Следвайте ни

Без нов кредит Общината е с вързани ръце

viber icon

Александър Константинов, бивш зам. кмет на Община Пловдив     

В Европа през последните месеци масово се въвеждат отрицателни лихви по големите депозити. Една след друга големите европейски банки обявяват новата си политика в управлението на парите. Централните банки по света заляха пазара с евтини пари в стремежа си да стимулират потреблението и оттам - растеж на икономиката.

Банките не могат да инвестират тази огромна парична маса в изгодни кредити и се чудят какво да правят с натрупващите се в тях депозити. България не прави изключение и съвсем скоро депозитите в банките ще достигнат колосалната за нас сума от 100 млрд. лева. Лихвите по кредитите паднаха на рекордно ниски нива и продължават да падат.

Община Пловдив досега е взела два големи кредита за инвестиции. През 2007 година екипът на кмета Чомаков взе 50 млн. лв. след конкурс от „Райфайзенбанк” при 4-годишен гратисен период и 15 години изплащане. През 2013 година екипът на кмета Тотев взе 30 млн. лв. от ЕБВР с 3 години гратисен период и 10 години изплащане. И двата кредита се използваха за важни проекти, решаващи тежки инфраструктурни проблеми. Първият заем ще бъде изплатен през 2021 година и ще освободи ресурс за поемане на нов дълг. При собствени приходи от порядъка на 150 млн. лв.

общината спокойно може да обслужва ежегодно дългове в порядъка от 120 млн. лв.

при сегашните лихвени нива. Разходите за обслужване на дълга в момента са около 11 млн. лв. годишно, а това ще се намали през 2021 година на 5-6 млн. лв.

От друга страна, Законът за общинския дълг диктува строго определен ред за вземане на кредит. Най-напред трябва да се определят обектите, които ще бъдат финансирани със заем. Те трябва да имат готови проекти, да са решени отчуждителните процедури на терените и да решават важни проблеми. При договаряне на нов заем ще се определи и гратисен период от 3-4 години, през които тези обекти трябва да се реализират. Община Пловдив обаче има негативен опит с булевард "Северен", който се забави с 2 години, защото администрацията не знаеше, че по трасето му има частни имоти. Обектите, които ще се финансират със заема, трябва да имат пълна готовност за реализация.  

            Сегашното състояние на общинските финанси позволява

новият кредит да бъде около 80 млн. лв.

с 4-годишен гратисен период и 16 години срок на изплащане. През гратисния период ще се плащат само лихви по ползваните кредити, а самият кредит ще се плаща по 5 млн. лв. годишно. От 2022 година разходите по дълга ще паднат под 5 млн. лева годишно и това ще позволи обслужването на новия заем. Следващата година е удобен период за сключване на договор с банка за такъв заем, защото банките са с огромна ликвидност и търсят такива първостепенни клиенти за даване на кредити. При нормален конкурс по ЗОП ще има много предложения и не само от български банки.

 Кои обекти могат да се финансират от този заем. Най напред това са обектите с пълна подготовка - това са подлезът "Модър - Царевец" /12 млн./, плувният комплекс „Младост” /12 млн./, Водният проект в район "Северен" /общинското съфинансиране 16 млн./, реконструкцията на ВиК инфраструктурата на бул. "Христо Ботев", включително изместването на колектора от пред гаровия площад /20 млн./, реконструкцията на спортната зала на бул. "Дунав" /4,5 млн./, реконструкцията на Дондуковата градина /4 млн./, разширението на бул. "В. Априлов" заедно с колелото на кръстовището с бул. "Шести септември" /10 млн./, многоетажни паркинги и т.н.

 Това са обекти, за които има подготовка и

могат веднага да започнат да се реализират.

Те могат да се заложат в капиталовата програма за 2020 година с източник на финансиране - кредит. Новата администрация има уникален шанс да стартира силна капиталова програма.

Реализацията на Водния проект ще донесе допълнително още 80 млн. лв. финансиране от МОСВ. Трябва да продължи работата по програма „Региони в растеж”, където община Пловдив има предвидени 83 млн. лв., от които е усвоила не повече от 30 млн. лв. Като се започне от Гладно поле и се стигне до санирането на сгради, в министерствата чакат много пари за инвестиции. При добра организация от страна на общината през 2020 година могат да се инвестират над 100 млн. лв. само от европейските програми. Не трябва да се забравя, че през 2020 година „ВиК” Пловдив ще стартира и изграждането на Южния обходен колектор на стойност от 80 млн. лв., а НКЖИ - изграждането на пробива под Централна гара на стойност над 85 млн. лв. Общо чрез различни програми и инвеститори в Пловдив през 2020 година може да стартира строителство за над 200 млн. лв., финансирано от държавата. Програмният период е 2014-2020 година и няма никакво време, ако не искаме Пловдив да загуби тези пари. Това ще даде силен тласък на строителния бизнес в региона, а градът ще се превърне в огромна строителна площадка.

Сега всичко е в ръцете на новия управляващ екип на общината. Само добра организация и експертен потенциал могат да дадат силен тласък на инвестициите в града. Има огромни възможности за реализация на амбициозна капиталова програма в бюджет 2020 на общината.

                                         

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?