Следвайте ни

Балоните с развитието на Пловдив се пукат следизборно

viber icon

Задава се тежка финансова криза, която ще засегне и общината.  

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

 

Последната световна икономическа криза се случи през 2008 година. Тя тръгна от Америка  заради надут кредитен балон в имотния бизнес, който се спука и бързо се приземи. След това вълната се понесе по целия свят, като не подмина и България през 2009 - 2010 година.

Централните банки държат правителствата на командно дишане

Днес ситуацията се повтаря. В борба със световната пандемия от Ковид-19 всички централни банки изсипаха невероятни количества пари на правителствата, за да отложат икономическата криза. И този балон ще падне на земята, но ще доведе до много по-сериозна мултиспектърна криза.

Кабинетът в България харчи като за последно 

При нас нещата съвпаднаха с много важни избори - парламентарни и президентски. По традиция това е време, когато тези, които се опитват да останат на власт, задоволяват интересите на колкото се може по-голяма част от множеството. 

В резултат през 2020-а и началото на 2021 година правителството наля милиарди в различни сфери, за да изгради имидж на успешно управление.  Повечето ресурси са емитирани от нови дългове, но бюджетът излезе на дефицит, а фискалният резерв достигна незапомнено дъно. В резултат на огромните разходи минималната работна заплата (МРЗ) се увеличи сумарно с 50%.  За две години около 400 000 души в публичния сектор повишиха своите доходи с над 30%. По данни на ИПИ, заплатите в публичния сектор в София са достигнали 1581 лв., във Варна ​- 1393 лв., в Пловдив - 1333 лв. В същото време ситуацията в частния сектор, който с данъците си захранва публичния, е съвсем различна. Тук много от пазарите се свиват заради кризата, печалбите намаляват и не позволяват доходите на работниците и служителите да растат. В резултат - ножицата се отваря. Във Варна и Пловдив нивото на заплатите в частния сектор е около 80% от тези в публичния.

Ръстът на заплатите в публичния сектор поставя в риск общините 

Ръстът на заплатите в държавната администрация обаче се отразява и на общинските бюджети. Увеличението наложи трансферите от републиканския бюджет към общините за делегираните от държавата  дейности  да се удвоят, което постави на изпитание местните разходи. В Пловдив заплатите на около 25% от персонала от 10 000 души се осигуряват от местните разходи, а те се финансират със собствени приходи, които не са променени. Това поставя във вълчи капан местната администрация. Тя трябва да харчи за заплати и издръжка все по-голяма част от приходите си, което пък пука балона с развитието. 

Местният бюджет като хвърляне на боб

В началото на март Общинският съвет прие разработения от екипа на кмета проект за бюджет в размер на 418 млн. лв. За тези, които могат да виждат по-далече от днешния ден, беше ясно, че това също е балон. При отчет от 329 млн. лв. за миналата година изпълнението на този план изисква допълнителни ресурси от 90 млн. лв., или скок от 127%. Планираните собствени приходи са 173 млн. лв., като само от данък придобиване на имоти и коли са планирани 30 млн. лв. При данъчна ставка от 3%, за да се съберат тези приходи, е необходимо да се регистрират сделки за 1 милиард. Реално ли е на територията на община Пловдив да се инвестират от частни лица толкова пари в условия на криза? Колко сделки на ден трябва да регистрират нотариусите, за да се съберат тези 30 млн. лв. в общинската хазна? Всичко това трябва да е доказано с точни анализи и конкретни данни от общинската администрация. В противен случай не става дума за реална бюджетна прогноза, а за хвърляне на боб.

Следизборно изтрезняване

За това, че балонът с бюджета бързо ще се спука, имаме потвърждение още в отчет за първото тримесечие.

Разходите са общо 65 млн. лв., при 64 млн. лв. за 2020 г., тоест имаме точно повторение на първото тримесечие от миналата година. В структурата обаче имаме негативни тенденции -  разходите за заплати се увеличават от 33 млн. лв. на 39 млн. лв., а капиталовите разходи намаляват от 8 млн. лв. на 3 млн. лв. Много характерно е, че местните разходи намаляват от 30 млн. лв. за 2020 година на 23 млн. лв. за 2021 година. Увеличават се държавните разходи, което е лесно обяснимо от вида на приходите. Нормативно не е възможно да се използват приходи от държавно делегираните дейности за местни разходи и така ще е през цялата година. 

Собствените приходи за първото тримесечие са 42 млн. лв., което е 24% от планираните за годината 173 млн. лв. Данъчните приходи са 21 млн. лв., още толкова са събрани от неданъчни приходи. Общо във всички видове данъчни приходи се наблюдава малък ръст, но този ръст е далече от планирания в годишните приходи.

Традицията е през първото полугодие да се събират над 65% от годишните приходи, като винаги третото тримесечие е най-слабо. Общото впечатление е, че финансистите на Общината тичат в едно колело като хамстер, но продължават да стоят вътре в клетката. През последните 3-4 години местните разходи са фиксирани на около 130 млн. лв., а държавните разходи се увеличават с 10-15% годишно. Единствено разходите за заплати и осигуровки се увеличават непрекъснато.

Какво ни чака? 

В същото време инвестициите в общината се увеличават рязко, като финансирането идва от държавни трансфери, оперативни програми от периода 2014-2020 г. и частни инвеститори. В прогнозата за тригодишния 2022-2024 г. Общината планира да увеличи дълга от 29,5 млн. лв. на 132 млн. лв., или 4,5 пъти. В същия документ собствените приходи остават на ниво от 2021 година, което вероятно няма да се достигне. Така съотношението дълг - собствени приходи достига почти 100%. Ясно е, че се планира почти всички капиталови разходи да се финансират с кредити, защото собствените приходи не стигат дори за текущите разходи. 

В края на мандата през 2023 година Общината ще бъде освен най-големият работодател в областта, но и най-големият длъжник.

Следващият кмет ще получи хазна с нараснали дългове и големи разходи за издръжка и заплати. Кредитите вече ще са изтеглени и администрацията най-накрая ще е принудена да се реформира. А местната власт да вдигне данъците, ако не иска да фалира общината. 

Време е за следизборното изтрезняване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (33)

Възраждане

Възраждане

01.05.2021 | 11:42

Държавата Гербостан ще е минало след няколко години.

Отговори
3 4
далавери

далавери

27.04.2021 | 08:21

На този фон, Общината подарява, без обществена поръчка, 5 милиона лева на фирма ПИМК за чистене коритото на реката! Г-н Кмете, кога се сетихте, че през Пловдив минава река и коритото й се нуждае от поддръжка? Какво налага толкова спешно да се договаря само с една избрана от вас фирма?

Отговори
12 0
Така ли

Така ли

26.04.2021 | 12:50

Според бившия зам. кмет общината ще фалира забележете ако не вдигне данъците? Тука се говори за безотговорно поведение за взимане на дългове които плащат гражданите? Е аз искам да попитам: Тези големи експерти, какво направихме със търсене на отговорност от предишните управници за прахосването или Липсата на осъществяване на редица проекти Транспортен проект? няма го ? Зоологическа градина ? няма я и т.н .. 70 и повече милиона на вятъра????? Като пишете тези статии пишете компетентно иначе някакви факти и накрая Безотговорност, Безхаберие и кражби -е това го няма в анализа Ви? Няма го и обещанието на Здравко Димитров за ревизия на Тотев в национален ефир?? Вместо това го номинира за депутат????? Що ли ??? Е гн Константинов докато не спрат беззаконията на властимащите и данъци да вдигаш полза няма? Гарван гарвана око не вади??? Така че анализирайте, но и Кажете истината ? 9 кмета със съответния персонал ? Безотговорност ? Надута Администрация ? Безотговорност и още и още..... Докога ? Прозрачност няма ли , Риба се лови в мътни води?????

Отговори
8 2
девиза на г.р..о.б

девиза на г.р..о.б

21.04.2021 | 07:13

кражб"а кражб"а кражб"а

Отговори
17 7
АЛО КАЛИНКИТЕ, БАЧКАЙТЕ.В РАБОТНО ВРЕМЕ СТЕ!

АЛО КАЛИНКИТЕ, БАЧКАЙТЕ.В РАБОТНО ВРЕМЕ СТЕ!

19.04.2021 | 12:16

АЛО КАЛИНКИТЕ ОТ ОБЩИНАТА.ЗАТОВА ЛИ ВИ ПЛАЩАМЕ С НАШИТЕ ДАНЪЦИ.Я СЯДАЙТЕ ДА БАЧКАТЕ, А НЕ ДРАЩЕТЕ ГЛУПОСТИ ПО ФОРУМА В РАБОТНО ВРЕМЕ.ОТ КЪЩИ МОЖЕ И В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА.ЗИКО СТЯГАЙ СИ КАЛИНКИТЕ ,ЧЕ ОТ НЕСВОЙСТВЕНИ ЗАНИМАНИЯ ,НЯМАЩИ. ГИ В ТРУДОВИТЕ ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.ПОЧТИ ВСИЧКИ IT АДРЕСИ ЗА КОМЕНТАРИТЕ ПОД СТАТИЯТА СА ОТ ОБЩИНАТА.

Отговори
45 6
Кой сега е Gей калинка

Кой сега е Gей калинка

19.04.2021 | 14:51

Цитат: "ВСИЧКИ IT АДРЕСИ ЗА КОМЕНТАРИТЕ". А бе много ментално не узрели кратуни този форум. Ти направо си изтърван на главата си като бебе.

Отговори
7 13
До много "умната" калинка

До много "умната" калинка

19.04.2021 | 15:14

Не се хващай за думата.Техническа грешка калинко.Иначе другото ,което ви е казано е вярно.Бачкайте ,а не дращете глупости във форума през работно време.

Отговори
18 7
Kogato FAKT'ите говорят - и Бого'вете МЪЛ'ЧАТ!

Kogato FAKT'ите говорят - и Бого'вете МЪЛ'ЧАТ!

19.04.2021 | 20:24

Както винаги Ал. Конст. с ФАКТ'ове кове в десят'ката без никакви оли'вки, исте'рии и идИо'логии = Право Куме Та В Очи! Каквото и да си кудку'дякаме тук с комента'торКите от Сел'Съве'та няма значение никакво = ама Сла'вчо (т'вамити он'вамити все с него се гърч'ат); = ама бил Б.К.П. (сякаш #КОЙ ли от властелините не е бил Б.К.П. воглаве с Бо'Бо'ТРИ). ГЕРБ / САРБ на Цве'Цве/ се крЕ'пи на влас' чрез плащане на заплати на Службо'гонци-КАЛИ'НКИ из Общини и Държава, ето откъде капят Гласове при Избо'ри, бара'бар с ро'ми под строй към урн'ите. Затова ТУК ЧЕТЕМ ИДИОТ'ИЗМИ = хорицата в работно време какво, да скучаят ли? Всичко ша са оправи, майни, като назначим навлеци от Коньовица и Ючбунар (както услуж'ливо прави бас'кет'БОЛ'НИЯТ мозък'лия Зико Плуж'екът) на най-ценните позиции в Сел'Съвета да кол'ят и бес'ят. Софи'янци отдавна узнаха, че в Изт'очна Руме'лия акули нЕма и се цица по-лесно от Буда'лите, та колонизират Тепетата с "Пловдив За ЕДНО" (бившото Sofia Des'ign We'ek, Sofia Archite'cture We'ek, Sofia Dan'ce We'ek, нямаха КРАЙ ТИЯ "СЕДМИЦИ", месеци и години бая заплати цунаха и Проекти, кис кис, битият си е бит *** си е ***) и др. подобни. НАЗНА'ЧАВАЙ ДЕРЕКТ'ОРИ„ ЗИКО„ ЧЕ КРА'ЯТ МУ СЕ ВИ'ЖДА!

Отговори
18 5
Къде скрихте коментарите под другата статия ?

Къде скрихте коментарите под другата статия ?

19.04.2021 | 12:01

Къде скрихте коментарите под другата статия "И ние не ви харесваме", лакеи на СИКаджийските КАДЕСАРСКИ МУТРИ? Нека ЕВРОПА ГЛЕДА! На 111-то място по Свобода на Словото - и още копаете надолу, МИСИРКИ проклети!

Отговори
32 4
Чичо

Чичо

19.04.2021 | 11:45

Др. Константинов пак е забравил да си пие хапчетата , мъче го псиката . То толкова умни у БСП , затова пътуват на 3 то , следващото е 4 то .... ГЕРБ ОТНОВО ЕПОБЕДИТЕЛ .

Отговори
21 25
хмх

хмх

19.04.2021 | 10:53

Проблем. Ще вдигнат данъците и всичко ще си остане по старому, без реформа в администрацията

Отговори
30 3
Иванка

Иванка

19.04.2021 | 10:04

Д-р Константинов, как поредицата от статии срещу управленците на Пловдив кореспондират със съседната публикация: НСИ: Пловдив е най-желаният град за живеене в България

Отговори
17 21
Иванка

Иванка

19.04.2021 | 10:00

Д-р Константинов, как статията Ви кореспондира с данните на НСИ - НСИ: Пловдив е най-желаният град за живеене в България

Отговори
15 25
до иванка ,една от калинките

до иванка ,една от калинките

19.04.2021 | 11:34

И кой го казва иванке.Държавна институция отдавна под контрола на Герб. Има голяма лъжа, малка лъжа и статистика.Казал го е Марк Твен ,иванке.Но идва ли си чувала за него,камо ли да си го чела.Големият ви проблем ,е че сте еднокнижници,като вожда ви и си личи ,ама много си личи.

Отговори
33 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?