, която самият той управлява. Другият вариант е, просто да е бил привикан на барикадата от дамата на сърцето си, на която не може да откаже такъв жест. 

Между другото, г-н Петров е част и от друг голям BG абсурд. Отскоро в Закона за недвижимото културно наследство е предвидена процедура, според която списъкът със защитените сгради може да се разширява по предложения на граждани и граждански организация. Говори се, че именно неговата нежна половинка арх. Петкана Бакалова е сред най-активните, заели се да попълват пропуските в списъците със защитени сгради. Значи, тя предлага, а благоверният й одобрява. При такава практика нищо чудно утре, ако г-жа Бакалова прецени, че панелката ви в „Тракия” има висока историческа стойност, защото в нея още витае духът на киселото зеле, затваряно по изби и балкони по времето на соца, да се наложи да искате разрешение от г-н Петров, преди да санирате блока си.

Между другото напоследък умнокрасивите походи към нищото се превърнаха в спецалитет на няколко амбициозни пловдивски дами. Обикновено след поредната си акция те сеят огън и жупел по останалите граждани, че пак са ги оставили недоразбрани…  

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?